Volgens mijn huisarts heb ik eczeem in mijn gezicht.

01:44 - 01:02
luistertijd 01:44 - leestijd 01:02

Volgens mijn huisarts heb ik eczeem in mijn gezicht. Ik heb last van bultjes met vocht, vooral op mijn voorhoofd, de wangen en op mijn kin. Ik heb van de huisarts een hydrocortisonzalf gekregen.

Mijn huid jeukt heel erg. Ik heb nooit problemen met mijn huid gehad. Dit is pas ontstaan nadat ik gordelroos had in mijn gezicht. Kunt u mij helpen?

(naam bij redactie bekend)

dr. Jetske Ultee adviseert:

Beste mevrouw,

Als de blaasjes in uw gezicht veroorzaakt zijn door de gordelroos, dan moet dit normaal gesproken behandeld worden. Dit in verband met het risico op infectie van het oog. Dit kan met acyclovir en moet door een arts worden voorgeschreven.

Op het lichaam hoeft gordelroos niet per se behandeld te worden; dan kan er gewoon afgewacht worden en eventueel wat bijgesmeerd worden met wat zinkzalf.

Waarschijnlijk zijn de blaasjes bij u geen gordelroos, maar “gewoon” een allergische reactie op bijvoorbeeld cosmetica. Dan zou een corticosteroïdencrème moeten helpen.

Ik zou u verder adviseren zo weinig mogelijk te smeren totdat de bultjes en de jeuk weg zijn. Gebruik in geen geval een menthol crème/poeder tegen de jeuk!

Daarna kan er weer voorzichtig een milde ongeparfumeerde crème op de huid gebruikt worden als lanette crème (bij de apotheek verkrijgbaar). Het is in het geval van allergie wel te adviseren om uit te zoeken waar dit door ontstaan is. Dit kan gedaan worden door een dermatoloog met behulp van een plaktest.

(note: foto laat gordelroos in het algemeen zien, heeft geen betrekking op de lezeres in dit verhaal)

Lees ook