Als mensen vragen wat een natuurlijk cosmetisch product is wordt er wel eens de vergelijking gemaakt met biologische appels.

02:54 - 01:44
luistertijd 02:54 - leestijd 01:44

Als mensen vragen wat een natuurlijk cosmetisch product is wordt er wel eens de vergelijking gemaakt met biologische appels.  Als je een biologische appel zo van de boom plukt is er niets toegevoegd of verwijderd uit die appel. Bij cosmetica is dat anders, zo stelt NATRUE, een Europese organisatie die een plantaardig keurmerk versterkt aan cosmeticamerken. Je kunt geen bloemen plukken en vervolgens in een flesje stoppen.

Natuurlijke cosmetica zijn producten waarvan de ingrediënten op een bepaalde manier aangepast zijn. Nu rijst de vraag: in hoeverre zijn die aangepast?

Een deel van het antwoord is simpel: mechanische processen zoals mixen is toegestaan. Vergelijkbaar is het persen van een olijf in het product, mechanische processen laat dan grotendeels de waardevolle ingrediënten in tact. Deze zijn niet chemisch aangepast.

Maar er zijn producten waarbij sommige ingrediënten chemisch aangepast moeten worden. Zeep is een goed voorbeeld, net als shampoo en cremes. En op dit moment is de betekenis van natuurlijke cosmetica belangrijk. Hier is stellen van grenzen heel belangrijk.

Deze grenzen moeten streng bewaakt worden en dat is de reden waarom bijvoorbeeld het keurmerk NATRUE  zeer weinig chemische processen om natuurlijke producten te transformeren, toestaat. Het is belangrijk dat deze regels niet willekeurig zijn, alleen de grondstoffen mogen aangepast worden, zo stelt de organisatie.

Bijvoorbeeld: een gezichtsverzorging mag niet meer dan 15% chemisch behandelde ingrediënten bevatten. Dit is essentieel voor de werking van de crème, meer wordt er niet getolereerd.

Het feit dat men geen uitzonderingen maakt, betekent ook dat de toegestane processen gebruikt kunnen worden op alle natuurlijke grondstoffen.

Zeep als voorbeeld
Kijk eens naar verzeping (het proces van het maken van zeep) als voorbeeld. Je kunt het gebruiken om zeep te maken van kokosolie en je kunt het gebruiken om zeep te maken van andere natuurlijke ingrediënten van uw keuze – of het nu olijfolie, vetzuren of iets anders.
Het is aan de fabrikant om de keuze te maken voor de juiste ingrediënten, ervan uitgaande dat het product aan alle criteria voldoet voor de natuurlijkheid en veiligheid van het product.

Kortom: stoffen mogen bewerkt zijn, ze hoeven niet zo rauw uit de natuur gebruikt te worden, maar aan die bewerking zijn wel grenzen gesteld – althans als een merk volgens de plantaardige condities van het keurmerk NATRUE wil werken.

Meer over deze organisatie en haar principes lees je hier. Als je wilt weten welke merken volgens deze principes werken, bekijk dan deze lijst.

We stellen je deze informatie ter beschikking omdat we het wel eens goed vinden om te laten zien welke principes keurmerkgevers er op na houden voor natuurlijke cosmetica.

Lees ook