Dat de manier waarop je jezelf voedt (en of je veel beweegt of bijvoorbeeld rookt) van invloed is op je huid, is zo helder als glas, kijk maar om je heen.

03:21 - 02:00
luistertijd 03:21 - leestijd 02:00

Dat de manier waarop je jezelf voedt (en of je veel beweegt of bijvoorbeeld rookt) van invloed is op je huid, is zo helder als glas, kijk maar om je heen. Als ogen de spiegel zijn van de ziel, is de huid de spiegel van je gezondheid. De titel van het boek ‘Eet je mooi in 28 dagen’ is dan ook uitermate prikkelend.

Voedingsmiddelentechnologe en schrijfster Inge de Munnik (tevens uitgever van BeautyNieuws) zegt zich te baseren op wetenschappelijk onderzoek bij haar aanbevelingen. Ze heeft daarvoor bij 3 mensen het dieet dat ze heeft bedacht, getest. Voor en na de 28 dagen op het beautyfood dieet, heeft ze hun huidplooien laten meten. Daaruit zou blijken dat de hoeveelheid collageen door het dieet is toegenomen. Lees hier meer details daarover.

Nu is een studie bij drie mensen niet groot genoeg om zinnige uitspraken te doen en de huidplooimetingen zijn beslist niet statistisch onderscheidend, al ziet het er leuk uit.

Wat dat betreft is het boek dus geen betrouwbare bron. Wel heeft De Munnik gekeken naar een handvol wetenschappelijke inzichten rond voedingsstoffen die effect hebben op de conditie van de huid. Carotenoïden bijvoorbeeld die in oranje, gele en rode producten zitten (van wortels en paprika’s tot garnalen) kunnen beschermen tegen de schadelijke en verouderende invloed van UV-straling op de huid. En vitamine C speelt een belangrijke rol bij de vorming van collageen.

Het boek legt verder niet al te veel uit over wetenschappelijke achtergronden, maar leeft zich uit in rijk geïllustreerde en smakelijke recepten.

Het menu dat De Munnik ons voorschotelt is zeer gevarieerd, zit boordevol kleurrijke groenten en vruchten en voldoet aan de moderne inzichten voor een gezonde voeding (zoals het gebruik van goede vetten, voldoende eiwitten, vezels en volkoren producten). Het is alleen een beetje onduidelijk wat een product als ‘halvarine’ in het dieet doet.

Wat de volkoren producten betreft: De Munnik gaat niet in op de steeds populairdere overtuiging dat het beter zou zijn om koolhydraten te minderen en meer eiwitten te gebruiken. Voeding die rijk is aan koolhydraten triggert de insuline-afgifte en dat bevordert volgens de nieuwste inzichten ontstekingen in het lichaam die voor de conditie van de huid en de onderhuid niet zo best zijn.

Beweren dat wetenschappelijk is bewezen dat van dit beautyrecept je collageen toeneemt, gaat te ver, maar het is een prima boek met gezonde recepten, mits je nog steeds ‘aan de koolhydraten’ bent.

Eet je Mooi in 28 dagen – door Inge de Munnik – je bekijkt het hier.

 

Als je meer wilt weten over voedingsstoffen, suppletie en je huid, raadpleeg dan BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek.

Lees ook:

Lees ook