shop Hairlust Split Fix vegan shampoo en conditioner Heeft jouw kwetsbare haar ook veerkracht nodig? Hairlust maakt je haar schoon, maar ook luchtig en optisch voller. De hydratatie is geweldig. Bekijken INCI naam: Water (Aqua),Butylene Glycol, Carbomer, Polysorbate 20, Palmitoyl Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide-3 Zoals de INCI naam laat zien bestaat Matrixyl 3000 ® uit meerdere […]

03:16 - 01:57
luistertijd 03:16 - leestijd 01:57

INCI naam: Water (Aqua),Butylene Glycol, Carbomer, Polysorbate 20, Palmitoyl Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide-3

Zoals de INCI naam laat zien bestaat Matrixyl 3000 ® uit meerdere ingrediënten. De actieve stoffen zijn hier Palmitoyl Oligopeptide en Palmitoyl Tetrapeptide-3. De rest zijn de hulpstoffen om de actieve ingrediënten in de formule te kunnen integreren. De cocktail is ontwikkeld door het Franse chemiebedrijf Sederma. Eerder hebben ze een succesvol product op de markt gebracht onder de naam Matrixyl ®, waarvan Matrixyl 3000 ® een opvolger is.

De werking van Matrixyl 3000 ® is gebaseerd op ontdekkingen binnen de cosmetische wetenschap over de processen die in de huid spelen tijdens de veroudering en mechanismen die daarbij plaats vinden. Zo is bijvoorbeeld bekend dat de hoeveelheid collageen en elastine daalt naarmate de huid ouder wordt. Dit zijn twee eiwitten die bindweefsel vormen en voor stevigheid en soepelheid van de huid zorgen. Ook de productie van glycosaminoglycanen daalt. Deze componenten vullen de intercellulaire ruimte tussen de cellen op en spelen een belangrijke rol bij het vasthouden van water (zie hyaluronzuur). Deze componenten worden door de bindweefselcellen (fibroblasten) geproduceerd. Palmitoyl Oligopeptide (zie aldaar) stimuleert de fibroblasten om de aanmaak van collageen en glycosaminoglycanen te verhogen.

Daarnaast werd er ontdekt dat er ook een disbalans in de cytokine-verhouding bij veroudering optreedt. Cytokinen zijn de eiwitten die onder andere een rol spelen in het afweersysteem. De hoeveelheid cytokine IL6 groeit bijvoorbeeld bij chronische ontstekingen. Deze cytokine IL6 schijnt ook een rol te spelen bij veroudering van de huid. Palmitoyl Tetrapeptide-3 kan de balans van cytokinen in de huid herstellen en de hoeveelheid van IL6 omlaag te brengen. Hierdoor treedt er een verbetering op in de stevigheid en soepelheid van de huid, maar ook in de hydratatie van de huid.

De bovengenoemde peptiden worden ook matrikinen genoemd. Dat verwijst naar de “matrix” van de huid, waarin deze peptiden zijn ontdekt. De wetenschappers gingen op zoek naar wat er speelt bij de gewonde huid tijdens de genezing en ze hebben een aantal peptiden ontdekt die ze matrikinen noemden.

Peptiden zijn eiwitten en alle eiwitten bestaan  uit aminozuren. Matrikinen zijn eiwitketens die uit 20 of minder aminozuren bestaan. Er is gebleken dat deze peptiden een rol spelen in de communicatieprocessen binnen de (epi)dermale cellen. Ze kunnen bepaalde processen regelen of sommige mechanismen aanzetten.

Matrixyl 3000 ® is een component dat op celniveau twee mechanismen aanzet: het stimuleert de productie van collageen en glycosaminoglycanen en het remt veranderingen in het afweersysteem die als gevolg van veroudering plaats vinden. In vitro onderzoeken hebben uitgewezen, dat Matrixyl 3000 ® inderdaad de cellen kan stimuleren, wat tot de verhoging van productie collageen en hyaluronzuur leidt. Daarnaast heeft ook in vivo onderzoek plaatsgevonden met  24 vrijwilligers, die Matrixyl 3000 ® product versus een placebo gebruikten. Daaruit is gebleken dat Matrixyl 3000 ®de diepte van rimpels kan verminderen, de huidtint kan verbeteren en de huid gladder (minder ruw) kan maken. De huid wordt dikker en steviger door het gebruik van Matrixyl 3000 ® houdende crème.

Lees ook