shop Narciso Rodriguez Musc Noir for her parfum Vindt jij het ook zo lekker om een geur ‘ heel dicht op je huid te dragen’. Zacht, poederachtig, licht zoet, aards? Musc Noir is een prachtig vederlichte musk parfum met een snufje leer en lichtzoetig heliotroop. Bekijken Ruim 45 miljoen, vooral blanke, mensen wereldwijd hebben in […]

04:46 - 02:51
luistertijd 04:46 - leestijd 02:51

Ruim 45 miljoen, vooral blanke, mensen wereldwijd hebben in meer of mindere mate last van rosacea. De aandoening wordt regelmatig verward met zowel acné of eczeem, terwijl het daar in feite niks mee te maken heeft. Begrijpelijk is die verwarring wel – de verschijnselen van rosacea, acné en eczeem kunnen nogal op elkaar lijken: rode vlekken, een branderig gevoel en bultjes en puistjes.

Rosacea bestaat uit 3 stadia en een pre-stadium. In het pre-stadium ontstaat tijdelijke roodheid en soms wat bloedstuwing. In het eerste stadium van de aandoening heeft men last van permanent blozende wangen, een rode neus en couperose. De tweede stadium laat rode bultjes en puistjes zien, en wordt imflammatoire rosacea genoemd. In de, gelukkig zeldzame, derde fase is sprake van een ernstig, uitgebreid imflammatoir oedeem, ook wel rhynophyma genoemd. Rosacea is een veel voorkomend probleem, en toch weet zo’n 80 procent van de mensen die er last van hebben niet precies waar ze nou aan lijden. En de gemiddelde huisarts weet het ook niet, waardoor een adequate behandeling ook vaak achterwege blijft.

Het is vooral een vervelende kwaal. Je hebt last van roodheid, jeuk, een branderig gevoel en ontsieringen op ’t gezicht. Zaken die weliswaar niet levensbedreigend zijn, maar wel voor flink veel last zorgen. Ben je gevoelig voor rosacea, dan is het goed om sterke temperatuurschommelingen, veel zon, alcohol en sterk gekruid eten zoveel mogelijk te vermijden.

Rosaliac van La Roche Posay

Aan de kwaal is, vooral in de pre- en eerste fase, ook met de juiste cosmetica verlichting te brengen. La Roche Posay heeft een complete lijn, Rosaliac genaamd, die kan helpen de door rosacea getroffen huid te kalmeren en zelfs de bijbehorende pijn te verzachten. De lijn bestaat uit een reinigingsgel, een kalmerend water en een hydraterende dagverzorging. Daaraan voegt La Roche Posay nu een intensief concentraat toe dat de roodheid neutraliseert en tevens, zo beloofd het merk, voorkomt dat die terugkeert.

Rosaliac AR Intense, zoals het nieuwe concentraat heet, heeft als belangrijkste ingrediënt Ambophenol, een natuurlijk extract uit de Tambourissa Trichophylla, een plant uit Madagascar. Op Madagascar wordt al eeuwenlang een kalmerend en pijstillend extract van de bladeren gemaakt.  Het extract werkt op drie niveaus, zo vertelt La Roche Posay ons: het kalmeert, het beschermt de microvaatjes en het heeft een anti-oxiderende werking. Tevens remt het de overproductie van bepaalde eiwitten op de huid, één van de belangrijkste oorzaken van rosacea.

Rosaliac AR Intense bevat geen conserveermiddelen, alcohol, parabenen, parfum, lanoline en kleurstoffen en is verpakt in een hermetisch afgesloten flacon, waardoor het product niet kan oxideren. Het kost € 21,28 voor een flacon van 40 ml.

Trixéra+ van Eau Thermale Avene

Trixéra+, een productlijn van apothekersmerk Eau Thermale Avène, is ontwikkeld voor een huid die gevoelig is voor eczeem, en is geschikt voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Eczeem bestaat uit onstekingsreacties in het lichaam door overgevoeligheid voor stoffen of prikkels uit de omgeving en uit zich in roodheid, schilfering, bultjes en vochtblaasjes – vandaar de verwarring met rosacea en acné.  Atopisch eczeem is een vorm die vooral ontstaat bij kleine kinderen, vóór het tweede levensjaar. Trixéra+ helpt om de vervelende verschijnselen van eczeem te verminderen. De producten bevatten naast het thermale water dat Avène in al zijn producten gebruikt, onder meer selectiose, een ingrediënt dat ontstekingremmend werkt, aldus het merk. Glycine is toegevoegd om het huidcomfort te verbeteren. De producten bevatten geen parabenen, parfum of zeep.

Er is een cleansing gel (€ 19,49 voor 400 ml.), een cleansing bath (€ 12,99 voor 200 ml.), een cream (€ 15,99 voor 200 ml. of € 20,99 voor 400 ml.) en een balm (€ 17,99 voor 200 ml.). De cleansing gel en cleansing bath reinigen de huid op een milde manier en helpen uitdroging door water te voorkomen. De balm en de cream verzorgen, beschermen en kalmeren de extreem droge, eczeemgevoelige huid. De balm is rijker en romiger dan de cream. Avène adviseert om ze afwisselend, naar gelang de behoefte van de huid, te gebruiken.  De producten van Avène zijn verkrijgbaar bij de Mediq Apotheken.

Lees ook:

Bekijk ook deze bijzondere film die BeautyJournaal maakte over workshops voor kinderen met eczeem in het ziekenhuis:

[media id=60 width=290 height=190]

Lees ook