shop Pascaud Repair Complex nachtcrème Monique is groot fan van dit serum en de ontwikkelaarster ervan, Mardge Pascaud, dus ook! Deze herstellende crème stimuleert de reparatie van collageen en elastine, zorgt voor betere werking van de huideigen reparatie-enzymen, helpt bij herstel na peelings, en geeft glow aan de huid. Met o.a. foliumzuur, B-vitamines, lactobacillus (probiotica) […]

03:54 - 02:20
luistertijd 03:54 - leestijd 02:20

Eczeem is bij kinderen en adolecenten de meest gediagnosticeerde dermatolosiche aandoening. Eczeem is een chronische ziekte en is niet te genezen. Wel kan met een juiste behandeling de ernst van eczeem enorm verminderd worden. Educatie is hierbij van groot belang. Immers, het is niet alleen belangrijk wélke middelen er worden gebruikt, het is ook van groot belang hoe de middelen worden gebruikt.

Voorlichting en hulp steeds beter

Voorlichting over eczeem is in Nederland de laatste decennia enorm verbetert. Het gebruik van zalven tegen eczeem is met 800% gestegen en de ernst van eczeem is met 89% afgenomen. Ouders stappen steeds sneller naar de dermatoloog als hun kind of puber last krijgt van eczeem. Een zeer goede ontwikkeling, waardoor echter de werkdruk van dermatologen enorm is toegenomen. Het gevolg is vaak dat de dermatoloog weinig tijd heeft voor een goede begeleiding van de patiënt en ouders er vaak niet aan toe komen om voldoende vragen te stellen. Dat is jammer, want juist goede voorlichting en educatie aan ouders, kinderen en adolecenten kan een hoop ellende voorkomen of beperken.

Het Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft sinds 2 jaar een speciale kinderzalfpoli, die zich speciaal richt op educatie en voorlichting op het gebied van eczeem. Getrainde verpleegkundigen hebben er uitgebreid de tijd om alle vragen van ouders en patiëntjes op het gebied van eczeem te beantwoorden. Een afspraak duurt in principe 30 minuten, maar vervolgafspraken zijn altijd mogelijk. Er wordt ingegaan op de verzorging van de huid en het eczeem, op de gezinssitua tie en de psychosociale aspecten van eczeem. Tijdens het consult richt één verzorger zich op het kind, een andere op de ouders. Dat is erg handig – ze leiden elkaar niet af en kunnen beiden precies vragen wat ze willen. Tot nu toe zijn zowel ouders als kinderen bijzonder blij met de kinderzalfpoli. De poli werd mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van La Roche-Posay.

La Roche-Posay

La Roche-Posay brengt inmiddels twee producten op de markt die verlichting kunnen brengen bij een droge en zeer gevoelige huid.

Om te beginnen komt het merk met een extra grote verpakking van de succesvolle Lipikar douche- en badolie, een product dat zeer effectief is bij de verzorging van de droge tot zeer droge, kwetsbare huid. De olie bevat onder meer niacinamide (ook wel vitamine B3 genoemd), waarvan bewezen is dat het helpt om de huidbarrière te herstellen.  Naast niacinamide zit er ook verzorgende en verzachtende karitéboter in. De olie beschermt de huid tegen de invloed van kalk in het badwater en zorgt er voor dat de huid weer zacht en comfortabel aanvoelt. De olie is pH neutraal en bevat geen zeep, parabenen, alcohol en kleurstoffen. Hij is wel licht geparfumeerd. Lipikar douche- en badolie kost € 13,95 voor 400 ml.

Cicaplast Balsem B5 van hetzelfde merk is een product dat iedereen in huis zou moeten hebben. Deze verzachtende en herstellende balsem komt van pas bij schaafwondjes, kloven, lipkloofjes, uitslag, een droge, trekkende huid, luieruitslag, eczeem, jeuk en ruwe plekken.  De crème bevat panthenol, oftewel provitamine B5, een bestanddeel met erkende kalmerende, wondherstellende en onstekingswerende eigenschappen, karitéboter, irritatiewerend thermaal water, en madecassoside, een stof die bacteriële groei tegengaat en zo de huid schoon en zuiver houdt. De crème bevat geen parfum, parabenen en lanoline en kost € 9,95 voor 40 ml.

Bekijk hieronder nog eens de film die BeautyJournaal maakte over een eczeemworkshop voor kinderen in het Rotterdamse kinderziekenhuis, met professor Oranje:

[media id=60 width=290 height=190]

Lees ook:

Lees ook