Afgelopen week hebben we minuten lang naar foto’s in een paar Nederlandse kranten zitten staren van een vrouw die een nazaat is van de beruchte veroveraar Hertog van Alva.

04:40 - 02:48
luistertijd 04:40 - leestijd 02:48

Afgelopen week hebben we minuten lang naar foto’s in een paar Nederlandse kranten zitten staren van een vrouw die een nazaat is van de beruchte veroveraar Hertog van Alva. Ze is de Spaanse hertogin Cayetana en heeft het meest afgrijselijke gezicht wat we in lange tijd gezien hebben. Sterker nog: we wisten niet dat Europa haar eigen catwoman heeft.

Roddels

Een vrouw van 85 jaar met het uiterlijk van een buitenaards creatuur dat iets wegheeft van een Aardse aap. Waarbij duidelijk te zien is dat al haar plastisch chirurgische ingrepen liederlijk mislukt zijn. Het is opmerkelijk dat Europese roddelbladen tot nu toe zo weinig aandacht aan deze adellijke dame hebben besteed. Tenzij je Spaans leest, want in haar eigen land is ze berucht en beroemd.

Cayetana trouwde afgelopen week voor de derde keer met een 61-jarige Spaanse ambtenaar Alfonso Díez, van wie nu al wordt gezegd dat hij wel op haar centen uit moet zijn, omdat elk weldenkend mens zich niet voor kan stellen om in een fijn gesprek naar dit afschuwelijke maskergezicht te moeten kijken. Maar Cayetana laat alle roddels koud, en ook het feit dat haar kinderen toch echt wel protesteerden tegen dit huwelijk. En zelfs koning Juan Carlos….

Puisant rijk

Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva is haar volledige naam. Indrukwekkend, maar haar fortuin is nog indrukwekkender. Met kastelen, paleizen en een kunstverzameling met een geschatte waarde tussen de 600 miljoen tussen de 3.5 miljard euro is zij een van de rijkste vrouwen van Spanje. Me dunkt, wie weet zelfs van Europa? Maar ze heeft nog meer in de aanbieding: maar liefst 47 adellijke titels, en daarmee is ze wereldwijd recordhoudster, volgens het Guinness Book of Records. Dit geeft haar nogal wat voorrechten: zij hoeft niet te knielen voor de paus en ze mag te paard de kathedraal van Sevilla binnen rijden (Volkskrant, 5 oktober 2011).

Nazaat

Cayetana is een nazaat van de hertog van Alva die in de Beeldenstorm in 1566 naar Nederland werd gestuurd om orde op zaken te stellen in ons Geuzenlandje. Er vielen meer dan duizend doden en de heerser is de geschiedenisboeken ingegaan met de toepasselijke naam IJzeren Hertog. Dit machtswellustige gedrag heeft de familie Alva geen windeieren gelegd. Cayetana plukt er nog altijd de financiele vruchten van. Een buit die ze inmiddels wel veilig verdeeld heeft: na haar dood zijn haar kinderen haar enige erfgenamen. Meneer Díez heeft het nakijken.

Cayetana is een veelbesproken persoonlijkheid. Voor haar eerdere huwelijken legde zij miljoenen neer om het feest onvergetelijk te maken. Haar eerste trouwerij in 1947 zou een slordige 20 miljoen hebben gekost, schreef de New York Times ooit. Vanity Fair zette haar in 2009 nog op hun International Best Dressed list.

Plastisch chirurg Erik Laban: ‘Ze ziet eruit als een karikatuur’

Wat ging er in vredesnaam mis met haar gezicht? Op een foto uit 2009 ziet het er zelfs nog redelijk beschaafd uit. Maar nu? We lieten plastisch chirurg Erik Laban eens naar een foto van haar gezicht kijken en hij komt tot de conclusie dat eigenlijk het hele arsenaal aan cosmetisch-medische ingrepen wel heeft plaatsgehad: injectables van de lippen, Botox in het voorhoofd in combinatie met een voorhoofdslift of wenkbrauwlift, een bovenooglidcorrectie, een facelift, peeling van de huid, injectables in rimpels in het algemeen. En hij licht toe: “Er is iets vreemds aan de hand met haar ogen, of liever gezegd met het gebied rondom de ogen. Het voorhoofd is strak en vlak. Ze heeft overduidelijk een facelift gehad, dat kan ik zien aan het kraakbeenrandje voor het oor. Je ziet aan de zijkant als het ware een litteken lopen. Ook zijn de wangen, ter hoogte van de jukbeenderen te strak en bewegingsloos.” Laban spreekt zich nog voorzichtig uit als het stelt dat hij het geen mooi resultaat vindt. ‘Het is een opeenstapeling van behandelingen geweest met als eindresultaat een volledig onnatuurlijk, zelfs karikaturaal gezicht. “

Wij doen er nog maar een schepje bovenop, want als je amateuropnamen hieronder bekijkt, hoe onscherp ze ook zijn, zien we dat deze vrouw alleen nog als een merkwaardig wild dier kan grimassen met het gebied rond haar mond. Dit moet toch uiteindelijk een stil verdriet zijn, als je ziet dat je zo verminkt bent? Vroeger was ze beeldschoon…..

Lees ook