Alle waarschuwingen ten spijt, neemt het aantal gevallen van huidkanker in ons land nog steeds toe, tot ongeveer 25,000 nieuwe gevallen per jaar. Meestal is huidkanker goed te genezen, maar er sterven elk jaar toch bijna 500 mensen aan. Babyboom Huidkanker ontstaat doordat UV-straling het DNA in de huidcellen beschadigt en de afweer onderdrukt. Het […]

03:10 - 01:54
luistertijd 03:10 - leestijd 01:54

Alle waarschuwingen ten spijt, neemt het aantal gevallen van huidkanker in ons land nog steeds toe, tot ongeveer 25,000 nieuwe gevallen per jaar. Meestal is huidkanker goed te genezen, maar er sterven elk jaar toch bijna 500 mensen aan.

Babyboom

Huidkanker ontstaat doordat UV-straling het DNA in de huidcellen beschadigt en de afweer onderdrukt. Het duurt vele tientallen jaren voordat dat uiteindelijk tot huidkanker leidt. Daarom zien we nu onder meer zo’n toename: de babyboom uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was een generatie die veelvuldig verbrandde zonder dat er sprake was van goede bescherming in de zon.

Eigenwijs

Maar ook de generatie van nu loopt grote risico’s. Enerzijds bepaalt de hoeveelheid UV-licht de kans op het ontstaan van huidkanker, en er is meer UV-straling dan vroeger omdat de ozonlaag dunner wordt. Anderzijds is er ons zongedrag. Nog steeds liggen we urenlang te bakken zonder op de middaguren de schaduw op te zoeken. Ook smeren de meeste mensen met een te lage beschermingsfactor, omdat ze per se lekker bruin willen worden. Ze brengen bovendien een te dunne laag van hun zonnecrème aan en herhalen het smeren niet vaak genoeg. Nu al is berekend dat over tien jaar één op de vier Nederlanders met huidkanker te maken zal krijgen.

Basisregels

Hoe ‘steviger’ de huid en hoe makkelijker die bruint, hoe lager de kans op huidkanker. Mensen die makkelijk verbranden en een gevoelige huid hebben, lopen het meeste risico.  Dat zijn sowieso kinderen, die altijd huidtype I hebben.

Maar eigenlijk zou iedereen altijd de belangrijke zonneregels in acht moeten nemen:

Veilige bescherming

Als het gaat om veilige zonnecrèmes, vooral voor de gevoelige (kinder)huid, is Eau Thermale Avène een merk dat een gegarandeerd optimale bescherming biedt. De producten van Avène beginnen pas bij zonnefilter 30 en er zijn ook sprays en crèmes met 50+. De kans op verbranden in de zon wordt daarmee aanzienlijk kleiner, mits je ze natuurlijk elke twee uur opnieuw aanbrengt. Voor kinderen zijn er handige sprays waarmee je ze snel en grondig kunt insmeren. De filters van de Avène zonproducten zijn fotostabiel, wat betekent dat hun werking gedurende een lange periode op hetzelfde hoge niveau blijft. Bovendien beschermt de speciale vorm van vitamine E (pre-tocophéryl) in de zonproducten optimaal tegen de vrije radicalen die celschade kunnen veroorzaken, zoals huidveroudering. En dan zijn de producten ook nog extra waterproof en erg prettig en comfortabel in het gebruik. Alle reden om dit jaar te kiezen voor Eau Thermale Avène. Wil je er wat meer over lezen? Kijk dan eens op website van Mediq Apotheek.

Lees hieronder meer nieuws van Avène.

Lees ook