shop Dermalogica Phyto-Nature Firming Serum Het mooiste egaliserende en verstevigende serum dat we nu kennen! Monique is erg onder de indruk van het prachtige huideffect en de verzachtende, voedende eigenschappen. Bekijken Onze cosmetisch expert dr. Jetske Ultee heeft een interessant artikel op haar blog gezet: over de voorspellende relatie tussen versnelde rimpelvorming na de menopauze […]

01:30 - 00:54
luistertijd 01:30 - leestijd 00:54

Onze cosmetisch expert dr. Jetske Ultee heeft een interessant artikel op haar blog gezet: over de voorspellende relatie tussen versnelde rimpelvorming na de menopauze en de dichtheid van je botten. 

Uit onderzoek van professor dr. Lubna Pal van de Yale Universiteit, dat in juni 2011 openbaar werd gemaakt, blijkt dat de kwaliteit van botten van vrouwen die vlak na de menopauze al meer huidrimpels vertonen, aanzienlijk slechter is, dan van vrouwen die niet zo snel verrimpelen nadat de hormoonsschakelaar is omgezet. Diepere rimpels betekent breekbaardere botten. En andersom zou het ook gelden. Je vraagt je nu natuurlijk af of voeding een rol kan spelen: tekort aan calcium of iets dergelijks? Maar dat wordt helaas niet duidelijk, wellicht is dat ook niet onderzocht. Er wordt (in een ander bericht) alleen gesproken over het feit dat bepaalde proteinen (eiwitten) die zowel in de huid als in de botten voorkomen, in relatie tot elkaar staan. 

De wetenschappers stellen dat die verrimpeling een goedkope, interessante indicator kan zijn voor verlies van botdichtheid. Wat ons betreft valt het in de ludieke, maar ook voortreffelijk simpele categorie van ‘ honden die ziekten kunnen ruiken ‘ bij mensen. Heel vroeger moesten medici zich op niets anders verlaten dan hun zintuiglijke waarnemingen, dus waarom zouden deze nu niet meer hun opgeld kunnen doen?

Lees ook