Op de interessante blog Realize Beauty vonden wij een artikel over nagellak op waterbasis.

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

Op de interessante blog Realize Beauty vonden wij een artikel over nagellak op waterbasis. De schrijfster van het artikel (ze heefttevens een chemische achtergrond) vertelt dat nagellak op waterbasis vaak wordt gezien als ‘helden’ product omdat traditionele nagellak in de cosmetica-industrie wordt gezien als een vies klein geheimpje. ‘Vele jaren was nagellak het product waarin giftige en gevaarlijke ingrediënten werden omgezet in mooie glanzende kleuren. Nagellak bevatte formaldehyde, gevaarlijke weekmakers zoals DBP en oplosmiddelen zoals tolueen (wens je je ergste vijand niet toe). Maar dat veranderde een paar jaar geleden (begon in de jaren 90 en versnelde in 2005/2006), door de ontwikkelingen van nieuwe polymere stoffen.’

‘Wat deden al die gevaarlijke stoffen in nagellak eigenlijk?

DBP: Dit zorgde ervoor dat je de nagellak kon smeren. Zeg maar een plastic laagje over je nagel.

Formaldehyde: Is geen conserveringsmiddel maar zorgde o.a. ervoor dat je nagellak hard werd.

Tolueen: Dit was een van de vele chemicaliën die ervoor zorgde dat je nagellak snel en gelijk droogde.’

‘In het begin van deze eeuw waren er verschillende rapporten o.a. van Greenpeace die het debat in de cosmetische industrie aanwakkerden omtrent de regelgeving en gebruik van weekmakers (ftalaten) in parfum en nagelproducten. In het geval van DBP werden de wetten niet veranderd, maar aan het gebruik van een aantal weekmakers werden maximale percentages verbonden.

‘Die weekmakers werden een hot item, mede versterkt door een rapport van Greenpeace in februari 2005. Vervolgens wilde iedereen producten zonder weekmakers waaronder ook nagellak.

Tijd voor innovatie

‘Nieuwe chemie ontstaat niet zomaar en moest ontwikkeld worden. In de jaren na 2005 werden nieuwe polymeren ontwikkeld en nieuwe technieken getest. In deze jaren werd de wereld van nagellak op zijn kop gezet. Formules die ooit uit pigment,  gemengd met olieachtige oplosmiddelen bestonden, werden formules waarin het pigment werd gemixt met polymeren op waterbasis, tot dat we eindigden met wat we nu hebben.

‘Nagellak op waterbasis is heel gaaf als je een chemie nerd bent maar voor het gewone publiek is er niet zoveel aan. Laat je niet voor de gek houden dat je die nagellak zonder chemicaliën is. Ten eerste is dat gewoon heel raar om te zeggen, omdat alles chemie is – ook alles met niet petrochemische stoffen (!), en ten tweede wat de nagellak juist zo goed maakt zijn heel vernuftige acrylaten polymeren, en die zijn afgeleid van petrochemicaliën.

Dat neemt niet weg dat nagellak op waterbasis een geweldige ontwikkeling is. Het is makkelijker te verwijderen en chemisch schoner dan de traditionele nagellak. Dus geniet, maar vergis je niet, een echte groene droom is het zeker niet.’

Note van BeautyJournaal: We lazen onlangs dat nagellak op waterbasis in islamitische culturen als halal wordt gezien en door vrouwen die gaan bidden gedragen mag worden. Er is een ritueel dat je je handen met water moet besprenkelen. Het is dan de bedoeling dat het water opgenomen wordt, ook door de nagels. Van nagellak op waterbasis zegt men dat het waterdoorlaatbaar is.

Lees ook:

Lees ook