Beste dokter Velthuis, Ik heb op mijn hand, en daarvoor ook al op mijn onderarm, een onderhuidse ontsteking waarvan de oorzaak onbekend is volgens dermatoloog. Hij zwerft dus en nu heb ik hem op mijn hand in 2 halve ringvormen. Ik heb er wel een crème voor gehad: Clovate Crema Clobetasol.17 Propionato. Aanvankelijk hielp dat […]

01:41 - 01:00
luistertijd 01:41 - leestijd 01:00

Beste dokter Velthuis,

Ik heb op mijn hand, en daarvoor ook al op mijn onderarm, een onderhuidse ontsteking waarvan de oorzaak onbekend is volgens dermatoloog. Hij zwerft dus en nu heb ik hem op mijn hand in 2 halve ringvormen. Ik heb er wel een crème voor gehad: Clovate Crema Clobetasol.17 Propionato. Aanvankelijk hielp dat niet, maar toen ik net ’s nachts intapede met folie vijf dagen lang, zal ik wel verbetering. Kunt u misschien vertellen wat ik heb?

(naam bij redactie bekend)

dermatoloog dr. Peter Velthuis antwoordt: 

Beste mevrouw,

er is sprake van granuloma annulare. Dit is een aandoening van onbekende origine. Het is een soort reactie van de huid zonder dat er bacteriën, schimmels of virussen bij betrokken zijn. Gevaarlijk is deze aandoening niet en soms verdwijnt het weer vanzelf.

Er bestaan geen medicijnen voor. Het enige dat we er momenteel aan kunnen doen is de huidreactie tot rust brengen. Dat wordt vaak gedaan met hormoonzalven zoals u die ook gehad heeft, maar meestal komt de werkzame stof daaruit niet voldoende diep. Vandaar het gebruik van occlusie (intapen): dan verweekt de huid en kan de zalf dieper inwerken.

Ook behandeling met vloeibare stikstof (bevriezen als bij wratten) wordt gedaan met wisselend succes.

Enerzijds kan ik u dus gerust stellen: ernstig is het niet. Anderzijds moet ik u teleurstellen: er bestaat geen goede therapie voor.

 Met vriendelijke groet,

Dr. Peter Velthuis, dermatoloog, medisch directeur

Heb jij ook een vraag aan onze dermatoloog? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook