Deze waarschuwing komt uit Engeland na herhaalde klachten van consumenten die tandenbleekmiddelen hadden gebruikt waarin de stof chloordioxide zit.

01:09 - 00:41
luistertijd 01:09 - leestijd 00:41

Deze waarschuwing komt uit Engeland na herhaalde klachten van consumenten die tandenbleekmiddelen hadden gebruikt waarin de stof chloordioxide zit. Deze stof etst het tandoppervlak waardoor het glazuur heel broos wordt. Je hebt dan wel onmiddellijk wittere tanden, maar op den duur zullen ze steeds geler van kleur worden doordat de tandbeschermlaag wordt afgebroken. Op den duur zou hierdoor zelfs versneld tandverlies kunnen optreden.

Veel mensen zouden zich richten op goedkopen bleeksets via internet en salons in plaats van naar een tandarts te gaan voor een veiliger behandeling.

Veel gebruikt wordt ook waterstofperoxide. Het dringt door poreuze plekken in het glazuur heen en gaat vervolgens als gevolg van vrijkomen van zuurstof een blekende reactie aan met verkleurde plekken. Ook hiermee is het oppassen geblazen. Te hoge concentraties kunnen zelfs brandwonden veroorzaken en onherstelbare schade aan tandvlees en tandglazuur. Je kan er gevoelige tandwortels aan over houden.

Het wettelijke percentage toegestane waterstofperoxide in deze kits is 0,1 procent. Maar het probleem hiervan is dat dat nauwelijks werkt. Via de VS kun je kits kopen met maar liefst 5%.

Lees ook