shop Paula’s Choice Daily Wrinkle Defense spf 30 Favoriet al enkele jaren bij onze tester en model Mandy: ‘Deze dagcrème bevat een klein tintje die precies aansluit op mijn huidskleur. Het oogt heel fris en natuurlijk. Ook is het heel betaalbaar. Top dus! Bekijken Diverse merken zijn gesommeerd te stoppen met het gebruik van de […]

03:26 - 02:04
luistertijd 03:26 - leestijd 02:04

Diverse merken zijn gesommeerd te stoppen met het gebruik van de term ‘organic’ voor producten die niet of nauwelijks biologische ingrediënten hebben en volgens een standaard daartoe geproduceerd zijn. De Organic Production Act (COPA) in de staat Californië heeft hiertoe een belangrijke stap kunnen nemen.

Het Center for Environmental Health (CEH) afgelopen week aangekondigd dat er juridische afspraken zijn gemaakt met elf producenten van cosmeticamerken. Het is het resultaat van een aantal rechtszaken die gevoerd zijn de afgelopen tijd.
Eerder dit jaar kocht de CEH “biologisch” gelabelde cosmeticaproducten bij ketens als Target, Walgreens, CVS, Rite Aid, Whole Foods en andere winkels. Hieruit volgde in juni 2011 meer dan 24 bedrijven een rechtszaak, omdat de Californische wet eist dat wie ‘biologisch’ claimt, ook echt voor 70% ingrediënten van biologische teelt in de producten moet verwerken. De bedrijven zijn nu gesommeerd of het percentage te verhogen of de claim te  veranderen, bovendien moet de dossiers ter beschikking worden gesteld aan de CEH. Californië heeft een zeer omvangrijke markt voor natural cosmetics en men verwacht dat de uitspraak zeker een nationaal brede impact kan gaan hebben.

De bedrijven waarmee nu afspraken zijn gemaakt, zijn:

Bedrijven die zich nog niet conformeren aan de wettelijke regels, zijn de volgende:

In sommige gevallen is er sprake van ‘organisch’ gelabelde producten terwijl daar synthetische stoffen in zitten die ook mogelijk gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals Organic Root Stimulator Olive Oil Girls No-Lye Conditioning Relaxer System, een product dat verkocht wordt voor jonge kinderen, maar waarvan de stoffen ook in verband worden gebracht met hormoonveranderingen en huidallergieën. 

  
Lijst van 23 bedrijven waartegen nog een aanklacht loopt:

Lees ook