Beste Jetske, Al jaren tob ik met gezichtshuidproblemen.

05:43 - 03:25
luistertijd 05:43 - leestijd 03:25

Beste Jetske,

Al jaren tob ik met gezichtshuidproblemen. Ik ben inmiddels de 45 jaar gepasseerd en heb al vanaf mijn 16de last van onzuiverheden. Ook nu nog dus. Daarnaast heb ik een erg gevoelige, gecombineerde gezichtshuid die sterk reageert op temperatuur, e.d. Ook geuren zijn funest. Ik heb de producten van Paula Begoun geprobeerd, maar het was geen succes. Mijn huid gaat prikken of kriebelen. Ik gebruik nu producten van Ariane Inden zonder parfum, maar die gaan weer glimmen op mijn huid of werken porieverstoppend.

Het lastige is denk ik de combinatie van een zeer gevoelig, maar toch gecombineerde huid. Producten voor de gecombineerde/vette huid zijn vaak te uitdrogend, die voor de droge huid vaak te vet. Het begint al vaak met de reinigingsproducten die dan net weer niet goed zijn voor mijn huid. Inmiddels krijg ik ook wat lijnen en pigmentvlekken, dus eigenlijk zouden de producten ook nog anti-aging moeten zijn. Heb jij een goed advies voor mij?

(naam bij redactie bekend)

dr. Jetske Ultee antwoordt:

Beste mevrouw,

Wat vervelend te horen dat u zoveel last heeft van uw huid. Het allerbelangrijkste waar u rekening mee moet houden als u uw huid verzorgt, is dat u voor uw gevoelige huid milde producten gebruikt. Want dat u een gevoelige huid heeft staat vast!

Het is essentieel om er achter te komen waardoor uw huid zo gevoelig en onrustig is. Uw huidprobleem zou kunnen berusten op een cosmetica-allergie. Een echte cosmetica-allergie komt voor bij circa tien procent van de mensen met een gevoelige huid. Het probleem zit dan in je eigen afweersysteem, dat reageert op een ingrediënt dat bij anderen geen problemen veroorzaakt. Zelfs na jarenlang gebruik van producten, kan het ineens ontstaan.

Om er achter te komen waarvoor een allergie bestaat, is het heel verstandig een keer naar een dermatoloog gaan. Die kan met een eenvoudige test aan het licht brengen welk ingrediënt de boosdoener is. Hij kan naast het vaststellen van een eventuele allergie, ook zien of de klachten berusten op een huidaandoening als rosacea. Een zeer gevoelige huid, reactie op temperatuurswisselingen en bultjes zijn allen kenmerken van rosacea. De bultjes zijn dan geen ‘echte’ acne, maar acne rosacea.

Is dit allemaal niet het geval dan kan het ook zijn dat de huidbarriere verstoord is door de cosmeticaproducten die u gebruikt (heeft). Het is mijn ervaring dat er naast mensen met een echte cosmetica allergie of een huidaandoening, heel wat mensen zijn met een geïrriteerde huid door gebruik van verkeerde cosmetica of verkeerd gebruik van cosmetica. In dit geval is er dus niets mis met het afweersysteem, bestaat er ook geen huidaandoening, maar is het langdurige gebruik van veel verschillende producten, producten met een slechte kwaliteit, of producten die niet voor uw huid geschikt zijn het probleem. De huid is dan vaak erg droog, maar kan ook juist op bepaalde plekken ook weer meer talg gaan produceren.

In alle gevallen is het verstandig op zoek te gaan naar milde huidverzorgingsproducten. Omdat u zo’n gevoelige huid heeft, is dit wel wat makkelijker gezegd dan gedaan.

Vermijd in ieder geval geparfumeerde producten en producten met een hogere concentratie gedenatureerd alcohol. Ook ingrediënten als citrus, menthol en eucalyptus kunt u beter niet gebruiken. Probeer eerst elk product een paar dagen uit aan de binnenkant van de arm voor het op het gezicht te gaan gebruiken. Zoek een reiniger waarmee de huid niet droog en/of trekkerig aanvoelt na het wassen. Is dit wel het geval dan is de reiniger te heftig voor de huid. U kunt er ook voor kiezen om ’s avonds een reiniger te gebruiken, en ’s ochtends de huid met lauw water te wassen.

Zoek naast een reiniger een milde creme en/of een milde toner met kalmerende en anti-inflammatoire stoffen. Dit zijn bijvoorbeeld Allantoïne, Glycyrrhizia glabra, Beta glucan, Grape seed, Gingko Biloba en Bisobolol. Stoffen als Niacinamide en Panthenol helpen uw huid gezond en sterk te houden. Ook vitamine C is een prima ingrediënt voor uw huid.  Heeft u een wat drogere huid, gebruik dan een goede vochtbindende crème. Heeft u een vette huid, kies dan bij voorkeur voor een toner met kalmerende en hydraterende ingrediënten en laat de creme achterwege. Bij een gecombineerde huid kunt u prima op de wat vettere gedeelten van uw gezicht alleen de toner gebruiken, en op de drogere de crème.

Als u de geschikte producten heeft gevonden en uw huid weer wat rustiger is, kunt u producten aan uw regime toevoegen om acne, beginnende lijntjes en pigmentvlekken tegen te gaan. Dit zijn bijvoorbeeld een zonnebrandcrème om verder ontstaan van pigment en rimpeltjes te vertragen, een product op basis van salicylzuur om de verstopte poriën tegen te gaan en vitamine A zuur om oppervlakkige pigmentatie en fijne lijntjes mee te verminderen. Het laatste product werkt ook tegen acne, maar u heeft er wel een recept van een arts voor nodig. Omdat uw huid zo enorm gevoelig is, is het erg belangrijk de producten stap voor stap aan uw regime toe te voegen, zodat u goed kunt kijken waar u wel en niet op reageert.

Hartelijke groet,

Jetske Ultee

Lees ook