shop Moroccanoil Color Depositing Mask haarkleur opfrisser Moroccanoil Color Depositing Mask frist je natuurlijke haarkleur op, of je kiest voor een leuke pink glow. Alles kan, en is uitwasbaar! Bekijken Dit meldt De Volkskrant maandag 18 april 2011. Uit een onderzoek in de regio Utrecht onder 11 duizend kinderen uit groep 6 en de tweede […]

02:04 - 01:14
luistertijd 02:04 - leestijd 01:14

Dit meldt De Volkskrant maandag 18 april 2011. Uit een onderzoek in de regio Utrecht onder 11 duizend kinderen uit groep 6 en de tweede klas van de middelbare school blijkt dat 3% van de jongens en 7% van de meisjes op de basisschool zichzelf onterecht te dik vinden. Van de 9- en 10-jarigen probeert de helft al af te vallen door minder te eten en minder te snoepen.

Schoolartsen en schoolverpleegkundigen hebben de kinderen tijdens speciale gezondheidsonderzoeken ondervraagd. De data zijn verwerkt door de GGD Midden-Nederland en de VUmc in Amsterdam. Men meldt dat niet eerder het lijngedrag van zulke jonge leerlingen zo grootschalig in kaart is gebracht.

Op de middelbare school heeft 10% van de jongens en 31% van meisjes een verkeerd lichaamsbeeld – vindt zichzelf te dik, terwijl ze dat niet zijn. De meisjes gaan dan op dieet, de jongens gaan sporten. Een kleine groep kinderen, zelfs al op de basisschool, gaat aan de laxeermiddelen en afslankpillen.

De uitkomsten worden alarmerend genoemd, vooral omdat het al op deze jonge leeftijd voor komt. Opmerkelijk vindt men ook dat het ook bij veel jongens voor komt.

Over de oorzaken tast men nog in het duister. Gedacht wordt aan de schoonheidsidealen die de media voorschotelen, maar ook aan de rol die moeders spelen die veel op dieet zijn. Het blijkt dat kinderen van moeders die veel aan dieet doen, zelf ook meer met hun gewicht bezig zijn.

Zorgelijk vindt men het feit dat de kinderen hierdoor belangrijke voedingsstoffen tekort gaan komen en het risico van een eetstoornis op latere leeftijd wordt vergroot.

Er gaan stemmen op om op scholen niet alleen aan het fenomeen van het dikke kinder aandacht te besteden maar ook aan kinderen met een normaal gewicht. Er liggen plannen om deze kinderen langere tijd te gaan volgen om te kijken hoe het hen vergaat.

Lees ook