Acne is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 85% van de mensen krijgt er ooit mee te maken.

03:54 - 02:20
luistertijd 03:54 - leestijd 02:20

Acne is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 85% van de mensen krijgt er ooit mee te maken. De een heel erg en de ander in mindere mate. In onze praktijk zie ik regelmatig niet alleen tieners, maar ook volwassenen die nog last hebben van een onrustige huid. Ik zal vertellen welke behandelingsmogelijkheden ik heb als huidtherapeute.

Acne heeft vaak een behoorlijke impact. Of je nu jong of wat ouder bent, het hebben van acne is niet leuk. Helaas zie ik ook mensen zie die er zo mee zitten dat hun sociale leven er onder leidt. Gelukkig weten we steeds meer over de behandelmogelijkheden voor acne en wat je er zelf allemaal aan kan doen, of wat je vooral niet moet doen.

Te oud voor acne?

Ongeveer 70-80% van de mensen die last hebben van acne zijn tussen de 11 en 25 jaar oud. Het is dus ook niet vreemd dat als je wat ouder bent, je verbaasd bent over de onrustigheid van je huid. Toch kan je ook zeker na de puberteit flink last hebben van een onrustige huid. Het grootste deel van de volwassenen met acne zijn vrouwen die te maken hebben met de invloed van hormonen.

Meestal zie ik bij volwassenen die last hebben van onzuiverheden dat er vooral mee-eters zichtbaar zijn en in mindere mate puistjes. Soms ontstaan er puistjes als je zelf probeert de bultjes uit te knijpen. Roken heeft een duidelijke negatieve invloed op acne, vooral het ontstaan van mee-eters staat op de voorgrond.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door hormonen en erfelijke aanleg. Aan de basis van het ontstaan van puistjes/acne ligt een overmatige talgproductie. Onder invloed van opstapeling van oude huidcellen ontstaat een verstopte porie. Bacteriën in de huid zorgen voor een ontsteking in de verstopte porie en dit resulteert uiteindelijk in het ontstaan van een puistje.

Daarnaast zijn er factoren die de ernst van de acne beïnvloeden. Onder andere stress, roken, te veel zon en verkeerde cosmeticaproducten kunnen acne verergeren.

Behandelmogelijkheden:

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden. Belangrijk is dat de behandeling goed afgestemd is op het beeld van de acne. Zijn het vooral mee-eters of juist meer ontstekingen?

Voor iedereen met een onzuivere huid adviseer ik een salicylzuur- of een glycolzuurpeeling. Door op een gecontroleerde manier de bovenste laag met huidcellen weg te halen, wordt verstopping van de talgklieren tegengegaan.

Vaak maak ik naast peelings ook gebruik van laser. De Nd:YAG laser verwarmt de talg in de talgklieren, waardoor het vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstoppen. Ook kan deze laser de bacteriën die acne veroorzaken (Propionibacterium Acnes) doden. Hoe minder van deze bacteriën aanwezig zijn, hoe minder ontstekingen. Soms kan het nodig zijn om lokale of orale medicatie te gebruiken, een arts kan dat voorschrijven.

Wat kun je zelf doen?

Als je last hebt van acne is het heel belangrijk om je huid met milde huidproducten te verzorgen. Ik zie veel mensen die de huid juist teveel reinigen of te agressieve producten gebruiken. Het gevolg is dat de huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. Hierdoor verergert de acne. Het is dus erg belangrijk om een milde huidreiniger te gebruiken. Scrubben kun je beter niet doen, ook uitdrogende of juiste vette huidproducten zijn niet goed. Knijp je puistjes zo min mogelijk uit.

Milde en ook goede huidverzorgingsproducten zijn die van Uncover Skincare, ontwikkeld door dr. Jetske Ultee. Bekijk haar producten hier.

Groeten Annelijn

Annelijn werkt als huidtherapeute en supervisor bij de Velthuis Klinieken.

Lees ook