shop MÁDARA Plant Stem Cell Antioxidant Sunscreen SPF30 Mádara maakt gebruik van zinkoxide als mineraal filter en vult dit aan met een krachtig antioxidant: plantstamcellen uit de Noordelijke Drakenkop. Verder zit er hyaluronzuur in, frambozenzaadolie en vitamine C en E. Monique loves it, lees haar review. Bekijken Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende irriterende […]

02:12 - 01:19
luistertijd 02:12 - leestijd 01:19

Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende irriterende invloeden van buitenaf. Denk aan uv-straling, milieuverontreinigende stoffen, aan bacteriën. De huid reageert hierop met minuscuul kleine ontstekingsreacties waarbij vrije radicalen vrijkomen. Hoe meer van deze radicalen vrijkomen, hoe meer veroudering van de huid versneld zal worden. Natuurlijk heeft de huid een eigen afweermechanisme, en dat zijn bijvoorbeeld anti-oxidanten, waaronder het enzym superoxide dismutase (SOD). Helaas is het wel zo dat er een onbalans kan ontstaan, waarbij de oxidatieve stress groter is dan het natuurlijke afweermechanisme aan kan.

Je kunt de huid een handje helpen door extra anti-oxidanten erop aan te brengen. Belangrijke stoffen die hiervoor veel gebruikt worden zijn Ascorbinezuur (vitamine C), tocoferol (vitamine E), isoflavonen en polyfenolen zijn voorbeelden van cosmetische anti-oxidanten. Ook zijn plantenextracten die rijk zijn aan anti-oxidanten populair geworden. Het is wel belangrijk dat deze stoffen goed in de formule verwerkt worden, om hun werking optimaal te houden. De stoffen worden daarom vaak ingekapseld, of verwerkt in lucht- en lichtdichte verpakkingen.

Maar anti-oxidanten hebben ook nog een andere belangrijke functie in cosmetica. In cosmetica zitten namelijk allerlei stoffen die gemakkelijk kunnen oxideren – denk aan geur, aan natuurlijke vetten en oliën. Door anti-oxidanten toe te voegen kan een formule stabieler worden gemaakt. Check eens een inci-lijstje. Kom je stoffen tegen als BHT (butylhydroxytolueen) en BHA (Butylhydroxyanisool)? Dat zijn twee veel voorkomende in olie oplosbare antioxidanten. BHT is iets effectiever dan BHA. Tocoferolen (vitamine E derivaten) worden ook veel gebruikt, hoewel ze minder krachtig zijn, maar ze ogen wel vriendelijker op het INCI-lijstje en genieten bekendheid als zeer vriendelijke stoffen voor de huid.

Bron: The BeautyBrains.

BeautyJournaal opent binnenkort een uitgebreid ‘woordenboek’ waarin de meest gangbare stoffen uit cosmetica worden opgenomen en verklaard. Een handzaam naslagwerk waar je veel plezier van zult gaan hebben.

Lees ook:

Lees ook