Een 65+ huid heeft vaak een tekort aan vet(talg) en vocht (water). Ook is de huid in de loop van de jaren dunner (en daardoor kwetsbaarder) geworden, en minder goed doorbloed. Dat resulteert dan weer in rimpels en verslapping. Door het dalen van de talgproductie en het verwijderen van de lipidenfilm op de huid met reinigers […]

03:00 - 01:48
luistertijd 03:00 - leestijd 01:48

Een 65+ huid heeft vaak een tekort aan vet(talg) en vocht (water). Ook is de huid in de loop van de jaren dunner (en daardoor kwetsbaarder) geworden, en minder goed doorbloed. Dat resulteert dan weer in rimpels en verslapping. Door het dalen van de talgproductie en het verwijderen van de lipidenfilm op de huid met reinigers kan ook ouderdomsdermatitis ontstaan dat er uitziet en aanvoelt als roodheid, jeuk, schilfering (eczeemachtig). De huid kan dan een van de belangrijkste functies niet meer uitoefenen: een barrière zijn voor allerlei stoffen van buitenaf.

De nuttige peeling

De opperhuid in zijn totaal wordt dan wel dunner maar wat we zien is dat de bovenste dode huidlaag, de hoornlaag, niet dunner wordt daarom is het toch goed om af en toe een milde peeling uit te voeren.Het droger worden van de huid is voor een groot deel te wijten aan de afname van hormonen. Bij een vrouw begint dat na de menopauze en bij een man op latere leeftijd zo rond de 70.

Beschermen en voeden

Een goed verzorging moet er dus op gericht zijn om de huid voldoende bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf, de huid voldoende te voeden (van binnenuit) en de frisheid zoveel mogelijk te behouden. Af en toe een milde peeling, zorgt ervoor dat de huid meer werkstoffen kan opnemen en dat een grauwe kleur verdwijnt.

Vitaminen

Het accent van de verzorging moet liggen op het hydrateren en ‘voeden’ van de huid. Wat vollere crèmes geven een aangenaam gevoel van comfort. Ook producten met  vitamines zoals A ( retinol, retinyl palmitate, tretinoïne ) en vitamine C (ascorbic acid) en E, kunnen een oudere huid wat nieuw leven inblazen. Vitamine A bevordert de celdeling en maakt zo de huid plaatselijk gladder. Vitamine C stimuleert het collageen en werkt positief bij bruine vlekjes en vitamine E werkt samen met vitamine C als goede anti- oxidant.

 TIPS:

Natuurlijk is het zo dat net als op iedere andere leeftijd ook een 65+ huid zijn eigen kenmerken heeft. Voor hetzelfde geld is er juist sprake van een vette huid of een heel dikke huid. Het beste advies blijft een individueel advies. Daarvoor verwijs ik mensen graag naar een instituut in hun omgeving waar gewerkt wordt met huidanalyse apparatuur. Bekijk deze film met ons testteam om te zien hoe dat werkt:

[media id=94 width=290 height=190]

Lees ook