shop Paula’s Choice Clinical Niacinamide 20% treatment Niacinamide is de állerbeste en meest veelzijdige anti-aging stof die we kennen. Wat goed dat het er nu in zelfs 20% is! Bekijken INCI: alpha hydroxy acid AHA is een afkorting voor alpha hydroxy acid. Dat is een verzamelnaam voor een speciale klasse van organische zuren. Ze komen […]

03:07 - 01:52
luistertijd 03:07 - leestijd 01:52

INCI: alpha hydroxy acid

AHA is een afkorting voor alpha hydroxy acid. Dat is een verzamelnaam voor een speciale klasse van organische zuren. Ze komen veel in de natuur voor, wat duidelijk is te merken aan hun namen: melkzuur, appelzuur, wijnzuur, citroenzuur en glycolzuur (refereert aan het Griekse woord “glukus” wat “zoet” betekent (denk aan glucose), omdat glycolzuur van de rietsuiker werd verkregen). Veel AHA’s worden tegenwoordig synthetisch geproduceerd.

In lagere concentraties (onder 10%) worden AHA’s in een breed scala van consumentencosmetica toegepast. In hogere concentraties worden ze gebruikt door professionele behandelaars. Hun hoofdrol binnen de cosmetische producten is als exfoliant – deze zuren zorgen ervoor dat de cellen van de bovenste (“dode”) laag van de huid  makkelijker loslaten. Dit zorgt voor een snellere huidvernieuwing.

Daarnaast helpen de zuren huid veroudering tegen te gaan doordat ze de productie van de glycosaminoglycanen (belangrijk bestandsdeel van het bindweefsel) en collageen verhogen. Dat helpt bij de huidproblemen, zoals kleine rimpels, onevenheden en pigmentatie (huidvlekjes). Dagelijkse toepassing van de lagere concentraties van AHA zorgt voor een soepele vernieuwing van de huid. Hogere concentraties kunnen het proces flink versnellen en zorgen voor de zogenaamde “chemische peeling”, waarbij ook de kans op huidirritatie en andere bijwerkingen (waaronder chemische brandwonden) vele malen groter is. Daarom mag dit alleen in kuurvorm en onder professionele begeleiding uitgevoerd worden.

AHA’s zijn zwakke zuren (vele malen zwakker dan de maagzuur) en zijn in het algemeen veilig voor gebruik in lage concentraties, zoals in ze in cosmetica worden toegepast. In hogere concentraties en soms ook in lagere concentraties bij gevoelige huid kunnen AHA’s irritatie veroorzaken met jeuk, roodheid, brandend gevoel, etc. AHA’s verhogen ook de gevoeligheid van de huid voor de zonlicht (omdat de huid dunner wordt doordat er een versnelde afschilfering plaats vindt). Daarom wordt geadviseerd om AHA-houdende producten ’s avonds te gebruiken of in combinatie met de hoge zonnebeschermingsfactor (minimaal SPF 15 wordt aangeraden).

Er is ook kritiek op het dagelijks gebruik van AHA’s. Dit is gebaseerd op het feit dat de basale huidcellen maar een vast aantal keren kunnen delen in een mensenleven en dat je ze door langdurig, extra prikkelen tot vernieuwen kan “uitputten”. De huidbarière wordt hierdoor kwetsbaarder waardoor de huid ons slechter kan beschermen tegen de invloeden van buitenaf. De huid wordt duner, waardoor je op den duur een chronisch geïrriteerde huid zou kunnen krijgen.

Ook wordt er beweerd dat langdurig gebruik van AHA alsmede het gebruik van meerdere AHA-houdende producten de kans op irritatie kan verhogen (zogenaamd cumulatief, ofwel opbouwend effect).

AHA’s zijn alleen in de zure omgeving effectief, omdat ze alleen dan de huid in kunnen. Dat betekent, dat ze in de producten met lage pH waarden moeten worden verwerkt, die niet echt vriendelijk voor de huid is bij voortdurend gebruik.

Lees hier het woordenboek van cosmeticastoffen

Lees ook