Beste medewerkers van BeautyJournaal, Dagelijks lees ik BeautyJournaal en ik pik er veel uit; heb al vaker gereageerd op stukjes.

12:08 - 07:16
luistertijd 12:08 - leestijd 07:16

Beste medewerkers van BeautyJournaal,

Dagelijks lees ik BeautyJournaal en ik pik er veel uit; heb al vaker gereageerd op stukjes.
Maar een ding verbaast mij; jullie testen zoveel producten op jullie huid, zoals Rona bijvoorbeeld. Zelf ben ik erg allergisch, gebruik al heel lang Dermalogica en durf niet over te stappen op iets anders, omdat ik bang ben om -weer- een allergische reactie te krijgen. Ik ben 60 jaar, tob al jaren met ontstekinkjes in mijn gezicht en jullie smeren maar! Gaat dat nou altijd maar goed? Ik hoop op een antwoord,
Groeten Elly

Onze testpanel leden antwoorden.

Babs

Hallo Elly,

Ik heb het geluk dat ik een gemakkelijke huid heb en geen allergische reacties krijg. Als je steeds bij andere merken een reactie krijgt, dan zou er een gemeenschappelijk ingrediënt in kunnen zitten wat deze reactie veroorzaakt. Ik kan je als advies geven om toch eens bij de apotheek wat proefjes te vragen van Vichy, Avene en La Roche Posay en die op een niet opvallend huid- gedeelte te smeren. Deze merken hebben  een speciale lijn voor mensen met een overgevoelige huid. Bij de Mediq apotheek krijg ik altijd deskundig advies en wellicht kunnen ze een verband leggen tussen je allergie en de reacties erop. Als panellid ben ik daarom ook niet bang voor allergische reacties, ik vind het juist fijn om steeds van crème te wisselen.

Zelf heb ik altijd het idee dat mijn huid wat afwisseling nodig heeft qua crèmes, hetzelfde als met shampoo ‘s, want na lang gebruik heb ik meestal het gevoel dat het niets meer voor mijn huid doet, behalve de Dark Spot Corrector van Clinique tegen mijn pigmentvlekjes bijvoorbeeld. Als ik een beetje onzeker ben qua gevoeligheid, dan smeer ik altijd eerst wat op de binnenkant van mijn arm. Maar, zoals ik al eerder vermeldde, ik heb een gemakkelijke huid. Ik wens je veel succes en hoop dat je iets met dit advies kan!

Groetjes Babs

Rona

Beste Elly,

Het lijkt me lastig om een huid te hebben die allergisch reageert, dat maakt je zeker voorzichtig! Zelf heb ik heel lang met acne getobd dus ik weet maar al te goed wat een ellende dat is.

Inderdaad testen wij heel wat af en tot nu toe heb ik geen echt vervelende reacties gehad. Uiteraard zitten er producten tussen die minder goed bevallen en dat zet ik dan ook in de review. Altijd in het achterhoofd dat het mijn persoonlijke ervaring is. Laatst merkte ik nog met een product waar ik erg gecharmeerd van was dat een vriendin het helemaal niets vond. Zo zie je dus dat iedere huid weer anders is.

Maar om op je vraag terug te komen; het gaat –bijna- altijd goed. Nu is het natuurlijk wel zo dat we producten kiezen of de vraag krijgen om iets te testen wat toegespitst is op onze huid en/of huidproblemen. Voeg daarbij een zeker inzicht in de ingrediënten en daarnaast ook een bepaald gevoel van ‘dat kan wel eens iets voor mij zijn’ en de behoorlijk luxe positie om mooie merken te testen en het risico is al flink kleiner.

Ondanks al het bovenstaande heb ik ook minder prettige ervaringen, zoals ik ook beschreven heb in de loop der tijden. Maar gelukkig geen allergische reacties tot nu toe. Ik heb me ook wel eens afgevraagd of zoveel verschillende producten nu wel zo goed zijn voor je huid. Of het de huid niet meer rust geeft om bijvoorbeeld een jaar hetzelfde regime te hanteren. Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat het mijn huid juist goed doet, het houdt de boel wakker. En ook denk ik dat een product een zekere werkingscurve heeft: op een moment heb je met dat product het best mogelijke resultaat behaalt, beter gaat het dan niet meer worden. Bovendien is het wel zo dat ik een (gezichts) crème minimaal 6 tot 8 weken test voordat ik er een review overschrijf dus over het algemeen gebruik ik een paar maanden hetzelfde product. Sterkte met je huid en ga vooral op je eigen gevoel af, jij kent je eigen huid het beste.

Rona

Jolanda

Beste Elly,

Mijn huid is ook erg gevoelig en waarschijnlijk ook allergisch. Alleen dat laatste heb ik niet laten bewijzen door een allergoloog of dermatoloog. Daar heb ik nog geen zin in.

Op de website van onderzoeksarts Jetske Ultee heb ik geleerd dat parfum de grootste boosdoener is wat betreft huidirritatie, dat gebruik ik dus niet meer. Dat heeft mijn huid al heel veel goeds gedaan. Er zijn ongeveer 40 stoffen die potentieel irriterend zijn en die tracht ik ook te vermijden. Alles wat mijn huid aanraakt is zonder parfum, dus ook wasmiddel, shampoo, allesreiniger, handcreme  e.d.

Meestal test ik producten zonder parfum of producten waar heel weinig in zit. Ook heb ik producten getest waar parfum en nog wat mogelijk irriterende stoffen inzaten en daar had ik geen last van. Soms weet ik niet waar mijn huid zo van kan gaan gloeien en jeuken, dan doe ik een paar dagen rustig aan met smeren en make-up. Dan gebruik ik Avene extreme tolerance, Uncover reiniging voor de vette huid en de moisturizer of de vernix caseosa creme van Pascaud. Liefst heb ik iedere week 24 uur geen make-up, een ATV dag voor mijn huid, dat werkt! Deze tip heb ik van BeautyJournaal’s Monique gehad toen ik wat had getest wat niet geschikt was voor mijn huidtype, mijn huid stond in brand!

Op Beautypedia van de Amerikaanse Paula Begoun kijk ik vaak wat de beste producten zijn voor de gevoelige huid of de waardering en omschrijving van een merk. Als je dan kijkt bij jouw Dermalogica, die krijgt geen goede waardering omdat ze veel irriterende stoffen gebruiken in hun producten.

Groeten van Jolanda

Harriet

Beste Elly,
Hoe je huid reageert op een creme is inderdaad afhankelijk van hoe gevoelig/allergisch je huid is. Als wij testers een allergische huid zouden hebben, zouden we geen testpanellid zijn, dat is niet te doen. Daarnaast, we hebben ook zeggenschap over wat we testen. Dat gaat altijd in overleg met de redactie. Ik wil bijvoorbeeld liever geen parfum in mijn gezichtscrèmes – dus de crèmes die ik test zijn nagenoeg geurloos. Zo heeft ieder zijn voorkeuren en daar worden producten naar geselecteerd. Ik let verder erg op wat ik op mijn gezicht smeer. Inmiddels weet ik iets over ingrediënten  en ik lees dus altijd wat er in een product zit (zie het advies van onze experts over INCI lijstjes).

Producten met veel parfum, alcohol en irriterende essentiële oliën sla ik dus over. Als ik jou was zou ik dus zeker niet gaan experimenteren, maar vasthouden aan een routine die voor jou werkt, en zo niet, verder zoeken naar producten die je huid werkelijk kalmeren!

Harriet Bontius

Dorine

Dag Elly,

Leuk om te horen dat je BeautyJournaal (net als ik) dagelijks leest!

Ik moet eerlijk zeggen dat het tot nu toe eigenlijk altijd goed gaat. Hoewel ik een redelijk gevoelige, dunne huid met couperose heb, reageert mijn huid niet allergisch op de producten die ik voor Beautyjournaal test. Ook merk ik niet dat mijn huid onrustig of geïrriteerd raakt doordat ik steeds weer nieuwe en andere crèmes en merken voor BeautyJournaal uitprobeer. Ik denk dat dat grotendeels komt omdat Monique de beautyproducten zorgvuldig op onze ( haar inmiddels bekende) huid afstemt. Daarnaast hebben wij als testpanel ook de keuze of we een voorgelegd huidverzorgingsproduct wel of niet willen testen en mogen we ook zelf aangeven welke nieuw op de markt gebrachte huidverzorgingsproducten of welke merken / cosmeticalijnen we graag zouden willen testen. En, niet te vergeten, mijn eigen favoriete huidverzorgingsproducten blijf ik gebruiken naast de producten die ik test (als ze elkaars werking niet beïnvloeden).

Uit eigen ervaring als consument, heb ik inderdaad voorkeur voor bepaalde merken en typen crèmes. Sommige crèmes gebruik ik daarom al jaren. Maar soms vind ik het fijn om van product te wisselen, om uit nieuwsgierigheid iets nieuws of anders uit te proberen, of omdat mijn huid andere producten vraagt (bijv. een vollere crèmes of gezichtolie in de winter). Ook kan het zijn dat ik me ineens bewust ben van iets specifieks wat ik (naast bescherming, verzorging en anti-rimpel) wil aanpakken (zoals pigmentvlekken of couperose) en dan stem ik daar mijn nieuwe huidverzorgingsproducten op af.

Al met al kan ik je dus zeggen dat mijn huid goed reageert op het wisselen van crème’s, al ben (en blijf) ik kritisch naar welke producten ik gebruik. En mocht ik in de toekomst aan mijn huid of huidgevoel merken (of er over lezen) dat een huidverzorgingsproduct of specifiek ingrediënt niet goed is voor mijn huid, dan zal ik het product niet gebruiken (en het volle potje weggooien). Overigens houd ik ook altijd de houdbaarheidsdatum (na opening) van mijn huidverzorgingsproducten in de gaten en let ik bij aanschaf goed op de verpakking (of het hygienisch gebruik van de crème mogelijk maakt en of die de invloed van licht, lucht, bacteriën en andere schadelijke stoffen zo veel mogelijk beperkt).

Hartelijke groeten, Dorine

Gerti

Beste Elly,

Goede vraag! Nu is mijn huid gelukkig niet al te gevoelig, maar ik hou er desondanks niet van het een na het ander product op mijn gezicht te testen. Tussendoor wil ik mijn huid rust geven en test ik bijvoorbeeld een haar- of bodyproduct. Om te voorkomen dat mijn huid te sterk reageert, pas ik mijn gebruikelijke gezichtverzorging niet al te veel aan. Ik vervang mijn eigen serum of moisturizer, of voeg een serum toe aan mijn verzorgingsritueel. Ik zal niet alle producten die ik gebruik in één keer vervangen. Dat geeft ook beter beeld wat het testproduct doet. Verder let ik erop dat ik geen dubbele producten gebruik. Als ik bijvoorbeeld een crème met AHA test, laat ik mijn eigen AHA en BHA producten weg -als ik die op dat moment gebruik. Ik scrub dan ook niet.

Ik heb wel eens gehad dat ik een product niet zo prettig vond. Dat is lastig, want voor een goed beeld moet je een crème toch minstens vier weken gebruiken. Zolang ik er geen pukkels van krijg, is dat niet zo erg. Als ik merk dat ik mee-eters krijg van een crème voeg ik een lotion met BHA toe (van Paula’s Choice). Dat houdt mijn huid in balans en zorgt ervoor dat ik geen ontstekingen krijg.

Als jij tevreden bent over Dermalogica, is er geen enkele reden om iets aan je verzorging te veranderen. Als je toch een keer iets nieuws wilt proberen gebruik het dan eerst op een klein gedeelte van je gezicht, bijvoorbeeld je voorhoofd. Als je dan een overgevoelige reactie krijgt, zit niet je hele gezicht onder.

Groeten, Gerti

Lees ook:

Lees ook