Hier horen we er nog niet veel over, maar in de Verenigde staten – waar anders? – is het alweer een groot marketingsucces: lichaamspoeder voor mannen, en dan speciaal voor gebruik ‘onder de evenaar’.

04:45 - 02:51
luistertijd 04:45 - leestijd 02:51

Hier horen we er nog niet veel over, maar in de Verenigde staten – waar anders? – is het alweer een groot marketingsucces: lichaamspoeder voor mannen, en dan speciaal voor gebruik ‘onder de evenaar’. Waarmee met ‘de evenaar’ uiteraard de navel wordt bedoeld. Deze poeders zijn namelijk bedoeld voor het scrotum, de binnenkant van de dijen en de bilnaad. Intieme hygiëne voor mannen, zeg maar. Hilarisch? Natuurlijk. De eerste youtube-parodieën zijn dan ook al opgedoken. Nuttig? Dat ook. Een vochtige bilnaad, vochtige dijen en een vochtige zak kunnen tot hele nare huidproblemen leiden. En zoals we allemaal weten: voorkomen is vele malen beter dan genezen. Dus heren: poederen die handel!

Ooit gehoord van Tinea Cruris, beste heren? Ik mag hopen van niet. Het is namelijk een hele vervelende, hartnekkige schimmelinfectie die de dijen, de anus, het scrotum en zelfs de penis kan aantasten. De huid wordt  rood of bruin, schilferig en gaat scheuren. Dit alles gaat gepaard met veel jeuk en branderigheid. Niet fijn dus. En hoe ontstaat zo iets? Door vocht. Door zweet. Door matige hygiëne. Hoe je zoiets voorkomt? Door niet te lang en niet te heet, maar wel zeer regelmatig te douchen. Door je na het douchen, na het zwemmen, na de sauna, altijd grondig af te drogen. Door fris katoenen ondergoed te dragen dat niet te strak zit.  En door dus te poederen. Babypoeder is een prima optie, maar ja, welke kerel wil nou een zoet en lieflijk Zwitsal-geurtje tussen z’n  benen? Doodgewoon bakpoeder kan ook – dat neemt veel vocht op en ruikt neutraal. Maar er zijn, althans in Amerika, een aantal speciale poeders op de markt.

Bálla Powder

Bálla Powder (What’s in a name?) is één van de meer populaire poeders voor mannen. Er zijn maar liefst drie variaties op de markt: de originele, de parfumvrije en, met stip de populairste, ‘tingle formula’. Deze verkoelende formule met mint houdt het kruis niet alleen lekker droog, maar geeft je scrotum ’s ochtends ook een verfrissende, energieke ‘kick’. Een prettige versie van de zo gevreesde trap in de ballen, zeg maar. Het merk Jack Black – nee, het heeft niks met de flauwe komiek te maken – bracht Dry Down Friction Free Powder op de markt, een poedertje met onder maar lavendel en groene thee. Matte For Men Man Powder bevat bakpoeder en aloë vera en is geschikt voor gebruik in het kruis, de oksels en de voeten – een fijn allround product dus. Het ruikt fijn: een subtiel, fris citroengeurtje. Volgens Lee Jacobs, directeur van Matte For Men is dit poeder, dat werd gelanceerd in 2008 en sindsdien een groot succes is, hét babypoeder voor volwassen mannen en zou iedere man het in huis moeten hebben.

So Fresh, Fresh Balls

Dry Goods ( ook al zo’n mooie naam…) is een poeder in sprayvorm en bevat talk en zinkoxide. Handig: je kunt de spray ook ondersteboven gebruiken, voor die ‘moeilijk te bereiken plaatsen’. Aldus de marketing website van het product. Dan is er ook nog een sneldrogende lotion: So Fresh, So Dry, Fresh Balls. Een ongelofelijke naam. Dit product werd aangeprezen door Jay Leno in de razenpopulaire ‘The Tonightshow’ en door Howard Stern in z’n radioprogramma en was vervolgens niet meer aan te slepen.  Op Youtube zijn meerdere filmpjes te zien van dit product, parodieën op de overbekende filmpjes waarin jaren zeventig dames last hebben van een ‘niet zo fris gevoel’. Er is van So Fresh, So dry overigens ook een vrouwelijke tegenhanger en die is bedoled voor droge borsten. Echt waar. Bekijk hier de (overigens verboden) commercial!:

Oude, gevestigde namen als Gold Bond, een eerbiedwaardig merk dat al ruim een eeuw lichaamspoeders voor algemeen gebruik verkoop, gaat nu mee in de olijke scrotum-marketing. Op hun website http://www.powdermyequipment.com/  staan meerdere grappig bedoelde filmpjes met robuuste kerels die het gereedschap droog houden met de poeders van Gold Bond.

Geen van deze producten zijn in Nederland verkrijgbaar. Wil je toch de boel fijn droog houden – en dat is toch echt wel aan te raden – dan zul je dat moeten doen met babypoeder, bakpoeder of een fijn talkpoeder. En die zijn gelukkig wel te koop in Nederland.

Lees ook