Een hypnotiserend mooi parfum

05:39 - 03:23
luistertijd 05:39 - leestijd 03:23

Annick Goutal Mon Parfum Cheri par Camille

De nieuwe geur van Annick Goutal Mon Parfum Cheri par Camille is gepresenteerd als uiterst vrouwelijke, elegante en hypnotiserende geur geïnspireerd door de charmante actrices uit Hollywood. Ik zou daaraan toevoegen dat het een mooi cadeau is voor alle parfumliefhebbers die op zoek zijn naar de klassieke Franse stijl en harmonie, naar verrassende wendingen en donkere dieptes met een licht dramatisch effect.

Het is ook een mooie geur, waaraan alles klopt.

Zelfs het verhaal achter de geur komt duidelijk terug in het parfum zelf. En wat dacht je van de kleur van het flesje, ook dat sluit harmonisch aansluit bij de gebruikte ingrediënten.

Het verhaal achter deze geur refereert aan een parfumcadeau dat de bekende Franse schrijfster Colette schonk aan Annick. De geur fascineerde haar dochter Camille (die inmiddels aan het roer staat van Annick Goutal Parfums) en herinnerde haar aan haar lievelingsfilms uit de jaren veertig. Verleidelijke zijdejurken, verfijnde kantwerk, elegante handschoenen en karmijnrode lippen van de Hollywood-actrices. Camille besloot al die inspiraties te gebruiken voor Mon Parfum Cheri par Camille, en deze op te dragen aan haar moeder Annick.

Voor het geurconcept heeft ze nauw samengewerkt met de huisparfumeur van Goutal, Isabelle Doyen. De gekozen noten voor deze geur zijn: poeder, pruim, iris, viooltje, kruiden, patchoeli en heliotroop.

Meestal probeer ik de geur te ruiken voordat ik er iets over lees, om een eerste onbevangen indruk te krijgen en vast te kunnen houden. Ik weet niet hoe het Camille en Isabelle gelukt is, maar het eerste wat opdoemde toen ik de geur rook, waren de herinneringen aan mijn moeder… En voordat ik de geur beschrijf, wil ik jullie meenemen naar een klein visioen uit de kindertijd.

Stel voor dat je een klein kind bent. Je ligt in een grote donkere kamer waarin stadsverlichting door de dunne vitrages heen de enige lichtbron vormt. Voor het kind is de donkere avond de tijd om naar het land der dromen te vertrekken. Maar voor de ouders is het de tijd om van het nachtleven te genieten. Je ouders bereiden zich voor op een theatervoorstelling. Je kan hun stemmen horen – de zachte bariton van je vader en de heldere lach van je moeder.

Opeens gaat de deur open en je moeder komt om je een zoen te geven voordat ze weggaat. Wat is ze mooi! Net een dame uit de film, in haar paarse jurk van zijde, met lange handschoenen aan en haar wijnkleurige bontmantel. Een moment ben je in de war. Is het je moeder wel?

Ze oogt zo chic en elegant, maar ook zo afstandelijk. Ze geeft je een knuffel en je ruikt haar parfum. Het is zo lekker, zo bekend en zo geruststellend… Zo kan alleen je moeder ruiken. Ze stopt je in, aait je haar en zachtjes loopt ze weg. En je blijft haar geur waarnemen, hij ligt op je wang. Je valt in slaap, met een glimlach op je gezicht.

Dit is geen persoonlijke herinnering, maar een gevoel dat naar boven komt als ik Mon Parfum Cheri par Camille ruik.

Als ik het flesje in mijn handen neem, word ik blij van de diepe wijnachtige rode kleur. Net alsof het door de mix van ingrediënten is ontstaan – diepe roodbruine patchoeli, pastelkleurige lichtpaarse iris, purperachtige donkere pruim, een paars viooltje. Ik vergeet bijna dat de kleur door het glas en niet door het parfum zelf is ontstaan. Een typisch Goutalvormig flesje en een zwart gestreept strikje ronden het effect van de Franse elegantie af.

Op mijn huid kan ik bij deze geur twee duidelijke facetten onderscheiden, die ik terug kan koppelen aan twee vrouwelijke facetten uit het visioen – een elegante afstandelijke dame in het begin en de liefhebbende moeder aan het eind. De geur begint met poederige noten van iris. Een nobele noot binnen de parfumerie, waar warme maar droge aspecten van hout, lichte zoetheid, poeder en kruiden worden gecombineerd met iets romige, maar een koele en afstandelijke leerachtige ondertoon.

De pruim hier is geen overheersende zoetheid, maar een finishing touch, zoals de meeste fruitige noten in de klassieke geuren horen te zijn. Het maakt iris donkerder, versterkt zijn leerachtig aspect en geeft het een verrassende twist.

Daaronder herken ik donkere patchoeli met de aspecten van aarde. Samen met iris vormt het een verrassende combinatie – diep en dramatisch in het begin en lief later, wanneer patchoeli verwarmt raakt door de huid. In combinatie met warme kruiden en zoete heliotroop begint het de lieve moeder uit mijn visioen te worden.

Zoet, vertrouwd, geruststellend en lief. In het begin lijkt deze geur vrij sterk en aanwezig te zijn, maar het wordt snel getemd en gaat dichter bij de huid zitten en vormt een licht, maar diep aura.

Ik kan niet anders concluderen dan dat Mon Parfum Cheri par Camille een elegante, diepe, verrassende en inderdaad hypnotiserende geur is voor een connaisseur. Voor alle moeders, die weten hoe ze de rol van liefhebbende moeder kunnen combineren met de rol van elegante chique dame.

En het zal je niet verrassen: BeautyJournaal’s Monique is er helemaal weg van.

 

 

Lees ook