Beste Jetske, Ik ben een meisje van 16 jaar en ben inmiddels ook begonnen met de opleiding tot schoonheidsspecialiste.

02:26 - 01:27
luistertijd 02:26 - leestijd 01:27

Beste Jetske,

Ik ben een meisje van 16 jaar en ben inmiddels ook begonnen met de opleiding tot schoonheidsspecialiste. Mijn probleem is dat ik niet weet welk product nou het beste voor mij is. Mijn huid is vet in de T-zone met onzuiverheden, maar heb ook last van velletjes op mijn voorhoofd, neus en kin, terwijl ik twee keer per week mijn gezicht scrub met een salicylic exfoliator. En was mijn gezicht elke ochtend en avond, en ik gebruik elke dag een dagcrème van Mila ‘D Opiz dat mijn schoonheidsspecialiste me heeft aanbevolen. Wat kan ik nu het beste gaan gebruiken??

Met vriendelijke groet,

Romy

Cosmetisch onderzoeker dr Jetske Ultee antwoordt:

Beste Romy,

Wat leuk dat je bezig bent met een opleiding voor schoonheidsspecialiste en je je verdiept in huidverzorging. Goede verzorging kan veel doen voor de huid!

Schilfers zijn bij jouw huidtype eigenlijk ongebruikelijk. Gebruik van irriterende cosmetica kan de oorzaak zijn. De schilfers zouden vanzelf moeten verdwijnen wanneer je milde producten gaat gebruiken. Gebeurt dit niet, dan kan sprake zijn van een huidaandoening met de naam ‘seborrhoïsch eczeem’. Je huid is dan meestal ook geïrriteerd, rood, en kan jeuken. Hiermee kun je het beste langs de huisarts of dermatoloog gaan. Soms kan bijvoorbeeld ketoconazol verbetering geven, wat voorgeschreven moet worden.
Seborrhoisch eczeem is vaak lastig te behandelen en reinigen is erg belangrijk (de “gist” die gerelateerd is aan seborroisch eczeem groeit goed in talg). Was je je gezicht juist weer teveel, dan kan deze uitdrogen en verstoor je de barrièrefunctie weer. Een wankel evenwicht dus. Te sterk ontvetten van de huid wakkert juist weer de talgproductie aan dus ondanks dat je zou verwachten dat je je huid extra schoon moet maken, zou ik toch kiezen voor een milde reiniging.

Bij onzuiverheden is salicylzuur inderdaad een goede optie. Dit zal vooral bij matige acne effectief zijn. Let er goed op dat het percentage salicylzuur hoog genoeg is (v.a. 1%) en de pH waarde tussen de 3 en 5 ligt. Zorg ook dat je je huid niet geïrriteerd raakt. Verder zijn kalmerende en anti-inflammatoire stoffen goed voor je huid. Dit zijn bijvoorbeeld  Bisobolol, Gingko Biloba, Grape seed, Beta glucan, Niacinamide en zoethoutwortel.

Groeten, Jetske

Lees ook