Onlangs kwamen er lezersvragen binnen over rosacea: een huidaandoening die het meest bekend is vanwege de altijd maar rode appelwangen (en neus) en soms ook pustels.

07:57 - 04:46
luistertijd 07:57 - leestijd 04:46

Onlangs kwamen er lezersvragen binnen over rosacea: een huidaandoening die het meest bekend is vanwege de altijd maar rode appelwangen (en neus) en soms ook pustels. Het is een onschuldige maar ingewikkelde aandoening. Daarom leek het ons een goed idee om zowel onze huidexpert Mardge Pascaud er advies over te laten geven als onderzoeksarts Jetske Ultee, die huidtherapeuten begeleidt bij de Velthuis Klinieken in ons land. Zowel Pascaud als Ultee zijn als experts ook verbonden aan BeautyJournaal. (fotobron:Eucerin)

Onbekend maakt onbemind

Rosacea is een ongevaarlijke maar ontsierende huidafwijking in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Rosacea komt meer voor bij mensen met een bleke huid. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Rosacea kan goed behandeld worden, maar het heeft de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken. Hoewel men nog altijd over de oorzaken in het huister tast, zijn er wel serieuze schattingen over het aantal gevallen: 1 op de 5 vrouwen! Het ergste is eigenlijk dat ook media zo ontzettend weinig aandacht aan dit verschijnsel besteden. Uit onderzoek zou blijken dat maar liefst 78% van de mensen nog nooit van rosacea heeft gehoord. Daardoor blijft het onderbelicht. Patienten vragen er niet naar en huisartsen hebben moeite de diagnose te stellen.

De klachten

De klachten ontstaan geleidelijk en hebben de neiging om op termijn te verergeren. Ze verschillen van persoon tot persoon.In het beginstadium beperken de klachten zich meestal tot blozen of een langdurende roodheid van de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Vaak gaat dit gepaard met prikkende, soms pijnlijke sensaties in het gelaat na blootstelling aan wind, kou of na het wassen van het gezicht.In een later stadium worden op de wangen zeer kleine haarvaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen. Men noemt dit ook couperose. Er kunnen ook rode bultjes en puistjes ontstaan, vooral op de wangen, neus en kin, maar soms in het gehele gezicht. Rosacea wordt daarom ook wel acne rosacea genoemd.

Mogelijke symptomen op een rijtje:

De oorzaken

De oorzaak van rosacea is nog niet geheel bekend. We hebben al veel stukjes van de puzzel, maar weten nog niet goed hoe ze in elkaar passen.  Je hebt cathelicidines: dat zijn stoffen die ons normaal gesproken beschermen tegen bacteriën en een afweerreactie in gang zetten, maar die bij mensen met rosacea in overmaat aanwezig zijn. Je hebt de verhoogde gevoeligheid van de zenuwen die invloed hebben op de bloedvoorziening van de huid. Dan is er ook nog eens de aanwezigheid van demodex folliculorum  mijt, die ook bij mensen zonder rosacea voorkomt, maar je vaker ziet bij de rosacea populatie. Die demodex folliculorum is weer gerelateerd aan de aanwezigheid van een  bacterie met de naam bacillus oleronius. Deze kan op zijn beurt weer een ontstekingsreactie van de huid veroorzaken. Daarbij is er ook nog een genetische component; in bepaalde families komt rosacea vaker voor- maar ook bij West-Europeanen in het algemeen.

Waar kun je op letten?

Als algemene aanbeveling geldt dat je alle factoren moet vermijden waarvan je het gevoel hebt dat ze de klachten verergeren.

Thuisverzorgingadvies van onze huidexpert Mardge Pascaud

De Cleanser reinigingsemulsie is een hele milde reiniger voor de huid. Het Repair complex werkt herstellend op de huid. UV Defense  is een hydraterende dagcrème met hoge bescherming tegen veroudering door UVA en tegen verbranding door UVB ( SPF>30). Onze voedingssuppletie Circuvene is speciaal gericht op het verminderen van o.a. couperose en het versterken van de bloedvaatjes. Verder kun je ook in de schoonheidssalon behandeld worden om de huid te kalmeren. Denk hierbij aan behandelingen als de PascaudlLite laser: de uitwerking van deze behandeling werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Pascaudlite LED & Chromotherapie op basis kleurentherapie heeft een zuiverende en kalmerende werking op de huid. De uitgezette adertjes van couperose kunnen worden behandeld. De Pascaud Covercream (medische camouflage) kan de roodheid uitstekend camoufleren. De covercream bevat een zeer hoge UV bescherming ( titanium dioxide). De huid ziet er na het opbrengen niet alleen mooi egaal uit maar is ook direct beschermd tegen UV-licht. Lees hier meer artikelen met Mardge Pascaud over haar behandelingen en verzorgingsproducten.

Tips van arts Jetske Ultee

Als je vermoedt dat je last hebt van rosacea dan is de eerste stap om vast te stellen wat jouw klachten kan triggeren. Hier kan je achter komen door gedurende een periode van enkele weken een dagboekje bij houden. Je kunt er een downloaden bij de Amerikaanse rosacea vereniging . Naast de milde reiniging en goede uv-bescherming kan ook dagverzorging met hooggeconcentreerde niacinamide en vitamine C een kalmerend effect hebben. Aangezien gebleken is dat mensen met rosacea een lagere hoeveelheid antioxidanten in hun huid hebben is het belangrijk om deze aan te vullen. Doe je dit niet dan zou de huid van iemand met rosacea versneld kunnen verouderen.  Kalmerende producten kunnen de roodheid en irritatie van de huid verminderen. Kies dus voor producten met antioxidanten en kalmerende stoffen. Smeer de crèmes op een droge huid. Dit vermindert het prikkende gevoel. Vermijd het gebruik van een scrub -crème of van ruwe washandjes.

Wat kan de dermatoloog doen?

Vrijwel altijd zal er bij de behandeling van rosacea gekozen worden voor een creme met antibiotica, zoals Metronidazol.  In sommige gevallen kan Azalaine zuur in een crème goed werken. Ook kan er gedurende een periode van enkele maanden doxycycline geslikt worden. Er bestaat speciaal voor de behandeling van rosacea een laag gedoseerde vorm (40 mg) die zeer effectief is en een kleinere kans geeft op het ontwikkelen van  resistentie en bijverschijnselen. In ernstige gevallen kunnen er isotretinoine tabletten voorgeschreven worden. Dit middel is echt een laatste redmiddelen omdat het nogal wat bijverschijnselen heeft.

Tot slot!

Als je denkt rosacea te hebben is het raadzaam hier wat mee te doen. Het negeren van de verschijnselen kan uiteindelijk leiden tot ernstige couperose en mogelijk zelfs rhinophyma; een sterk verdikte  en verkleurde huid van de neus (in de volksmond ook wel een “drankneus” genoemd).  Ook bij verschijnselen aan de ogen is het belangrijk een arts om advies te vragen. Het komt gelukkig niet vaak voor maar verwaarlozing van de ontstekingen aan de ogen kan mogelijk tot een permanente beschadiging leiden.

Lees ook