Couperose Dermatologie Droge huid Gevoelige huid Gezicht Make-up Teint Vette huid

Heb jij rosacea? Experts geven uitleg en advies

www.hebjehuidlief.nlOnlangs kwamen er lezersvragen binnen over rosacea: een huidaandoening die het meest bekend is vanwege de altijd maar rode appelwangen (en neus) en soms ook pustels. Het is een onschuldige maar ingewikkelde aandoening. Daarom leek het ons een goed idee om zowel onze huidexpert Mardge Pascaud er advies over te laten geven als onderzoeksarts Jetske Ultee, die huidtherapeuten begeleidt bij de Velthuis Klinieken in ons land. Zowel Pascaud als Ultee zijn als experts ook verbonden aan BeautyJournaal. (fotobron:Eucerin)

Onbekend maakt onbemind

Rosacea is een ongevaarlijke maar ontsierende huidafwijking in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Rosacea komt meer voor bij mensen met een bleke huid. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Rosacea kan goed behandeld worden, maar het heeft de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken. Hoewel men nog altijd over de oorzaken in het huister tast, zijn er wel serieuze schattingen over het aantal gevallen: 1 op de 5 vrouwen! Het ergste is eigenlijk dat ook media zo ontzettend weinig aandacht aan dit verschijnsel besteden. Uit onderzoek zou blijken dat maar liefst 78% van de mensen nog nooit van rosacea heeft gehoord. Daardoor blijft het onderbelicht. Patienten vragen er niet naar en huisartsen hebben moeite de diagnose te stellen.

De klachten

De klachten ontstaan geleidelijk en hebben de neiging om op termijn te verergeren. Ze verschillen van persoon tot persoon.In het beginstadium beperken de klachten zich meestal tot blozen of een langdurende roodheid van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Vaak gaat dit gepaard met prikkende, soms pijnlijke sensaties in het gelaat na blootstelling aan wind, kou of na het wassen van het gezicht.In een later stadium worden op de wangen zeer kleine haarvaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen. Men noemt dit ook couperose. Er kunnen ook rode bultjes en puistjes ontstaan, vooral op de wangen, neus en kin, maar soms in het gehele gezicht. Rosacea wordt daarom ook wel acne rosacea genoemd.

Mogelijke symptomen op een rijtje:

 • snel een blozend gezicht
 • rode vlekken
 • zichtbare rode vaatjes
 • branderige ogen
 • branderig tot prikkend gevoel na aanbrengen cosmetica
 • rode bultjes rond neus en mond en op voorhoofd
 • droge huid
 • plaatselijke verdikkingen van de huid

De oorzaken

De oorzaak van rosacea is nog niet geheel bekend. We hebben al veel stukjes van de puzzel, maar weten nog niet goed hoe ze in elkaar passen.  Je hebt cathelicidines: dat zijn stoffen die ons normaal gesproken beschermen tegen bacteriën en een afweerreactie in gang zetten, maar die bij mensen met rosacea in overmaat aanwezig zijn. Je hebt de verhoogde gevoeligheid van de zenuwen die invloed hebben op de bloedvoorziening van de huid. Dan is er ook nog eens de aanwezigheid van demodex folliculorum  mijt, die ook bij mensen zonder rosacea voorkomt, maar je vaker ziet bij de rosacea populatie. Die demodex folliculorum is weer gerelateerd aan de aanwezigheid van een  bacterie met de naam bacillus oleronius. Deze kan op zijn beurt weer een ontstekingsreactie van de huid veroorzaken. Daarbij is er ook nog een genetische component; in bepaalde families komt rosacea vaker voor- maar ook bij West-Europeanen in het algemeen.

Waar kun je op letten?

Als algemene aanbeveling geldt dat je alle factoren moet vermijden waarvan je het gevoel hebt dat ze de klachten verergeren.

 • Vermijd alcohol, sterk gekruide voedingsmiddelen en hete dranken, en sigaretten!
 • Wees voorzichtig met hete douches, baden en sauna.
 • Vermijd blootstelling aan gure wind en felle koude
 • Bescherm je huid tegen zonlicht met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Vermijd potentiële huidirriterende middelen zoals zepen, producten die alcohol bevatten, irriterende cosmetica, peelings, enz.
 • Gebruik nooit corticosteroïdcrèmes in het gelaat. Hoewel ze de ontsteking en roodheid remmen, verergeren ze bij langdurig gebruik de huiduitslag en verhevigen de huidafwijkingen bij stoppen.
 • Was het gezicht altijd met lauw-warm water
 • Gebruik een zeepvrije reingingsemulsie
 • Dep het gezicht droog, wrijf niet.
 • Voldoende drinken

Thuisverzorgingadvies van onze huidexpert Mardge Pascaud

De Cleanser reinigingsemulsie is een hele milde reiniger voor de huid. Het Repair complex werkt herstellend op de huid. UV Defense  is een hydraterende dagcrème met hoge bescherming tegen veroudering door UVA en tegen verbranding door UVB ( SPF>30). Onze voedingssuppletie Circuvene is speciaal gericht op het verminderen van o.a. couperose en het versterken van de bloedvaatjes. Verder kun je ook in de schoonheidssalon behandeld worden om de huid te kalmeren. Denk hierbij aan behandelingen als de PascaudlLite laser: de uitwerking van deze behandeling werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Pascaudlite LED & Chromotherapie op basis kleurentherapie heeft een zuiverende en kalmerende werking op de huid. De uitgezette adertjes van couperose kunnen worden behandeld. De Pascaud Covercream (medische camouflage) kan de roodheid uitstekend camoufleren. De covercream bevat een zeer hoge UV bescherming ( titanium dioxide). De huid ziet er na het opbrengen niet alleen mooi egaal uit maar is ook direct beschermd tegen UV-licht. Lees hier meer artikelen met Mardge Pascaud over haar behandelingen en verzorgingsproducten.

Tips van arts Jetske Ultee

Als je vermoedt dat je last hebt van rosacea dan is de eerste stap om vast te stellen wat jouw klachten kan triggeren. Hier kan je achter komen door gedurende een periode van enkele weken een dagboekje bij houden. Je kunt er een downloaden bij de Amerikaanse rosacea vereniging . Naast de milde reiniging en goede uv-bescherming kan ook dagverzorging met hooggeconcentreerde niacinamide en vitamine C een kalmerend effect hebben. Aangezien gebleken is dat mensen met rosacea een lagere hoeveelheid antioxidanten in hun huid hebben is het belangrijk om deze aan te vullen. Doe je dit niet dan zou de huid van iemand met rosacea versneld kunnen verouderen.  Kalmerende producten kunnen de roodheid en irritatie van de huid verminderen. Kies dus voor producten met antioxidanten en kalmerende stoffen. Smeer de crèmes op een droge huid. Dit vermindert het prikkende gevoel. Vermijd het gebruik van een scrub -crème of van ruwe washandjes.

Wat kan de dermatoloog doen?

Vrijwel altijd zal er bij de behandeling van rosacea gekozen worden voor een creme met antibiotica, zoals Metronidazol.  In sommige gevallen kan Azalaine zuur in een crème goed werken. Ook kan er gedurende een periode van enkele maanden doxycycline geslikt worden. Er bestaat speciaal voor de behandeling van rosacea een laag gedoseerde vorm (40 mg) die zeer effectief is en een kleinere kans geeft op het ontwikkelen van  resistentie en bijverschijnselen. In ernstige gevallen kunnen er isotretinoine tabletten voorgeschreven worden. Dit middel is echt een laatste redmiddelen omdat het nogal wat bijverschijnselen heeft.

Tot slot!

Als je denkt rosacea te hebben is het raadzaam hier wat mee te doen. Het negeren van de verschijnselen kan uiteindelijk leiden tot ernstige couperose en mogelijk zelfs rhinophyma; een sterk verdikte  en verkleurde huid van de neus (in de volksmond ook wel een “drankneus” genoemd).  Ook bij verschijnselen aan de ogen is het belangrijk een arts om advies te vragen. Het komt gelukkig niet vaak voor maar verwaarlozing van de ontstekingen aan de ogen kan mogelijk tot een permanente beschadiging leiden.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

42 reacties

 • Ik heb inmiddels een ematrix laserbehandeling voor het gehele gelaat gehad. Lastig dat je zo gaat vervellen ervan en zo rood blijft. De Lycogel hangt aan de velletjes en daar onder een rode huid; balen. Ematrix heeft bij mij overigens geen enkel effect gehad. Moet nu denk ik de restvaatjes maar met de Blendmethode weg laten halen.

 • Ik heb nu twee behandelingen gehad met RF fotofacial van Elos tegen de couperose op de neusvleugels, richting wangen, en ik ben erg positief. De tweede keer had ik mijn eigen Lycogel meegenomen(besteld bij Nextskin) en dat is meteen opgebracht en toen heb ik, zelfs al was de laser iets dieper ingesteld, helemaal geen roodheid achteraf gehad. Na de derde behandeling eind november overweeg ik om de “restschade” en pigmentvlekken van mijn gezichtshuid te laten behandelen met e-matrix. Iemand ervaring?

 • Het beste wat je bij Rosacea kunt doen is natuurlijke huidverzorging gebruiken. Vermijd zoveel mogelijk schadelijke en irriterende ingrediënten. Je kan ook gewoon pure olie gebruiken. Jojoba olie is zeer goed voor je huid en kan helpen je huid weer in balans te brengen.

  Op mijn blog staat veel informatie over schadelijke ingrediënten, natuurlijke huidverzorging en oliën.

  http://huidinfo.wordpress.com/

 • Wat een snelle reactie Monique, goeiemorgen! Dermaplant is cortison vrij, staat op hun website. Kijk op http://www.dermaplant een je vind alle informatie. heb het zelf trouwens niet gebruikt, maar wel opgezocht, Elly

 • Lieve nikki, het aller slechtste wat je kunt doen tegen rosacea is een hormoonzalf smeren en dat hoort jouw huisarts te weten,! Het spul heet trouwens dermaplant. Succes met je huid, ik weet alles van het probleem, Elly hou ons op de hoogte

 • In januari ben ik met huidklachten (roodheid, droge geirriteerde huid, ontstekingen en verdikkingen) naar de huisarts gegaan en heb daar een cortisone bevattende creme gekregen die leek te helpen. Omdat ik niet dol ben op dit soort cremes was ik wat voorzichtiger gaan smeren in de loop van het jaar maar de problemen bleven. Ergens in augustus kwam ik via een tv programma op de term rosacea en ik vermoed dat dat volledig op mijn huidprobleem van toepassing is. Na het lezen van info op internet ben ik direct gestopt met het smeren van de voorgeschreven creme. Tijdens mijn vakantie in Duitsland werd de aandoening zeer hevig en ging ook over op andere delen van mijn gezicht, ik werd er wanhopig van! Heel ‘toevallig’ werd er bij een apotheek in de buurt het product Darmaplant creme onder de aandacht gebracht in de etalage en dat leek precies het middel te zijn voor mijn klachten. Nadat ik het op internet had nagekeken heb ik de creme gekocht en voor mij is dit mijn wondermiddel! Na 3 x smeren waren de ontstekingen al weg en kwam mijn huid weer tot rust. Ook de verdikkingen zijn verdwenen. Het is een plantaardig middel en dat spreekt mij zeer aan. Ik heb 2 grote tubes gekocht zodat ik hier in Nederland er mee vooruit kan. Natuurlijk wil ik nog langs mijn huisarts om te kijken of ik aanvullend nog iets kan doen maar voor nu ben ik zeer tevreden zoals mijn huid er nu uitziet. Wilde dit graag delen, wie weet heeft iemand er wat aan. Het is volgens mij ook via internet te bestellen en het is niet duur. Een tube van 75 gram kost rond de 15 euro.

 • Hallo, Ik had plots last van acne, maar de dermatoloog stelde vast dat het rosacea was. Dan eerst antibioticakuur van 6 weken moeten nemen, gcombineerd met crème Rosaced (fabr. Fabre-verkrijgbaar bij Apotheek en op doktersvoorschrift). Mijn huid verbeterde zienderogen en de acne ging volledig weg. De roodheid werd onderdrukt. Voor de rest van mijn leven moet ik de crème Rosaced gebruiken gecombineerd met een dagcrème met factor 50. Als het dat maar is, dan is dat zeker te doen. Het is nu toch al 2 jaar dat ik de rosacea op die manier kan onderdrukken.

 • Enige tijd geleden heb ik de Lycogel samples besteld (samen met het setje OPI, natuurlijk ;-). Ik had crème en beige gekozen. De eerste keer had ik het als gewone foundation opgedaan en het voelde als een masker. Daarna heb ik het met een sponsje in kleine hoeveelheden aangebracht en wow, wat een dekking op de rode gedeelten. Het is net of je geen foundation op hebt, zo mooi egaal van kleur. Inmiddels ben ik er wel aan verslaafd geraakt, dus nu een hele verpakking besteld, zodat ik ook niet bruin wordt (Portugal) dankzij de spf 30 voordat ik mijn couperose ga laten behandelen in oktober.

 • Ik heb jarenlang last gehad van rosacea, niets hielp. Ten einde raad ben ik bij Rositta geweest en ik kan het nog steeds niet geloven maar in 2 weken ben ik van mijn rosacea af! Zeer bijzonder en als je haar naam googled zul je meer info vinden. Ik wil geen reclame maken maar ik ken het wanhopige gevoel dat je er van af wilt. Het werkt.

 • Roodheid van neusvleugels en kin en kleine ontstekinkjes van tijd tot tijd. Houd me op de hoogte.

 • @Aleida Lycogel is ronduit een fantastisch product, die na elke behandeling voor snel herstel zorgt. Het camoufleert, verkoelt, beschermt tegen zon en zorgt voor snellere genezing. Niet super goedkoop maar werkt als een trein!
  @Jolanda Geen wonderproduct hoor, maar wel TOP! Enne…als ze iets uitvinden waardoor ik op 2 plaatsen tegelijk kan werken, open ik meteen een salon in Maassluis 🙂

 • @ Diane, kan je geen filiaal openen in de regio Westland, liefs Maassluis?
  Lycogel sample heb ik besteld, dat lijkt me een wonderproduct!

 • @Diane: bedankt voor je reactie.
  Ik heb je site overigens bekeken en zorg dat ik van tevoren de Lycogel via je webshop bestel (samen met een setje OPI-mini’s 😉

 • @Aleida Ik heb er heel goede ervaring mee.
  Fotofacial Rf is een ELOS methode van Syneron die een beetje IPL licht en radiofrequente stroom combineert. Deze combinatie zorgt voor een coagulatie van heel fijne haarvaatjes die zichtbaar zijn bij o.a. een rosacea huid. Ik behandel eerst altijd met Fotofacial RF totdat de roodheid verdwenen is, daarna eventueel de overgebleven grotere vaatjes die vaak overblijven rond het neusgebied, met de Blend methode.
  De herfst is een goede tijd om te starten, niet te warm weer buiten, maar ook geen vrieskou.
  Vriendelijke groeten,
  Diane Weij, Nextskin

 • Ik wil in de herfst mijn couperose laten behandelen met fotofacial rf bij Mediderm.
  Heeft iemand daar ervaring mee?

 • @Hanneke

  Hoi Hanneke, ik begrijp je reactie en deze is misschien wel wat fel.

  Het gaat mij om het principe. Als je op google gaat zoeken naar informatie over rosacea kom je onvermijdelijk dit soort websites tegen. Met “dit soort” bedoel ik dan websites die er volledig op gericht zijn om je veel te laten betalen voor weinig. Ik heb zelf milde rosacea, en ging op zoek naar oplossingen omdat ik niet graag aan de zalf wilde. Ik heb toen een aantal van deze websites bezocht en ook rapporten, boeken en al dat soort zaken gedownload. Sommige info is goed, maar veel is gewoon een handje vol gepikte en gekopieerde info van anderen. En dat is waar het mij om gaat. Het liefste zie ik de info gratis natuurlijk, maar als er al betaald moet worden wil ik wel dat het betrouwbaar is en van redelijke kwaliteit. Sommige mensen maken misbruik van mensen met rosacea, en kloppen het geld uit de zak met een nep oplossing, terwijl anderen echt de motivatie hebben om mensen te helpen, met alle goede bedoelingen die daarbij horen.

  Daar zit dus mijn principe. Ik wil niet misbruikt worden omdat ik rosacea heb. Ik ben vaak verdrietig geweest door mijn rode gezicht en heb ook een nepoplossing gekocht. Daar werd ik nog verdrietiger van en was nog eens 50 euro kwijt voor niks.

  Daarom heb ik in mijn reactie twee namen genoemd van mensen waarvan ik denk dat ze je echt kunnen helpen met je rosacea. Zie het als een waarschuwing voor anderen. Mijn belang ligt in mijn principe en ik moest even stoom afblazen denk ik…

  Groetjes, Miranda

 • MirandaJ,

  Waarom ben jij zo vel in dit verhaal?

  Lijkt er een beetje op alsof je ergens een belang hebt in dit verhaal.

  Wie ben jij dan precies en hoezo neem je het zo vel op voor de andere websites?

 • Hallo allemaal,

  Wat betreft ebooks kan ik iedereen het volgende melden:

  Er zijn in Nederland TWEE experts die een digitaal ebook hebben gemaakt voor de bestrijding van rosacea:

  Robert Jan Witteman (verbanrosace.com)
  Patricia Hellema (Stop Rosacea Nu)

  Bovengenoemde personen hebben jarenlange ervaring op dit gebied.

  De boeken die worden aangeboden via rosaceabehandelen zijn een rip off!!

  Via deze site werd eerst het boek van Patricia Hellema verkocht. Daarna is het ineens veranderd en brengen zij een eigen boek uit. Wat opvalt is dat er op deze site geen naam vermeld is, geen contact mogelijkheid enzovoort. Daarbij is het ook nog eens het duurste. De website van Stop Rosacea Nu is trouwens gewoon online….

  Als je al een ebook koopt, gan dan naar Robert of Patricia, zij hebben echt kennis van zaken, en leveren een goed product. Daarbij bieden zij ook persoonlijke ondersteuning en kan je terecht met vragen.

  Blijf uit de buurt van goedkope namaak…. gebruik je verstand en kies voor een expert, die zich niet verstopt achter een website zonder contact mogelijkheid.

  Succes!

  MirandaJ

 • Hoi monique,

  Dat e-book is geschreven door patricia hellema, beroep weet ik niet. Ik zie dat op de site (rosaceabehandelen.nl) dat dit e-book niet meer wordt aangeboden. De site (stop-rosacea-nu.nl) waar ik het e-book op heb gekocht werkt ook niet meer zie ik…

  De auteur van het boek dat nu op http://www.rosaceabehandelen.nl staat weet ik niet.

 • Hoi,

  Ik heb al jaren last gehad van mijn rosacea maar heb een tijdje terug een e-book gekocht op http://www.rosaceabehandelen.nl

  De resultaten zijn echt super, heb nu helemaal geen last meer van rosacea. Ik vond dat ik dit kwijt moest aan iedereen die last heeft van rosacea want het heeft mij in ieder geval heel erg geholpen.

 • ik zou eerst eens kijken of je het met coagulatie af kan als het maar om een paar grotere in het oogspringende draadjes gaat. maar is het meer dan kan laser handiger zijn. coagulatie is zo gepiept en kost relatief weinig geld. maar het hangt dus af van de ernst en de hoeveelheid. electro coagulatie is een extra specialisme dat schoonheidsspecialisten via opleiding kunnen behalen.

 • beste dames, de blendmethode, ofwel electrocoagulatie, wordt door bijna elke schoonheidsspecialiste uitgevoerd. het is inderdaad een heel praktische snelle oplossing die al heel lang bestaat. handig voor de echt zichtbare rode adertjes. dank diane – om het weer even te melden:-)

  in 2008 wijdde ik nog dit artikel eraan (gewoon via beautyjournaal te vinden met de zoekfunctie): https://www.beautyjournaal.nl/2008/12/couperose-is-er-een-oplossing/

 • @Diane, je hebt een mooie website en ook mooie foto’s van voor en na de Blend methode. Ik ga eens op zoek in mijn regio.

 • @ Gerti, moet toegeven, zo denk ik ook een beetje. Tot lang kon ik mijn couperose wegwerken met foundation, nu moet ik concealer eronder opbrengen en na de foundation nog wat concealer en dan oppassen dat ik geen masker creëer. Poos geleden een schoonheidsspecialiste gesproken in Maastricht en die was meer voor coagulatie dan laser. De laser heeft een groter bereik en mist dan wat adertjes. Coagulatie is preciezer omdat direct in het adertje wordt geprikt en dan de stroom erop!

 • @Gerti,vaatjes behandelen met de Blend methode kost 45 euro (maximaal een half uur)…ik kan in een half uur wel 20 vaatjes coaguleren, en ze zijn dan echt weg hoor. Ik doe deze behandeling zeer frequent, en met mij nog vele andere schoonheidsspecialistes. Ik raad je echt aan er 1 te zoeken bij jou in de buurt, het is de moeite waard!
  Hartelijke groeten, Diane Weij, Nextskin

 • @Jolanda en Dorine, ik heb wat haarvaatjes bij mijn neus en op mijn kin laten laseren bij de Velthuiskliniek. Ik ben twee keer behandeld. En eerlijk gezegd zie ik nauwelijks verschil. Voor die 350 euro die ik betaald heb, had ik ook een paar (vele!) mooie foundations kunnen kopen. Ik ga niet nog een derde keer want ik geloof er niet meer in.

 • @ Elly; De vaatjes kunnen ook worden behandeld met de Blend techniek, een heel eenvoudige methode, bestaat al 10-tallen jaren, zeer voordelige behandeling in vergelijking met lasers e.d.. Met een naaldje en wat stroom worden de vaatjes 1-voor-1 gecoaguleerd, je hebt meteen resultaat! Diane, Nextskin

 • @ Jolanda @ Monique, Ik stoor me inderdaad ook steeds meer aan mijn couperose (of is het rosacea?). Advies over een goede kliniek zou heel fijn zijn Monique. Ik heb zelf wel eens gedacht aan de Pascaud VIP beautysalon Périne in Mijdrecht (zij werken met de vaat- en pigmentlaser IRIDEX Varilite).

 • @ Elly, mijn moeder had ook zo’n horrorverhaal van een kennis die na de laser een gigantische infectie kreeg. Volgens mij staat dat los van de laserbehandeling. Maar toch, een groene concealer, foundation en dan nog wat concealer, ik blijf het zien die rode adertjes. Ik ga me eraan storen.

  @ Monique, als jij kan aangeven welke kliniek goed is voor de laserbehandeling dan kunnen Dorine en ik samen gaan.

 • En o ja, niet onbelangrijk; dit gebeurde in een van de schoonheidssalons die genomineerd zijn als een van de 6 beste van 2011…………………………….

 • bedankt voor jullie reacties, maar toch even dit. Inderdaad is stress een van de oorzaken, maar goed blijven reinigen is heel belangrijk.
  En ja ,dat laseren; kijk daarmee uit, ga naar een goede huidterapeut, want als je niet goed gelaserd wordt- lees te sterk- krijg je zelfs brandgaatjes in je gezicht. Zelfs dat heb ik al meegemaakt. En in de zon factor 50. Dus voorzichtheid geboden. Succes Jolanda!

 • @jolanda – volgens mij moeten jij en dorine maar samen gaan – ook zij wil graag haar couperose laten behandelen. inderdaad: doe al dat soort ingrepen maar liever in de herfst, of zelfs in de winter. nu vooral maar meer beschermen met uv filter en niet teveel in die volle zon met het gezicht.

 • Mijn couperose is plots toegenomen, eerst jaren wat kleine gebroken vaatjes en ineens na een stressvolle en drukke periode is het fors toegenomen. De producten die ik heb getest van Murad zijn heel fijn en kalmeert de huid enorm. Mijn verzorgingsroutine zo aangepast en uitgezocht dat geen enkel stofje mijn huid kan irriteren om zo de couperose weer te verergeren. Verder een goede tip van dr Murad, de zoutinname beperken.
  Wat ook voorkomt met couperose en rosacea, de flushes en lijken op opvliegers maar dan enkel in je gezicht.
  Het gezicht dan niet zelf koelen maar een koelelement (uit de vriezer) even in je nek of achterhoofd leggen. Het helpt!
  @Elly, heerlijk dat je huid opknapt en ik ga zeker even snuffelen bij Dermalogica! Bedankt voor de tip!
  @ Monique, toch denk ik erover om de wangen, neus en een stuk decolleté te laten laseren. Al ben ik dan weer huiverig voor pigmentvlekken die dan kunnen ontstaan. Misschien moet ik het komende herfst laten doen, dan kan ik me beter beschermen tegen de zon.

 • Ik ben 60 jaar en heb nogal geleden onder rosacea. Via de dermatoloog zelfs isotretinoine geslikt, maar ook dat was niet de oplossing. Na veel geld uitgeven en experimenteren eindelijk de juiste oplossing voor MIJN huid gevonden; De middelen van Dermalogica. Gebruik het nu 3 maanden en mijn huid gaat eindelijk met sprongen vooruit.
  Misschien dat iemand hier iets aan heeft. Groetjes Elly

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.