Is duur beter dan goedkoop? Lees verder...

09:20 - 05:36
luistertijd 09:20 - leestijd 05:36

Getest oogserum Laura Mercier, Kruidvat, Lookx

Eerlijk gezegd gebruik ik nooit een oogcrème, je kunt immers lijntjes en wallen niet wegsmeren. Vaak is de samenstelling van een oogcrème precies hetzelfde als van de bijbehorende gezichtscrème, maar dan in een gel of serumachtige substantie, in een veel kleiner potje voor een veel hogere prijs. En daar zit dan meestal geen SPF in, zodat de zon juist in het ooggebied zijn rimpelwerking kan uitoefenen. Een goede milde dagcrème is vaak prima geschikt voor onder de ogen.

Des te groter is de uitdaging om wel eens te kijken of het product een toegevoegde waarde kan hebben. De volgende 3 oogserums heb ik getest : in het hoog segment Laura Mercier, in het middensegment Lookx en goedkoop van Kruidvat. Interessant zijn dan vooral de verschillen tussen de serums en of de prijs gelijk opgaat met meer kwaliteit en een beter resultaat.

Laura Mercier Repair Eye Serum, 15ml € 85,-

Claim: “Reduces the appearance of fine lines and wrinkles with a blend of Japanes Botanicals, lifts and firms the appearance of skin (echt waar, het staat zo op de site!) with Geranium extract”.

Japanese botanicals…whatever that may be. Hollandse tuinkruiden klinkt natuurlijk een stuk minder exotisch, maar of  Japanse plantenextracten  beter zijn voor de huid dan uit een ander land? Geranium extract werkt als een anti-oxidant, maar of die ‘het uiterlijk van de huid kan  liften  en verstevigen?’  Nou ja. Laat maar.

Verder is het serum opthalmologisch getest ( op oog-irritaitie) en dermatologisch getest (jammer dat er dan nooit bijstaat wat het testresultaat was) en parfumvrij.

Het serum zit in een kunststof taupekleurig pompflesje, zodat de ingrediënten beschermd zijn tegen zonlicht en zuurstof. Het ziet er mooi uit, maar het plastic doet iets goedkoop aan, vergeleken met bijvoorbeeld de make-upverpakkingen. Het serum is precies de goede balans tussen waterig en crème – niet te dik of te dun. Het voelt goed op de huid, trekt snel in en geeft een aangenaam gehydrateerd gezichtsgevoel. Mocht je last hebben van droogtelijntjes rond je ogen, dan werkt dit heel goed. Het mica (glansdeeltjes) in het product zorgen ervoor dat rimpeltjes minder opvallen en kringen minder donker ogen. Je hebt echt maar heel weinig nodig, dus het product gaat lang mee.

De ingrediënten: rozenwater, glycerine, hydraterende stoffen, mengstoffen, conserveermiddel, verdikkingsmiddel, stabilisator, vitamine E, bijenwas, verdikkingsmiddel, vochtinbrenger, ceramiste, vitamine A, maïsolie, bèta Gulcan, zoethout, collageen, cafeïne, arnica, geranium, druivenpitextract, hyaluronzuur, gist, kamille en conserveermiddel.

Een behoorlijke lijst aan anti oxidanten, flinke hydratatie,  geen irriterende stoffen en geen parfum – ik ben toch wel impressed! Ik probeer het serum over mijn hele gezicht, als nachtcrème, en dat voelt ook goed.

Conclusie: als je wel een oogcreme gebruikt is dit zeker een aanrader!

Kruidvat Hydro Oogroller, 15 ml  € 4,99

Kruidvat heeft in navolging van alle andere gezichtsmerken (Garnier was hier als drogistmerk het eerste mee) een oogroller uitgebracht. Een oogserum in een flesje met een metalen bolletje, dat je onder je ogen heen en weer rolt als een soort massage. Het metaal voelt koud aan, wat op zich gezwollen oogleden door vochtophoping kan verminderen, dus dat is een slim idee.

‘Extra hydratatie van de huid, vermindert wallen’ en ‘Cel-active Booster’, staat er op de verpakking. Wat dat laatste betekent wordt achterop de verpakking uitgelegd: deze cel-active booster bestaat uit microalgen en appel, wat de huid moet hydrateren en vocht moet doen vasthouden – dit om droogtelijntjes tegen te gaan. Tevens moet de roller je ‘verlossen van donkere kringen en wallen ‘. Deze worden veroorzaakt door een verminderde bloedcirculatie, zegt Kruidvat en de cafeïne in de roller stimuleert dit en vermindert hierdoor zwellingen. Volgens mij kunnen donkere kringen veel meer oorzaken hebben dan enkel een ‘verminderde bloedcirculatie’, maar dat terzijde. In het ‘cosmetica woordenboek’ op Beautyjournaal kun je lezen dat de vochtafdrijvende werking van cafeïne onder de ogen niet werkt.

Wat zit er in? Naast water en glycerine (vochtinbrenger) is het derde ingrediënt  ‘alcohol denatured’. En dit is simpelweg de meest uitdrogende alcohol die er is, bovendien zit er nog veel in ook. En dit in een hydraterende oogroller? Dan aloë vera (vocht), conserveermiddel phenoxyethanol, panthenol (vita B), vitamine E, verdikkingsmiddel, appel extract ( anti aging), cafeïne, conserveermiddel, vochtbinder, sodiumhydroxide – een PH- aanpasser die in voldoende hoeveelheden irriterend kan zijn-niet iets wat je in een oogroller doet lijkt me. Verder nog vochtbinders (chlorella alg) , citroenzuur en conserveermiddelen.

Om het verkoelende effect van de roller te versterken leg ik hem in de koelkast  en  masseer ik  het onder de ogen na het opstaan. Lekker fris!  De verkoelende werking is dus fijn, maar het ooggebied voelt niet gehydrateerd aan – eerder trekkerig voor minstens enkele uren. Dat zal door de alcohol komen. Alcohol verdampt en onttrekt op deze manier vocht aan je huid. Misschien kun je dit vertalen als een verstrakkend gevoel, voor mij voelt het uitdrogend en niet comfortabel.

Op de verpakking staat ook nog vermeld dat dit product aanbevolen wordt voor de leeftijd van 20 – 30 jaar. Vreemd vind ik dat, alsof huidconditie gebonden is aan leeftijd! Wallen en kringen kun je op elke leeftijd hebben – als deze roller zou werken, zou het ook moeten werken als je 50 of 18 bent.

Conclusie: hydraterend vind ik het product zeker niet, er zit veel te veel alcohol in. De metalen roller is lekker koud op de huid, maar daarvoor werkt een lepel uit de koelkast ook prima.

LookX Eye Rescue PM Night,  10 ml, € 39,-

Als laatste oogproduct test ik een oogserum van LookX. Dit merk wordt via schoonheidssalons verkocht. Op de site kun je een huidanalyse invullen waarmee je naar een salon in de buurt kunt gaan. Er is ook een online shop, maar daar kun je niet eerder bestellen dan dat je eerst een huidanalyse bij de specialiste hebt ondergaan. Via deze weg ben je er zeker van dat een expert de juiste lijn voor je heeft bepaald – want er is nogal wat keuze! Er zijn 8 verschillende lijnen, plus een lijn voor de man, een lijn zonnebescherming en een bodylijn.

De producten bevatten geen minerale oliën en geen dierlijke ingrediënten.

Wel:  “ Zwitsers gletsjerwater, fruit- en plantenextracten, essentiële oliën en biotechnologische werkstoffen in de hoogst mogelijke concentraties”. Naar mijn mening moet je voorzichtig zijn met essentiële oliën op de huid- deze kunnen irriterend zijn.

Eye Rescue PM bevat hoge concentraties werkstoffen die de huid helpen bij het aanmaken van collageen, het opruimen van afvalstoffen en het opdoen van nieuwe energie. De formule vermindert donkere kringen en vochtophopingen en stimuleert de collageenproductie waardoor lijntjes op de lange termijn worden bestreden

Klinische resultaten
o Verbetert de vochtbalans met 35% na 60 dagen
o Verbetert de huidelasticiteit met 55% na 60 dagen
o Verbetert de collageensynthese met 153% na 48 uur
o Vermindert donkere kringen binnen twee weken
o Vermindert vochtophoping na applicatie
o Heeft een direct liftend effect

Dat is een behoorlijke claim. Bij mijn weten is het nog geen enkele fabrikant gelukt een crème te ontwikkelen die werkelijk donkere kringen vermindert, omdat dat meestal te maken heeft met het een dunne ooghuid waardoor bloedvaten zichtbaar zijn. Een crème kan daar niets aan veranderen (behalve camouflage natuurlijk).

Er is ook een AM Eye Rescue serum verkrijgbaar, maar ik smeer de PM gewoon 2x per dag. Het pompflesje is erg klein en met 1 druk komt er zo veel serum uit dat je genoeg hebt voor je hele gezicht. Het is een erg dunne substantie, bijna lotion-achtig. Vergeleken met het Laura Mercier serum geeft dit een minder comfortabel huidgevoel. Je hebt niet het gevoel dat je echt iets substantieels opsmeert.

Wat zit er in? Water, siliconen, glycerine (vochtbinder), verdikkingsmiddel, conserveermiddel, huid conditioner, een zuurgraad aanpasser, vochtinbrenger, emulgator/conditioner, cafeine (anti oxidant), emulgator, stabilisator, twee peptides die de huid kalmeren/ontstekingen tegen gaan.

Dus vooral standaard stoffen om het product substantie te geven, cafeïne, veel conserveermiddelen en pas aan het einde werkzame peptiden, in een zeer kleine dosis.

Harriet concludeert:

Van de drie producten vind ik dit de minste. De Kruidvat roller bevat meer anti oxidanten en de koude roller kan nog wat bij opgezwollen ogen doen. Het LookX eye serum vind ik qua samenstelling niet interessant en qua substantie is het te waterig en onhandig in gebruik ( en ook wel heel erg weinig product). De topper van de 3 is toch het duurste product, het Laura Mercier serum!

 

Lees ook