Afgelopen week maakten we melding van een nieuwe hype in Engeland bij de Boots-keten waar weer een nieuw cremepje te koop is: Nip + Fab Frown en het zou een Botox-achtige werking hebben.

10:17 - 06:10
luistertijd 10:17 - leestijd 06:10

Afgelopen week maakten we melding van een nieuwe hype in Engeland bij de Boots-keten waar weer een nieuw cremepje te koop is: Nip + Fab Frown en het zou een Botox-achtige werking hebben. Klinkt goed, maar hoe kan zoiets nou werken, en is de werking wel geloofwaardig?

Bekijk hieronder wat de fabrikant van de stof (het heet Granx-X) er over te zeggen heeft (Engels), en lees daarna de reacties van twee van onze experts op. Cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers en cosmeticaonderzoeker Jetske Ultee.

GRANT-X

Reduces the appearance of fine lines and wrinkles

FACT: GRANT-X was clinically proven in a cosmetic cream, to gently improve the appearance of facial fine line and wrinkles by over 50% in all 15 panelists tested after just one ten minute application!

Our unique formula combines the elegance and filling properties of our proprietary silicone elastomer technology, with a synergistic array of actives to:

INCI Name:
Cyclopentasiloxane (and) water (and) polysilicone-11 (and) aminobutyric acid (and) barium sulfate (and) panax ginseng extract (and) portulaca oleracea extract (and) centella asiatica extract

Recommended use level of GRANT-X to provide the maximum benefit: 35%

Brief overview of relaxing skin muscles

Electrical signals in the nerve cell require an “imbalance” of ions (like potassium and sodium) into order to reach an “action potential” and stimulate muscles to contract and wrinkle skin. Cell membranes have a number of “channels” that control the flow of ions and generate the “action potential”. The flow of ions and therefore the transfer of this “action-potential” across cell boundaries and synapses can be inhibited by many different molecules. Nerve toxins, for example, prevent the nerve from signaling the muscle to contact by severely impairing one or more of these essential mechanisms. GRANT-X is designed to gently target some of these mechanisms with naturally occurring ingredients and extracts.

Electrical impulses race down the axon into the terminal and across the synapse into the muscle (blue area). Acetyl Choline (red areas) acts as the chemical switch in transferring the electrical “message”. The muscle is relaxed and wrinkle formation is prevented if the electrical signal transmission from the nerve to muscle is inhibited.

Acetyl Choline Switch – The BOTOX® Mechanism
BOTOX® cosmetic is injected directly into the muscles, where it enters the nerve endings to block the release of acetylcholine, the chemical that causes muscles to contract. Once the muscles are at rest, the skin becomes smoother, creating a more natural and relaxed appearance. Repeated injections are required because the activity slowly returns. It is a drug and subject to prescription use under licensed medical application.

Accordingly, GRANT-X does not contain BOTOX®.

However, the acetyl choline switch is not the only way to inhibit neurotransmission.

Blocking sodium currents/channels
The firing of an action potential by an axon is accomplished through sodium channels on the muscle cell membrane (for muscle contraction and wrinkling).

Each sodium channel dynamically exists in 3 states, which are as follows:

During an action potential, these channels exist in the active state and allow influx of sodium ions. Once the activation or stimulus is terminated, a percentage of these sodium channels become inactive for a period of time known as the refractory period. With constant stimulus or rapid firing, many of these channels exist in the inactive state, rendering the axon incapable of propagating the action potential.

Calcium channels
Calcium channels are small and are inactivated quickly. The influx of calcium currents in the resting state produces a partial depolarization of the membrane, facilitating the development of an action potential after rapid depolarization of the cell.

Calcium is a universal presynaptic element. The nerve terminal contains a voltage-sensitive calcium channel that opens in response to depolarization, allowing calcium to rush in.

GABA-A receptors
When an ingredient binds to a GABA-A receptor, the passage of chloride, a negatively charged ion, into the cell is facilitated via chloride channels. This influx of chloride increases the negativity of the cell (i.e., a more negative resting membrane potential). Increased accumulation of an ingredient at the postsynaptic receptors causes the cell to have greater difficulty reaching the action potential (firing). Topical application of actives may increase the inhibition of electrical signals and temporarily relax the skin.

GRANT-X includes active ingredients that reversibly interact with all mechanisms highlighted above, except the acetylcholine switch related to BOTOX®.

Gamma amino butyric acid (GABA)

Is a known inhibitory neurotransmitter. Action potentials are triggered by a threshold level of depolarization, causes the opening of chemically regulated gated channels for Cl- and hyperpolarization (inhibitory postsynaptic potential). The final effect is relaxation of the nerve.

Portulaca (Purslane) Extract
Possesses unique skeletal muscle relaxant properties which do not appear to involve interference with acetyl choline mechanisms

Ginseng Extract

Centella Extract
Centella extract is considered “anti-aging” because it stimulates collagen synthesis, reduces fine lines and wrinkles and helps clear under eye shadows.

Please write or call for more information, samples and formula suggestions. *BOTOX® is a registered trademark of Allergan, Inc. Formulas Demonstrating This Product GRANT-X Cream – Instant wrinkle reduction cream that combines GABA, botanicals and soft focus technology in a repeat sales approved formula.

REACTIES VAN BEAUTYJOURNAAL EXPERT TEAM:

prof. Johann Wiechers, cosmetisch wetenschapper:

‘Ik  zie hier helemaal geen probleem mee. Het verhaal klinkt heel duidelijk, ik kan er ook weinig tussen krijgen, maar een levering van de stoffen in de huid blijft voor mij wel een vraag, omdat ze een effect in 10 minuten claimen (als ik het goed gelezen heb). Botox is moeilijk omdat het veel, veel te groot is, maar dit zijn allemaal kleine moleculen die best wel vanuit een crèmepje af te geven zijn in de huid. Het effect is inderdaad dan hetzelfde. Maar het is een cocktail en het combineert een aantal methodes om de zaak aan het werk te krijgen. Maar waarom het onoplosbare barium sulfaat erin zit wil ik wel eens weten.’

Cosmeticaonderzoeker dr. Jetske Ultee:

Het “botox-effect” zou van GAMMA-Aminobutyric Acid moeten komen (of GABA). GABA vermindert in het lichaam inderdaad de spieractiviteit, maar er zijn nog een heleboel andere stofjes nodig om dit effect te verkrijgen. Bovendien is er geen enkel bewijs dat lokaal opbrengen spieren verslapt. Gelukkig maar; het is niet voor niets dat we Botox niet in alle spieren van het gezicht spuiten! Dan zou je namelijk niet goed meer kunnen eten, drinken en praten. Bovendien geven spieren ook stevigheid; verslapping van bepaalde spieren kan juist ook weer huidverslapping geven. Overigens is dat juist weer het principe achter het cosmetische ingredient DMAE. Dit zou werken als een instant face-lift door de spieren aan te spannen! Overigens laat een onderzoek wel zien dat GABA de barrière functie van de huid kan versterken.

Na het lezen van de conclusie van het onderstaande artikel mag ik hopen dat de concentratie van Portulaca oleracea in dit product laag is.

Toxicity Studies on the Methanolic Extract of Portulaca oleracea L. (Fam. Portulacaceae),

K.Y. Musa, A. Ahmed, G. Ibrahim, O.E. Ojonugwa, M. Bisalla, H. Musa and U.H. Danmalam

“the plant is reported to contain cardiac glycosides and oxalic acids, which can be toxic” en “Portulaca oleracea is moderately toxic based on the LD50-values obtained by applying the three methods, according to WHO classification. A further chronic toxicity study is recommended to further ascertain the safety or otherwise of the plant”.

Barium Sulphate is ook een leuke. Deze stof is zeer waarschijnlijk toegepast omdat het wit/gelige pigment in deze stof uitstekend (tijdelijk) sproetjes, fijne rimpeltjes en pigmentvlekjes kan verhullen. Het is dus eigenlijk een soort camouflageproduct. Jammer genoeg kan het de huid ook wat irriteren.

Dan hebben we nog het Centella asiatica extract.  Hoewel het onderzoek naar dit ingrediënt enigszins beperkt is, lijkt het een aantal goede eigenschappen te hebben. Het kan wondgenezing bevorderen, antibacterieel werken en lijkt ook psoriasis te kunnen verbeteren. Er zijn geen toxische eigenschappen bekend. Beetje prematuur, maar mits in goede concentraties gebruikt lijkt dit een prima ingrediënt.

Deze mix van grondstoffen zit overigens in veel cosmetische producten; niet alleen in de crème van Boots. Wat mij betreft geen reden om uren in de rij te staan om een potje te bemachtigen 🙂

Lees ook:

Lees ook