Beste Jetske, Ik ben een vrouw van begin dertig en ik heb een paar jaar geleden rosacea gehad.

05:18 - 03:11
luistertijd 05:18 - leestijd 03:11

Beste Jetske,

Ik ben een vrouw van begin dertig en ik heb een paar jaar geleden rosacea gehad. Hiervoor ben ik behandeld, evenals voor de couperose – in het laatste geval met laser. Na anderhalf jaar krijg ik ineens last van ontstekingen en puisten in mijn gezicht. Ik vermoed dat het samenhangt met het spiraaltje dat ik heb laten plaatsen. De dermatoloog heeft antibiotica voorgeschreven. Mijn schoonheidsspecialiste zegt dat ik een gevoelige vochtarme huid. De dermatoloog beveelt me producten voor een vette huid aan. Op BeautyJournaal lees ik dat je als volwassene met acne moet oppassen met te sterk ontvettende producten. Je hebt hydratie nodig – een volwassen acne is anders dan een jeugdacne.

Ik weet even niet meer zo goed wat ik moet doen. Ik gebruik nu producten van Avène. Ik heb ze gehad van MD Formulations met glycolzuur en vitamine A. Avène vind ik goed en betaalbaar, de eerdere producten waren vooral duur. Ik ben nog op zoek naar goede reinigingsproducten.

(naam bij de redactie bekend)

Onderzoeksarts cosmetiek Jetske Ultee antwoordt:

Beste Mariska,

Acne wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door 3 dingen: een verhoogde talgproductie, een belemmerde talgafvloed (ten gevolge van een afwijkend porie-uitgang, verdikt talg of de aanwezigheid van dode huidschilfers) en de aanwezigheid van een bacterie. Je zult dan ook pas echt resultaat zien als je al deze 3 problemen aanpakt!

De eigenschappen van het talg en de talgproductie zijn sterk hormonaal bepaald en helaas ook moeilijk te beïnvloeden. Dat maakt “hormonale” acne ook wat lastiger te behandelen. Ik kom heel veel vrouwen tegen die een spiraaltje hebben en klagen over acne (met name bij de kaaklijn). In overleg met je huisarts zou het wellicht een overweging zijn om op een andere manier van anticonceptie over te gaan, zoals bv de Diane-35 pil. Toch kan je ook bij hormonale acne genoeg doen om het probleem te verminderen.

Dit doe je door er voor te zorgen dat:

Aangezien rosacea eigenlijk nooit echt “geneest” is de kans heel groot dat jij last hebt van zowel acne rosacea als de “gewone” acne. Deze combinatie komt vaak voor. Voor jou is het dan extra belangrijk om agressieve en sterk ontvettende producten te vermijden omdat door deze producten je rosacea weer zal verergeren. Ook benzoylperoxide en differin kunnen dan te heftig zijn voor jouw huid. Salicylzuur kan je wel goed gebruiken, want dit werkt tevens ontstekingsremmend/kalmerend. Ook vitamine C is voor jou een goede optie.

Hartelijke groet,

Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetiek

Lees ook