Deze week berichtte de Engelse krant The Independent over een nieuwe kleine studie naar de resultaten van liposuctie bij vrouwen. Het onderzoek was verricht door de Universiteit van Colorado, Amerika. Hoofdconclusie uit dit onderzoek was dat je vet op de ene plek wel kunt wegzuigen, maar wie zich niet voor de rest van het leven […]

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

Deze week berichtte de Engelse krant The Independent over een nieuwe kleine studie naar de resultaten van liposuctie bij vrouwen. Het onderzoek was verricht door de Universiteit van Colorado, Amerika. Hoofdconclusie uit dit onderzoek was dat je vet op de ene plek wel kunt wegzuigen, maar wie zich niet voor de rest van het leven aan een aangepaste lifestyle houdt, vet op andere plaatsen ervoor terugkrijgt.

Onze expert plastisch chirurg Frank Niessen reageert op de bevindingen uit dit onderzoek:

‘Dit is een zeer interessant artikel naar aanleiding van een een mooi uitgevoerd onderzoek. Er zijn twee vergelijkbare groepen vrouwen van rond de 35 jaren oud genomen. Deze vrouwen werden uitgebreid gemeten; gewicht, vertpercentage, omtrekmetingen en vertverdeling. De helft kreeg liposuctie van de heupen, de andere helft niets. Beide groepen werden aansluitend weer gemeten: na 6 weken, 6 maanden en een jaar. Zij moesten dezelfde levensstijl handhaven.

Na een jaar bleek dat de dames die liposuctie hadden ondergaan weer zwaarder geworden waren, maar dat het extra vet met name op andere plaatsen was gaan zitten dan de heupen; voornamelijk op de buik. Ook het heupvet was weer iets toegenomen.

Wat we al wisten is dat je door liposuctie niet kunt afvallen, zeker niet wanneer je je leefstijl niet verandert, of wanneer je voor een liposuctie fors was afgevallen en daarna weer in je oude leefpatroon vervalt en je weer zwaarder wordt.

Uit dit artikel blijkt dat je door de liposuctie meer aan verandering van de vetverdeling werkt, van heup naar buik, dan aan gewichtsvermindering.

Blijkbaar heb je een bepaalde hoeveelheid totaal vet nodig bij een zekere intake en verbranding. Als het eerst op de heupen zat en er na de liposuctie minder vetcellen zijn, is de toename in gewicht daar weliswaar minder, maar blijft er toch een toename blijkt uit dit onderzoek.

Tot slot vond ik wel een tekortkoming aan deze studie dat de groep proefpersonen relatief klein was, en het feit dat iedereen gemiddeld zwaarder was geworden gedurende de studie.’

Lees ook