Beste Mardge,Ik kreeg onlangs last van eczeem op mijn voet aan de bovenkant.

03:18 - 01:59
luistertijd 03:18 - leestijd 01:59

Beste Mardge,

Ik kreeg onlangs last van eczeem op mijn voet aan de bovenkant. Ik liep op van die modieuze Birckenstock slippers – ik doe ze niet meer aan. Het eczeem is nu wel weg, maar de huid blijft hard vind ik. Ik gebruik altijd olijfolie voor mijn huid omdat ik erg allergisch ben. Heb je nog een beter advies voor mij?

Huidexpert Mardge Pascaud antwoordt: 

Beste lezeres,

Eczeem is een veel voorkomend probleem en is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen die maar zeer ten dele wat met elkaar te maken hebben. Het kan voorkomen op alle plekken van het lichaam. De meeste vormen van eczeem jeuken, maar lang niet alle jeukende aandoeningen zijn eczeem. Andere veelvoorkomende symptomen zijn: roodheid en schilfering. Vaak zijn er ook bultjes, soms blaasjes. Juist het tegelijk voor komen van meerdere symptomen past bij eczeem.

De oorzaak kan heel divers zijn en van vele vormen is de oorzaak nog maar slecht bekend en is dan ook vaak moeilijk te achterhalen. Het kan worden veroorzaakt door een contact met een bepaald product (bijv. je slipper), door voeding, stress, etc. Het kan enige tijd duren voordat je erachter komt waardoor je het krijgt en wat het beste helpt voor de behandeling van het eczeem.

Bij eczeem is het probleem dat de huid beschadigd is en zich zelf moeilijk tot niet kan herstellen. We zullen de huid hierbij moeten helpen. Het belangrijkste hierbij is dat we niet teveel actieve werkstoffen gaan gebruiken, maar alleen die stoffen die (zoveel mogelijk) gelijk staan aan de lichaamseigen functies. We geven de huid weer het vermogen om te herstellen en beter in balans te blijven.
Om de huid hiermee te gaan helpen zijn er een paar producten belangrijk:
– Voeding supplementen: hierdoor kunnen we de huid (en het lichaam) van binnenuit stimuleren en de juiste ingrediënten aanvoeren. Voor eczeem zijn de omega vetzuren erg belangrijk. Ze bevatten goede vetten om de huid soepel te houden en GLA dat bekend staat om een positieve werking bij eczeem.
– Crème: de crème moet hydrateren, rust geven en het evenwicht herstellen, kortom de natuurlijke eigenschappen van de huid herstellen. Wij hebben net een nieuwe crème geïntroduceerd onder de naam Vernix Caseosa, speciaal voor dit soort huidbarrière-problemen. Deze crème is ‘skin-identical’ en zeer geschikt voor mensen die snel een reactie geven op verzorgings producten.

Waarschijnlijk wordt het eczeem op je voeten veroorzaakt door de slipper: een contact eczeem. De olijfolie zal er alleen voor zorgen dat de huid zacht en wat soepeler blijft. Het probleem wordt hier niet mee verholpen, de herstelfunctie van de huid blijft aangetast.

Let dus goed op zodra je een huidreactie krijgt en ga na of het te maken kan hebben met een nieuw product of kledingstuk.

Hartelijke groeten, Mardge Pascaud

Lees hieronder meer Q & A’s met huidexpert Mardge Pascaud. En heb jij een vraag voor haar? Stuur hem via het contactformulier, ovv Mardge. Je krijgt tevens persoonlijk antwoord.

Lees ook