Heeft de gevoelige huid hier baat bij?

05:08 - 03:05
luistertijd 05:08 - leestijd 03:05

Dermalogica Ultracalming Serum Concentrate

Opeens is dit merk overal. Je kunt een set cadeau krijgen bij een tijdschriftabonnement, in de rubriek beautynieuws van bijna elk tijdschrift staat een product van Dermalogica beschreven. Dat maakt nieuwsgierig! Het merk is in de VS al jaren verkrijgbaar en daar ook zeer bekend.

Dermalogica is opgericht in 1986 door Jane Wurwand, van oorsprong een Engelse schoonheidsspecialiste die in de VS niet de kennis en producten vond waar ze achter stond. Ze stichtte haar eigen opleidingsinstituut (the International Dermal Institute in Los Angeles) om schoonheidspecialistes (geen dermatologen) bij te scholen.

Shop Dermalogica hier online

 

De uitstraling van het merk is clean, medisch, in apotheek-stijl en ook de naam doet kundig aan; bij Dermalogica denk je automatisch aan dermatologie. Het merk benadrukt dat het geen irriterende stoffen gebruikt, zoals minerale oliën, lanoline, gedenaturaliseerde alcohol en kunstmatige kleur- en geurstoffen. Daarbij moet ik opmerken dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat minerale oliën en lanoline irriterend zijn en het niet wil zeggen dat alleen kunstmatige toevoegingen irriterend kunnen zijn.

Op de uitstekende website worden de producten, de werking en het gebruik helder uitgelegd. Je kunt via een test ‘ Skin Mapping’ uitzoeken welde producten geschikt zijn voor jouw huid. Er zijn 8 verschillende lijnen geschikt voor de gevoelige huid, droge huid, hyperpigmentatie, vette huid, acne en ontstekingen. Er zijn toners, cleansers, exfoliants, moisturizers, maskers, speciale probleemzone producten, skin boosters, zonbescherming, een scheerlijn, een body lijn en oogverzorging.

Shop Dermalogica hier online

 

Ik test het Serum Concentrate uit de Ultracalming lijn. Aanbevolen voor gevoelige huid, helpt het kalmeren en de huidbarrière herstellen door middel van het Ultracalming Complex: dit bevat haver- en andere plantaardige extracten om ontstekingsreacties tegen te gaan, jeuk en een brandend gevoel te verminderen. Er zijn peptiden toegevoegd om de huid minder gevoelig te maken. Verder zit er teunisbloemolie in, zonnebloem olie en avocado olie om de huidbarrière te versterken. Dat klinkt allemaal heel goed en ik ben intrigued! Ik gebruik zelf het liefst alleen producten voor de gevoelige huid omdat ik geen irriterende stoffen wil smeren. Dan weet ik tenminste zeker dat ik mijn huid verzorg en niet extra belast.

Het uiterlijk van de producten spreekt me zeer aan: cleane witte flessen en tubes met grijze dop, zilvergrijze verpakking en één kleuraccent per lijn. Stoer zelfs, zonder opsmuk, met duidelijke informatie.

Het serum is erg dun, bijna waterig, maar voelt rijk aan op de huid. Het trekt snel in en mijn huid voelt – in eerste instantie- fijn en zacht aan. Maar dan de geur: ik houd over het algemeen wel van natuurlijke geuren, maar dit ruikt erg sterk naar – wat is dat toch – salie! Er zitten dus geen kunstmatige geurstoffen in, maar zeker wel natuurlijke. En die kunnen minstens zo irriterend zijn. En na enkele dagen ’s ochtends en ’s avonds smeren merk ik dat mijn huid branderig en gevoelig wordt – wat is dit nu? Ik heb verder niets aan mijn productgebruik veranderd en zelfs het gebruik van AHA (exfoliant) verminderd om een zuiverder test te kunnen doen. Ik duik de ingrediëntenlijst in.

Shop Dermalogica hier online

 

De INCI lijst begint met water, glycerine, siliconen, teunisbloemolie, een conserveermiddel uit radijs, peptide, hyaluronzuur, bisabolol (uit kamille), gember extract, dan een aantal plantaardige stoffen die ontstekingsremmend werken en de huidbarrière versterken, avocado- en zonnebloemolie, oplosmiddel, emollients, emulgator – tot hier allemaal uitstekende en werkzame bestanddelen.

Maar dan: de eerdergenoemde gember en verder salie, limolene, linalool, geraniol, citral. Gember en Salie hebben inwendig een ontstekingremmende werking, maar op de huid kunnen ze irriterend werken. De rest zijn irriterende geurstoffen. Wat jammer! Voor een normale huid vast geen probleem, maar dit serum is juist bedoeld voor de gevoelige huid, om de huid te kalmeren. Waarom dan deze irriterende (geur)stoffen erin, die verder geen functie hebben? In een product dat Ultracalming heet doe je toch alleen ingrediënten die elke test op irritatie glansrijk hebben doorstaan? In plaats van de huid te kalmeren, krijg ik er juist een gevoelige reactie van. Ik moet het gebruik staken en na een ruim een dag is mijn huid weer terug naar normaal.

Harriet concludeert:

In eerste instantie een veelbelovend serum dat echt lekker aanvoelt, maar uiteindelijk toch (bij de gevoelige huid) kan irriteren door onnodige toevoegingen. Ik vind het echt zonde.

Shop Dermalogica hier online

 

 

 

 

 

Lees ook