De viering van 100 jaar Narcisse Noir: toen al een prachtige creatie, nu een parfum met cult status! 1911 was het jaar waarin Narcisse Noir van Caron werd gecreëerd en gepresenteerd. Een sensuele, vrouwelijke geur, donker en krachtig. Rokerig en leerachtig. Tijdsgeest en modebeeld Het decennium van 1910-1919 was de tijd van modeontwerpers Paul Poiret, […]

02:54 - 01:44
luistertijd 02:54 - leestijd 01:44

De viering van 100 jaar Narcisse Noir: toen al een prachtige creatie, nu een parfum met cult status!

1911 was het jaar waarin Narcisse Noir van Caron werd gecreëerd en gepresenteerd. Een sensuele, vrouwelijke geur, donker en krachtig. Rokerig en leerachtig.

Tijdsgeest en modebeeld

Het decennium van 1910-1919 was de tijd van modeontwerpers Paul Poiret, Jean Patou, Madame Vionnet. Het was ook de begintijd van Helena Rubinstein en Elizabeth Arden met de opstart van hun internationale cosmeticabedrijven. De tijd van de Ballet Russes in Parijs met Sergey Diaghilev aan het roer. Na de eerste optredens van de Ballet Russes was niets meer hetzelfde in de mode. De zachte pasteltinten en meisjesachtige look verdwenen en maakten plaats voor exotische weelderige gewaden en felle kleuren. Heel Parijs raakte in de ban van het visuele vuurwerk dat Diaghilev toonde. De hoog gesloten kragen werden vervangen voor decolletés. De vrouwelijke vormen werden getoond.

In dit decennium ontwikkelden zich drie verschillende looks: het lieve meisje, de zich opofferende madonna en de exotische vamp. Make-up werd al veel gebruikt in die tijd en zeker na de oorlog wilden de vrouwen er gevaarlijk en geheimzinnig uitzien. Hun haar knipten ze kort, donkere lijnen rondom de ogen en diep rode lippen.

Sensueel, donker en vooruitstrevend

In die turbulente periode creëerde de Franse parfumeur, Ernest Daltroff, voor zijn merk Caron het parfum Narcisse Noir. Het is een parfum dat perfect paste in die tijd, vrouwelijk, sensueel en donker, vooruitstrevend. Een parfum dat nu honderd jaar later in 2011 nog steeds gedragen wordt, en nog steeds wordt ontdekt door nieuwe generaties. Het geeft nog altijd hetzelfde gevoel. Het parfum heeft de glans van toen niet verloren. Narcisse Noir is een diepe, rijke, elegante geur. Sinaasappelbloesem, roos, narcis, sinaasappel, sandelhout, musk en vetiver. Als de topnoten zijn vervlogen die een bloemig, haast oranje karakter geven, krijgt de geur een diep, donker en droog karakter. Spannend en intrigerend, bijna iets rokerigs en leerachtigs.

Caron vond in een kelder 180 lege originele parfumflesjes van Narcisse Noir uit 1911 en gebruikte deze flesjes voor de limited edition om het honderd jarig bestaan van dit parfum te vieren. Een bolvormig flesje met een prachtige zwart ingekleurde glazen dop met de narcis erin gegraveerd. Het ronde doosje is handgemaakt, met zijde bekleed en heeft een afbeelding van een vrouw.

Caron is een klassiek en toonaangevend Frans parfummerk, begonnen in Parijs, met steeds een eigen in-house parfumeur (nu Richard Fraysse).

Annindriya Perfume Lounge verkoopt Narcisse Noir:

Dit nieuws behoort tot het Annindriya Perfume Lounge merkdossier en wordt zonder tussenkomst van de redactie aangeboden.

Lees ook