Is het eczeem of een schimmelinfectie?

01:57 - 01:10
luistertijd 01:57 - leestijd 01:10

Een lezeres vertelt ons dat ze sinds haar tienerjaren last heeft van rode randen rondom mijn neusvleugels. ‘Als ik mij kan herinneren is het begonnen na een antibiotica kuur. Vroeger waren de randen vuurrood geïrriteerd en ook met lichte schilfering, nu enkel rood met couperose. De huid op mijn kin is ook altijd rood, zonder couperose, maar ik weet niet of dit verband heeft met de rode neusranden. Soms heb ik ook kleine bultjes en roodheid aan de bovenkant van mijn wenkbrauwen. Ik vermoed zelf een soort schimmel aandoening. Moet ik misschien naar een dermatoloog? Graag je advies.’

Het is natuurlijk lastig om zo’n vraag op afstand te beantwoorden, maar ik vermoed dat je last hebt van seborroisch eczeem. Typische aangedane plekken zijn dan de neusvleugels, rondom de wenkbrauwen en bij de kin. Je ziet buiten roodheid vaak ook schilfering van de huid. Seborroisch eczeem ontstaat niet door een schimmel, maar door een gist (pityrosporum ovale).

Dit gist komt ook voor bij mensen zonder seborroisch eczeem, maar dan in mindere mate. Ongeveer 5% van de bevolking heeft er last van. Alles wat de huidbarière verzwakt kan het eczeem doen verergeren. Ook stress is van invloed. Ik zou zeker adviseren om dit door een dermatoloog te laten beoordelen. Hij kan als het inderdaad seborroisch eczeem is, producten voorschrijven die kunnen helpen. Zelf kun je ook al wat doen.

Gebruik in ieder geval hele milde huidproducten die de huidbarrière in tact laten. Een licht peelend ingrediënt als Niacinamide (met tevens een barrièreherstellende werking) of 1% salicylzuur kunnen je huid er beter uit laten zien. Ook kalmerende ingrediënten zullen jouw huid goed doen. Ik adviseer je de huid niet te scrubben en producten als vitamine A zuur of glycolzuur te vermijden.

Lees ook