Ik heb een enorm litteken op mijn bovenooglid overgehouden van het epileren.

02:47 - 01:40
luistertijd 02:47 - leestijd 01:40

Ik heb een enorm litteken op mijn bovenooglid overgehouden van het epileren. Het is vrij groot en rond, en erg zichtbaar. Ik vind dit heel erg vervelend. Is hier nog iets aan te doen? Ik hou van een verzorgd uiterlijk en een mooie make-up, maar dit ding is en blijft zichtbaar, wat ik ook probeer.  Ook heb ik last van vetbultjes onder het ooglid. Het zijn zeker geen gerstekorrels maar waarschijnlijk Xanthelasmata volgens mijn schoonheidsspecialste.  

Ik ben benieuwd naar jullie expertise, hartelijke groet, een lezeres.

 Van onze pls.ch Dr Frank Niessen:

Om wat meer te kunnen zeggen over het bultje boven je oog moet ik een aantal zaken weten en eigenlijk het bultje kunnen voelen.
Hoe is het ontstaan, hoe lang zit het er al, is het groter geworden en soms minder groot geweest. Heb je er klachten van?
Het zou een talgkliercyste of andersoortige cyste kunnen zijn, of een ontkleurde moedervlek.
Overigens is het makkelijk onder plaatselijke verdoving te verwijderen en valt het littekentje weg in de plooi van het bovenooglid.

Met vriendelijke groet, Dr. Frank Niessen

Van onze huidexpert, schoonheidsspecialiste Mardge Pascaud:

De onderste foto is niet scherp dus moeilijk te zien of het gerstekorrels zijn of iets anders ( bijv. dus xanthelasma wat ook goed zou kunnen) Het bovenste ooglid kan ook verwijderd worden d.m.v. coagulatie ( weghalen m.b.v. hitte) of bevriezing ( stikstof). Dat is niet ingewikkeld en kan eenvoudig via een huidtherapeut even gebeuren.

De dingetjes aan de onderkant is dus moeilijk te zeggen omdat ik het echt van de foto af niet goed kan zien. Maar veel van dat soort bultjes kunnen we hel mooi weghalen met behulp van een heel secure bevriezingspen (cryopen).

Met vriendelijke groet, Mardge Pascaud

Van onze dermatoloog, dr Peter Velthuis:

De dermatoloog is gewend, indien hij/zij er absoluut zeker van is dat het goedaardig is, een dergelijk bultje na verdoving weg te branden (electrocoagulatie of weg te schaven (curettage). In het gezicht geneest dit heel mooi zonder zichtbaar litteken. Overigens kunnen veel huisartsen dit ook prima.

Xanthelasmata is een ander probleem. Dat is vaak niet zo simpel op te lossen omdat het opgehoopte vet onderhuids verspreid tussen bindweefselcellen zit. Hiervoor moet vaak een plastisch chirurg te hulp geroepen worden.

Vriendelijke groet, dr Peter Velthuis.

 

Wil je meer weten over alle gerenommeerde experts van BeautyJournaal? Klik dan hier!

Lees ook