welke primer vindt Gerti het mooiste werken?

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

primer concealer test

Primers getest

Het zijn niet de rimpels die je leeftijd verraden maar pigmentvlekjes. Als ik dus jonger wil lijken en niet aan de heftige peelings wil, zal ik op een ander manier voor een perfecte en egale teint moeten zorgen. Er zijn tientallen foundations op de markt, voor iedere dekking en ieder huidtype. Zie het filmpje met Dominique. Daarnaast is er een hele wereld van primers en correctors.

In mijn testpakket vind ik een primer van John van G. In mijn kast vond ik vervolgens een primer van Laura Mercier, tijdens de make-up workshop bij de Make-up Store in Amsterdam, maakte ik kennis met hun correctors. En via een vriendin wist ik de hand te leggen op Instant Perfect van Sisley. Wat moet ik hier allemaal mee……

Een primer geeft een gladde huid en belooft dat de foundation langer blijft zitten. De meeste primers zijn op basis van siliconen die opvullen en gladmaken. Dat betekent dat poriën minder zichtbaar zijn. In de huidige foundations en ook in veel serums en crèmes zitten al siliconen. Is een primer nu echt nodig? Veel visagisten ontkennen dit, ze gebruiken òf een primer òf een moisturizer. De huid moet namelijk wel gehydrateerd zijn, maar niet vet. Gebruik je allebei, dan is dat vaak te veel en glijdt de make-up eraf. Je bereikt dan precies het tegenovergestelde van wat je wilt. Veel make-upmerken zullen wel een primer aanraden omdat de make-up er sneller mooi uitziet vanwege het gladmakende effect.

Naast primers bestaan er correctors. Correctors bevatten een tegenkleur die je huid neutraliseert. Geel (of groen) tegen roodheid, oranje of abrikoos tegen een grauwe huid. De HD primers van Make Up For Ever zijn een combinatie van primer en corrector.

Nu de test. Waar ben ik aan begonnen! Ik had me voorgenomen een aantal verschillende foundations met de verschillende primers te testen. Het kan zijn dat met de ene foundation een primer beter pakt dan met een andere foundation. En natuurlijk moet ik de foundations zonder primer testen. Met vier primers en drie foundations, betekent dat vijftien testgevallen. Het zou de ideale test zijn, maar zo ver ben ik niet gekomen. Ik ben zo wel begonnen, maar vond het lastig het verschil te beoordelen. Hield MAC Pro Longwear foundation nou beter met de primer van John van G of niet. En ging Dior Nude niet sneller glimmen met de primer van Laura Mercier? Minimale verschillen die ik de ene dag wel meende te zien, de andere dag niet.

Alle vier producten op een rij:

Sisley Instant Perfect. De naam zegt het al, een crème die je een perfecte teint geeft. Nee, je vlekjes zijn niet weg, de crème geeft geen kleur, maar mijn huid zag er wel rustiger uit. Dus ook voor een dagje zonder make-up, zeker een aanrader. Instant Perfect is een ondoorzichtige gelachtige, wat stevigere crème die makkelijk uitsmeert. Je hebt maar heel weinig nodig. Geeft een glad en mat uiterlijk. Daardoor zeker mooi onder make-up, maar of je foundation langer houdt, heb ik niet kunnen constateren.

Laura Mercier Foundation Primer: halftransparante dunne crème. Smeert ook heel mooi uit. Maakt glad en matteert. Ook nu heb ik niet kunnen constateren dat de make-up langer houdt. Mijn foundation lijkt wel egaler en mooier van kleur.

John van G. Make Up Base. Een transparante wat stevigere gel. Smeert makkelijk uit. Deze gel voel ik wat meer op de huid zitten. Alhoewel ook nu de foundation er wat egaler uitziet, heb ik het idee dat ik sneller ga glimmen.

Make Up Store Neutralizer Yellow. Ik heb ooit wel eens en groene corrector gebruikt maar dat is geen aanrader. Groen kan je huid grauw maken. Aangezien kleine adertjes kleuren mijn neus en kin rood kleuren, ben ik benieuwd naar de gele corrector. Dit product is niet vet en kun je plaatselijk gebruiken. Het geeft niet wat je noemt een gele kleur, maar mijn roodheid oogt wel minder. Zeker als ik de foundation aangebracht heb, zie je een subtiel, maar mooi verschil.

Gerti concludeert:

Een primer kan zeker nut hebben. Let er wel op dat je niet te veel producten stapelt. Een crème met siliconen, een primer met siliconen. De kans bestaat dat je foundation eraf rubbelt. Producten stoten elkaar dan af. Ik kan me scharen achter de visagisten en zou zeggen, gebruik een primer of een moisturizer. Als je moisturizer al siliconen bevat, is een primer overbodig. En sommige primers zijn prima moisturizers. De Neutralizer van Make Up Store blijf ik in elk geval gebruiken.

 

Lees ook