Onlangs bracht consultancybureau Euromonitor een rapport uit over de korte- en langere termijn ontwikkelingen in de cosmetica industrie wereldwijd. Hierin zitten een aantal interessante trends die we jullie niet willen onthouden. Een onderstaand tref je een compilatie aan. Het gehele rapport is hier te bekijken.
Private label oftewel ‘eigen huismerk’ doet het goed
Huidverzorgingsproducten met een eigen huismerk deden het erg goed het afgelopen jaar. Er werd voor 2,1 miljard dollar verkocht in 2010. Bij make-up van eigen huismerk werd er een groei geconstateerd van tien procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2015 zal Latijns-Amerika met 83 miljard dollar de derde grootste markt zijn in dit segment.
Opkomende markten in waarde toegenomen
Producten worden steeds sterker afgestemd op lokale markten. Er wordt gekeken naar de behoefte van de consument. In Azië is er veel vraag naar huidblekende crèmes. Zo zijn de mannen in India erg ijdel, en is de cosmetica voor mannen een groeimarkt. In Latijns Amerika zijn straightening producten voor het haar booming.
Nieuwe markt vs. ontwikkelingen in bestaande markt
Alle markten blijven groeien, hetzij de opkomende economieen dus het meest. De ontwikkelde markten hadden een totale verkoop van rond de 216 miljard dollar in 2010, de opkomende markten waren goed voor 166 miljard dollar. Latijns-Amerika en Afrika maken een flinke groei door binnen het premium cosmeticasegment, terwijl deze nog altijd laag blijft in Latijns-Amerika – daar blijf mass-market belangrijk. In de overige werelddelen zie je geen tot nauwelijks groeiende premium industrie.
High innovatie voor mass-market
Dit is een belangrijke nieuwe ontwikkeling: hoogwaardige innovaties beschikbaar maken voor de mass-market. Als voorbeeld in het rapport wordt de de genbeinvloedende technologie van L’Oreal genoemd, die eerst werd uitgerold onder de naam Genifique voor Lancome voor 87 euro en binnen no time ook bij L’Oreal Paris te koop was onder de naam Youth Code voor 21 euro. Zie ook hier ons eigen (BeautyJournaal) artikel over deze twee producten.
Meeliften op de professionals-markt
De afgelopen maanden hebben we al een aantal grote acquisities gezien van wereldspelers in de markt van professional brands. Denk aan Estee Lauder dat Smashbox overnam, aan L’Oreal dat Essie opkocht, aan Coty dat Sally Hanssen en OPI binnenhaalde. Merken die tot nu toe alleen via salons verkocht werden door gespecialiseerde, selectieve distributeurs.
Verder zijn er nog een aantal langduriger megatrends genoemd in het rapport. Prijs-kwaliteit verhouding met nadruk op prijs dominant aanwezig blijven. Opvallend vonden wij verder toch ook de aandacht voor de toenemende vergrijzing van de (Westerse) bevolking, de groei van Internet en mobiele applicaties. De rol die deze media uitoefenen bij aankoopbeslissingen van consumenten zal alleen maar groter worden. Zie ook het BeautyJournaal artikel over beauty-apps.
Tot slot: duurzaamheid als vast onderdeel van marketingcommunicatie
In de marketing kent duurzaamheid meerdere betekenissen. Duurzaamheid is niet alleen van belang in het milieu maar het gaat ook over de wijze hoe je met je klanten omgaat. Duurzame relaties heb je nodig om verder te groeien met het bedrijf. Een opsteker voor menig cosmeticaconcern dat met name het pr-beleid heeft uitgekleed de afgelopen jaren waardoor contacten zijn geminimaliseerd en vernauwd tot emailverkeer en uitleenfaciliteiten voor de producten. Relatiebeheer mag weer beter op de agenda komen!