shop Pupa Eyebrow Plumping Gel Monique’s favoriete wenkbrauwgel. Maakt je wenkbrauwen in een handomdraai voller van kleur zonder dikke klodders.   Bekijken Deze week bracht de IGZ een bericht naar buiten waarin het voorschrijvers, behandelaars en apothekers waarschuwt voor het gebruik van onderhuidse injecties om vetweefsel te slinken. Deze kunnen vervelende bijwerkingen hebben zoals beschadigingen […]

02:32 - 01:31
luistertijd 02:32 - leestijd 01:31

Deze week bracht de IGZ een bericht naar buiten waarin het voorschrijvers, behandelaars en apothekers waarschuwt voor het gebruik van onderhuidse injecties om vetweefsel te slinken. Deze kunnen vervelende bijwerkingen hebben zoals beschadigingen van het omliggende spier- of huidweefsel. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM in opdracht van de IGZ.

De aanleiding voor die opdracht waren twee meldingen bij de inspectie over patiënten die ernstige schade (weefseldood) hadden opgelopen na behandeling met zogenaamde injectie lipolyse. Middelen zoals Lipostabill® zijn in Nederland altijd al verboden geweest, simpelweg omdat er officieel geen handelsvergunning voor was. De inspectie zal optreden tegen voorschrijvers, behandelaren en apothekers die dergelijke schadelijke preparaten voorschrijven, toepassen of ter hand stellen. Lees hier het volledige literatuuronderzoek van het RIVM naar de stof: literatuuronderzoek RIVM naar vetoplossende injectables lipostabiel

Niet bekend is bij welke artsen en/of klinieken deze patiënten behandeld waren.

BeautyJournaal deed navraag bij dr Peter Velthuis, lid van het BeautyJournaal expertteam en dermatoloog en medisch directeur van de Velthuis Klinieken in ons land over dit nieuws. Hij meldt ons dat naar aanleiding van de berichtgeving het gebruik ervan ook in de Velthuis klinieken ook onmiddellijk gestopt is. In de klinieken werd het nog wel eens gebruikt voor kleine vetophopingen in het halsgebied, en met goed resultaat, zo meldt hij.

Injection Lipolyse is jarenlang gebruikt om kleine vetophopingen met de stof phosphatidylcholine (en het verwante middel deoxycholine) op te laten lossen. Hoewel het daarvoor een ideaal middel leek te zijn, kwamen er toch ook met regelmaat berichten binnen, vanuit met name Amerika, over de negatieve effecten van deze behandeling. Huidschades als weefseldood en verlittekening, waarvan de Inspectie nu ook gewag maakt, waren al langer bekend. Natuurlijk kent  elke (cosmetisch) medisch ingreep nadelige risico’s en die kunnen in sommige gevallen ook opspelen. Twee zeer serieuze klachten in ons land, waren nu voor de Inspectie aanleiding om harder op te gaan treden tegen het oneigelijke gebruik van deze stoffen en behandelingsmethode. De methode met de genoemde stoffen is overigens nooit officieel erkend en geregistreerd voor deze doeleinden. Omdat het wel gedaan wordt, noemt men dit in het medische circuit ‘off-label’ gebruik. Lees ook dit artikel over Lipolyse Injections dat BeautyJournaal in 2009 al schreef.

Lees ook