Dit voorjaar opende in Amsterdam een fijne nieuwe cityspa, the CityStreetSpa, gelegen aan de Prinsengracht 764.

05:09 - 03:05
luistertijd 05:09 - leestijd 03:05

Dit voorjaar opende in Amsterdam een fijne nieuwe cityspa, the CityStreetSpa, gelegen aan de Prinsengracht 764. Een mooie, langwerpige ruimte op de begane grond met voorin de winkel en de pedicure, in het middendeel twee behandelcabines voor massages en specifieke gezichts – en lichaamsbehandelingen, een relaxruimte met leuk bontkuipjes, en achterin de Oxygen Bubble, zoals eigenaresse Chantal Naughton het noemt. Een grote, ronde, plastic bal-tent waarin een bank staat en een machine die non-stop zuivere lucht de tent in blaast. Vergelijk het maar met een verblijf in de bergen, daar waar de lucht nog zuiver is. Chantal prijst een verblijfje in de Bubble aan als een ware oppepper voor uitgebluste drukdoeners.

Die bubble ziet er geweldig uit – het is ook een zeldzaam verschijnsel – het Spaanse cosmeticamerk Natura Bisse heeft er ook een, maar je moet ze dus met een zaklampje zoeken. Zo uniek als die luchtbel is zo opvallend mooi minimalistisch is ook de inrichting van de spa. Beton, kastwanden van oudgemaakt hout, heel veel daglicht, en een kleurenpalet van wit, betongrijs en zacht medisch groen, afgestyled met antieke meubels in de kleedkamer.

Naughton is geen onbekende in de spawereld, ze werkte voor de Britse spaketen Champney’s en later in de mode, voor Karen Millen. Zo kwam ze ook in Nederland terecht – om het Millen imperium op het Europese vasteland gestalte te gaan geven – met Nederland als focus. Ze opende 1 winkel in Amsterdam en het werden er 70 in heel Europa! Maar het spagevoel bleef knagen, ze houdt van die wereld, de rust, het effect op de mensen, de mooie behandelingen. Omdat ze zelf in het centrum van Amsterdam woont, was de keuze voor een locatie in het stadshart ook vanzelfsprekend.

‘Zo weinig steden hebben fijne stadsspa’s,’ legt ze me uit. ‘In Amsterdam was er al helemaal niets moderns te vinden. Hoe vaak denk je niet na een dag shoppen of tijdens een city-trip, ik wil even een lekkere spa pakken en kom je in een hotel terecht! Dat wil je toch helemaal niet…..’

Ik word deze middag aangenaam verrast met een Aromatherapie massage. Nadat een anamnese is afgenomen wordt een cocktail van etherische oliën samengesteld met o.a. ylangylang en rozemarijn. Lekker fris omdat ik daar ook behoefte aan had: een driedubbele oppepper zodat ik met een opgeruimd gemoed mijn dochter van school kan halen. Ik krijg de massage van Merete, een voormalig Spa-zuiver behandelaarster. Spa Zuiver kwam nog even ter sprake omdat ik bij het Googlen van het adres als eerste stuitte op Spa Zuiver die zichzelf sinds kort (sinds het bestaan van The City Street Spa) laat zoeken op precies dezelfde City Street Spa-naam. Hoe flauw……

Merete neemt me mee naar een van de rustige behandelkamers met massagetafel en douchecabine. De lichten zijn gedempt, een muziekje staat aan (en gaat weer uit op mijn verzoek) en discreet staat ze achter een handdoek als ik mijn naakte niksie op de behandelbank leg (slip nog aan). De kleine vrouw heeft heel stevige handen. Op haar vraag of ze misschien nog harder moet drukken, zeg ik nadrukkelijk ‘nee’, want de drukkracht waarmee ze werkt op de meridiaanpunten is op het randje. Maar het hoeft ook niet zachter, ik hou wel van een stevige greep.

Meer dan een uur worden mijn rug, benen, billen, schedel en gezicht diep gemasseerd. Na eenderde van de massage begin ik al in de vergetelheid te raken. Ze doet het goed, die Merete. Het is pure ontspanning die ik ervaar. En ik vraag me af hoe loom ik zal zijn, terwijl een energykick was beloofd. Als ze klaar is laat ze me even alleen met een glaasje water en vruchtjes en worstel ik met de gedachte dat ik toch echt op moet staan om dochterlief op te gaan halen. Maar oh, wat is het hier lekker rustig, en neutraal. Geen harde geluiden, afleidende frutsels in het interieur, verkeerde temperaturen in de ruimten, noem het maar op.

Ik klim nog wat onzeker op mijn grote stadsfiets en prent me in dat ik wel alert moet blijven in het verkeer na deze massage. Maar het hoeft niet, op de een of andere manier ben ik waakzaam, en toch super ontspannen.

Fijn, zo’n spa erbij, in onze binnenstad, en fijn, opgezet door zo’n leuke, hartelijke vrouw als Chantal. Ik ga binnenkort snel terug om een pedicure te laten doen!

De 90 minuten durende Ultimate Aromatherapy Experience kost € 112,-.  Je kunt alle behandelingen ook in de O2 Bubble uitgevoerd krijgen, dat kost € 20,- extra. The City Street Spa werkt met de merken Aromatherapy Associates, Dermalogica, Jessica Nails en Cowshed. Meer valt te lezen via www.thecitystreetspa.com

Lees ook