Dat heerlijke voorjaarsgevoel! Het is nog geen 21 maart, maar je voelt het al als je wakker wordt: het licht schijnt harder door de gordijnen.  ‘s Avonds fiets je ineens weer in het daglicht naar huis. En nog fijner (vinden wij als “gerds”, nieuwe samentrekking van “geuren-nerds”) je ruikt de voorzichtig ontluikende bloemen en bloesems. […]

04:49 - 02:53
luistertijd 04:49 - leestijd 02:53

Dat heerlijke voorjaarsgevoel! Het is nog geen 21 maart, maar je voelt het al als je wakker wordt: het licht schijnt harder door de gordijnen.  ‘s Avonds fiets je ineens weer in het daglicht naar huis. En nog fijner (vinden wij als “gerds”, nieuwe samentrekking van “geuren-nerds”) je ruikt de voorzichtig ontluikende bloemen en bloesems.

Een kleine geurende ode aan de komende lentemaanden van BeautJournaal’s parfumexpert Tanja Deurloo:

‘Spring is in the air’
Zodra de eerste lentezon schijnt, gebeurt er iets met je. Vrolijk en met hernieuwde energie wil je meteen je winterkleren wegbergen. En wat doe je op zo’n moment met je geurgarderobe? Je krijgt zin in zonnige vrolijke parfums: licht, sprankelend, fris, colognes, lichtbloemig. Logisch om hierbij de beleving van bloemen en bloesems in te zetten: mimosa, narcissen, hyacinten, lindebloesem, lelietjes van dalen, .. 

Heb jij je lente geurgarderobe al op orde? Van onderstaande suggesties krijg je mogelijk nog meer zin om de lentezon te vieren en te ruiken!

Lelietjes van dalen
Geen lente overzicht compleet zonder muguet (lelietjes van dalen)! Noem je lelietjes van dalen, dan noem je het tijdloze Diorissimo van Christian Dior Parfums. Draag Diorissimo als eau-de-toilette (fris en onschuldig) of als eau-de-parfum (wat ‘vetter’, ‘boteriger’, een muguet met een licht broeierig accent).

Mimosa
De nieuwste geur van Annick Goutal is genoemd naar dat prachtige, kleine, gele, gouden bloemetje: Le Mimosa. Een ode aan de mimosa. Als je mimosa ruikt, ruik je een fris, bloemig bloemetje met poederachtige, honingachte noten. Van mimosa wordt gezegd dat het een straal zonlicht brengt in de nog koude dagen van de lente.  Le Mimosa van Goutal, een zonnige creatie van mimosa, iris, anijs, perzik en musk. 

Narcis
Narcis is ook zo’n typische bloem die bij de lente hoort. Narcis ruikt bloemig, groen en een beetje vettig. 
De naam Narcissus komt uit de Griekse mythologie. Narcissus is de zoon van de riviergod Kephisos en de nimf Liriope. Hij werd verliefd op zijn eigen beeld, dat weerspiegeld werd door het water van een meer. Maar dit spiegelbeeld beantwoordde zijn liefde niet en hij werd daardoor zo getroffen dat de goden hem veranderden in een bloem met de naam Narcissus. Deze bloem groeit van oorsprong in Spanje en Portugal en de zuidelijke mediterrane landen.  

Tammy Frazer, de Zuid-Afrikaanse parfumeur die alleen met zuiver plantaardige ingrediënten creëert, heeft een parfum gemaakt op basis van narcis en ylang-ylang: dit levert een hoogstvrouwelijk stralend boeket op van witte en gele bloemen: Frazer Parfum, Chapter 2. Het parfum is, naast het pure parfum, ook in solid vorm verkrijgbaar, in een ebbehouten doosje waarin het parfum vermengd is met bijenwas [foto!].
Tammy’s inspiratie voor dit parfum was haar reis die ze maakte naar Madagascar en daar de ylang-ylang oogst bestudeerde. In het filmpje  zie en ruik je bijna haar inspiratie. 

Spring Blossoms
Wil je de lente al vast letterlijk in huis halen, dan zijn er ook heerlijke huisparfums. Parfums die je huis omtoveren tot een lieflijk en veelbelovend plek om te zijn. Zo heeft de Italiaanse parfumeur Lorenzo Villoresi Spring Blossoms. Deze roomspray is gemaakt van allemaal lentebloemen, zoals hyacint, lelietjes van dalen, magnolia, mimosa en jasmijn. Verkrijgbaar in roomspray en bamboestokjes in mooie glazen flacon van de ambachtelijke Italiaanse parfumeur Lorenzo Villoresi .

Eau so Fresh
Nieuw van Marc Jacobs is Daisy Eau So Fresh. De lichtere variant van Daisy. Het heeft een top van grapefruit en groene bladeren, een hart van jasmijn, roos, lychee en een basis van musk, cederhout en pruim.  De verpakking is zoals we van Daisy gewend zijn, vrolijk met de kenmerkende bloementop, dit keer geel/wit/nude van kleur.

White Flowers
Tenslotte een wonderlijk stralend parfum ook gebaseerd op narcis van de Japanse parfumeur Yosh Han White Flowers. Een wit bloemenboeket voor de steeds langere avonden in het voorjaar, met groene noten. Zowel mannen als vrouwen kunnen het parfum van Yosh goed dragen. Bij mannen komen de groene akkoorden meer naar voren.  Met volop lentebloemen zoals lelietjes van dalen, narcis en freesia, verrijkt met gardenia, roos en jasmijn. 

Welke geuren luiden voor jou de lente in?
Zijn dat vergelijkbare lichtbloemige geuren, of liever meer de colognes met hun zo welkome frisheid? Meteen een ander mooi thema voor een volgende keer: de klassieken en moderne twist op de (wat ons betreft) onderschatte Keulse watertjes, de colognes…

Geniet van de lente!
Spray the spring in the air,
en op je huid!

 

Lees ook