shop Bergman Beauty Care Time Stop Day & Night Rebuilding Cream Wat een topcrème met o.a. betaglucan voor de drogere, menopausale huid Bekijken L’Oréal kwam inmiddels alweer bijna tien jaar geleden met een geheel nieuwe uitvinding, het biologisch afbreekbare Pro Xylane, een suikerderivaat dat in staat was het vochtgehalte in de cellen zo te verhogen […]

05:54 - 03:32
luistertijd 05:54 - leestijd 03:32

L’Oréal kwam inmiddels alweer bijna tien jaar geleden met een geheel nieuwe uitvinding, het biologisch afbreekbare Pro Xylane, een suikerderivaat dat in staat was het vochtgehalte in de cellen zo te verhogen en hoger te houden dat het ook uitstekende antiverouderende eigenschappen liet zien voor de huid. Pro-Xylane werd een wonderkind en L’Oréal verwerkte het heel veel producten van vrijwel alle merken die onder de vlag van het concern vallen.

Inmiddels is er een opvolger: Rhamnose. We zijn ons zelf wat gaan inlezen, en om kort te gaan komt het erop neer dat de focus van L’Oréal met deze stof gericht is op de dermis. De tussenlaag van de opperhuid waarin de elastische vezels liggen en waar ook hyaluronzuur een grote rol speelt om de vezels maar ook de cellen in het algemeen te beschermen. Hoe minder vocht er vast gehouden kan worden, hoe meer de cellen en hun functionaliteiten als het ware verdorren.

Met behulp van gereconstrueerde huid heeft L’Oréal kunnen zien hoe het proces verloopt en welke invloed toegevoegde stoffen kunnen hebben. Volgens L’Oréal begint de veroudering in de dermis, als daar de boel al vroegtijdig minder goed functioneert, komt er alleen maar slechtere huid tevoorschijn. L’Oréal heeft ook allerlei speciale apparatuur waarmee  steeds nauwkeuriger processen gemeten kunnen worden en met name ook de ontwikkeling van de fibroblasten, de celletjes waaruit elastische vezels (elastiene, collageen)worden geboren en zorgen voor een prachtige veerkrachtige huid. Men kan nu tot op moleculair niveau achterhalen hoe processen verlopen, en welke stoffen en mechanismen daarbij betrokken zijn. De grootste aandacht hebben nu de fibroblasten in de zg. papillaire dermis. Een laagje in het bovenste deel van de dermis. Deze fibroblasten (papillaire fibroblasten) gedragen zich anders dan de andere fibroblasten ( de reticulaire fibroblasten) in de dieper liggende dermis en zijn meer dan de anderen ook verantwoordelijk voor het intact houden van een jeugdige huid. Deze fibroblasten verspreiden volgens L’Oréal zg. jeugdmoleculen. Maar ze zijn ook het kwetsbaarst, ze vallen eerder uiteen onder invloed van uv-straling en veroudering door leeftijd. Ze zijn steeds minder goed in staat het zo belangrijke ‘water’ vast te houden, waardoor ze sneller uiteenvallen. Wat er met die zg. jeugdmoleculen wordt bedoeld, is ons niet duidelijk geworden.

L’Oréal heeft ook onderzocht wat de effecten zijn van uv-a straling (uv-a draagt het meeste bij aan veroudering door uv-straling) op deze fibroblasten. Deze fibroblasten raken beschadigd en kunnen zelfs verdwijnen. De dieper gelegen fibroblasten herstellen zich deels waardoor de dermis op den duur dunner wordt. De fibroblasten gaan meer enzymen afscheiden die vervolgens de collagene vezels en uiteindelijk ook de elastine vezels aantasten.

Het blijft wat ingewikkeld want we lezen ook dat de crème de aanmaak van deze papillen stimuleert ter hoogte van de dermo epidermale verbinding. Dit zijn microholtes die de uitwisselingen tussen de dermis en epidermis bevorderen om de algemene jeugdigheid van de huid te behouden. Wij missen even wat er bedoeld wordt met die verbindingen, zijn dat soms de inmiddels bekende waterkanaaltjes, die ook wel aquaporines worden genoemd, waarmee de Beiersdorf-merken nu veel succes boeken?

De belangrijkste stof is rhamnose, gewonnen uit o.a. de Braziliaanse plant uncaria en uit de zilverberk boom. In de geneeskunde bekend als een kalmerende stof. Het is een plantaardig suiker. Het heeft het vermogen zich te hechten aan een receptor op de fibroblast, waarna een celactivatie onder in vloed van rhamnose kan beginnen.

Er zijn twee in -vivo tests gedaan volgens de medische standaard. Bij de een werd bij 20 vrouwen tussen de 50 en 60 een biopt van de onderarm genomen (wij gaan ervan uit dat hier letterlijk bedoeld wordt dat er een stukje huid is weggenomen). Ze moesten 8 weken smeren. Daarna werden monsters genomen van onbehandelde zone, van de behandelde zone met een placebo en van zone behandeld met 5% rhamnose. Aan de hand van een immunoflurorescentietest werd getest op de biomarker procollageen 1, een biomarker van huidactiviteit. De expressie van procollageen 1 was aanzienlijk toegenomen wordt gezegd.

Vervolgens werd ook klinische studie gedaan met 66 Kaukasische vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud. Gezicht, decolleté, armen en handen werden met allerhande apparatuur gecheckt op rimpels, mechanische eigenschappen van de huid, microreliëf van de handen – gericht op de droogte, kleur en effenheid van de huidkleur en algemene evaluatie van anti verouderingseffect. 5% versus placebo.

Het onderzoek duurde zes maanden. Lees hier meer resultaten

Het rhamnose 5% wordt gecombineerd met vitamine c – maar hoeveel procent wordt niet duidelijk. De combinatie is opgenomen in een bijzondere emulsie bestaande uit een oliefase met plantenoliën zoals abrikozenpitolie en kariteboter voor een langdurig maar lichtgewicht comfort en een was fase uit planten die een aanspannend effect geeft op de huid.

Waarom het wordt gecombineerd met vitamine c is niet duidelijk. We kunnen wel raden naar de werking van vitamine C, die is algemeen bekend, maar naar de werking van de combi dus niet. En dan resteert er nog een belangrijke vraag waarop we tot nu toe geen antwoord hebben kunnen vinden: wat kan deze stof meer dan Pro-Xylane?

We hopen snel meer antwoorden te krijgen op deze nieuwe ontwikkelingen.

De Vichy crème is vanaf augustus 2011 te koop. Spannend!

Voor de liefhebbers, hierbij nog wat in-house onderzoeksmateriaal van L’Oreal zelf, wat wij toegestuurd hebben gekregen:

Papillary Dermis-Rhamnose

Skin ageing

Skin-Rebuilding the skin

Lees ook