Afgelopen week zong het bericht in de media rond dat de Consumentenbond actie wilde gaan voeren tegen fabrikanten van vitaminepillen en hun ongebreidelde gezondheidsclaims. Vooral de claims voor vitamine C zouden onterecht zijn. In het kielzog daarvan werden ook meteen wetenschappers aangehaald die meldden dat het slikken van anti-oxidanten uberhaupt ongezond zou zijn, niet bewezen, […]

02:52 - 01:43
luistertijd 02:52 - leestijd 01:43

Afgelopen week zong het bericht in de media rond dat de Consumentenbond actie wilde gaan voeren tegen fabrikanten van vitaminepillen en hun ongebreidelde gezondheidsclaims. Vooral de claims voor vitamine C zouden onterecht zijn. In het kielzog daarvan werden ook meteen wetenschappers aangehaald die meldden dat het slikken van anti-oxidanten uberhaupt ongezond zou zijn, niet bewezen, integendeel.

Een mooie gelegenheid om ook onze eigen suppletiedeskundige, Anne Andela, naar haar mening over claims rond vitaminenpillen te vragen. Ze laat ons weten:

‘De rol van vitamine C ter voorkoming van verkoudheid, griep oftewel het verhogen van de weerstand, is al meer dan 60 jaar een onderwerp van discussie. Het is in ieder geval wetenschappelijk bewezen dat Vitamine C een toegevoegde waarde heeft voor mensen met lichamelijke stress in het dagelijks leven.

De consumentenbond gebruikt het argument dat in onderzoeken met voedingssupplementen het moeilijk is vast te stellen of een hooggedosseerde vitamine c supplement werkt. Dit argument kan ik ook anders toepassen. Wellicht zouden we met goede meet-methoden de gunstige effecten van vitamine C op het immuunsysteem al veel eerder en beter hebben vastgesteld.

Het is bij de normale populatie moeilijk te meten of gedurende het slikken van vitamine C men minder verkouden is en of het lichaam minder stress ervaart. Een populatie van bijvoorbeeld marathonlopers, die onder veel lichamelijk stress gebukt gaan, is eenvoudiger op te nemen in een wetenschappelijke studie. Dit is ook gedaan in de volgende
studie, waarin het positieve effect van vitamine C naar voren kwam. Bron studie: Pubmed artikel_Vitamin C supplementation and salivary immune function following exercise-heat stress.

Het kenniscentrum in Nederland wat zich bezig houdt met de orhomoleculaire leer, heeft ook een duidelijk standpunt over dit onderwerp. Hierbij een citaat uit de nieuwsbrief Ortho.nl:

CONSUMENTENBOND MISLEIDT: Op Nu.nl valt de invalshoek van de Consumentenbond te lezen:
‘In oktober 2010 oordeelde de Europese Voedselautoriteit EFSA dat het niet wetenschappelijk is bewezen dat pillen met vitamine C de weerstand verhogen.’

Maar …

In de EFSA-journal, het officiële orgaan van de Europese Veiligheidsautoriteit is te lezen: “claim on vitamin C and the function of the immune system has already been assessed with a favourable outcome.”

Ik sluit mij aan bij het feit dat de consumentenbond dit artikel misleidend heeft geschreven. Het onderzoek waar de consumentenbond namelijk naar verwijst, gaat in op de claim’s die de vitamine C-supplementen verwoorden en niet zozeer het gebrek aan wetenschappelijk bewijs.

Tot slot:
http://www.ortho.nl/orthomoleculaire-bibliotheek Ortho heeft talrijke wetenschappelijke studies met vitamine C in hun database. Uit de vele artikelen komt naar voren dat door vitamine C de weerstand en/of immuunsysteem wordt
verhoogd.

Lees ook