Al eeuwen lang zijn mensen bezig met veroudering en dan vooral met het tegengaan.

12:25 - 07:27
luistertijd 12:25 - leestijd 07:27

Al eeuwen lang zijn mensen bezig met veroudering en dan vooral met het tegengaan. Middeleeuwse alchemisten zochten, zonder resultaat, naar het geheim om eeuwig leven te kunnen bewerkstelligen. Industriegiganten zijn rijk geworden door alle octrooien op elixers en smeerseltjes. Vandaag de dag moet de cosmetica industrie balanceren tussen wetgeving en droom. Mede omdat er streng toezicht wordt gehouden vanuit commissies in landen op de waarheidsgetrouwheid van cosmeticaclaims. Maar de eeuwige jeugd is misschien wel dichterbij dan wij denken….

De disciplines van cosmetica-ontwikkeling en de farmacie komen steeds dichter bij elkaar te staan. De grote populatie babyboomers die niet wil verouderen, speelt zeker een rol. Daarnaast speelt mee dat dermatologische behandelingen steeds effectiever worden en consumenten steeds beter weten wat de technische mogelijkheden zijn.

Artsen en farmaceutische bedrijven lanceren in een razend tempo hun eigen cosmeticalijnen. Hoewel de term bij wet niet bestaat, wordt hij toch steeds meer gebruikt, om maar aan te geven dat je hoog werkzame producten biedt: de cosmeceutical. Het woord is opgebouwd uit de begrippen cosmetica en farmaceutica en biedt een schijngevoel van ‘iets medisch’  aan te kunnen bieden. De groep is groeiende, maar waar gaan de ontwikkelingen naartoe?  Een overzicht.

Is het een droom of een nachtmerrie

Herinneren jullie de film Gattaca uit 1997 met Uma Thurman, Ethan Hawke en Jude Law? Vincent (Ethan Hawke) had niet zoveel geluk, hij bezit niet de juiste genen om bij de elite te horen. Door het in kaart brengen van zijn genen werd zijn leven volledige uitgestippeld. Het in kaart brengen van genen bij de geboorte is controversieel maar geen fictie. De medische kennis is zo toereikend dat dit in de nabije toekomst tot de mogelijkheden behoord, ook al klinkt het redelijk beangstigend.

Wat heeft dit met schoonheid te maken?

Al deze termen klinken misschien futuristisch maar hebben allemaal hun plaats gevonden in de cosmetische industrie en zijn de drijfveren achter de recente product lanceringen.

Is het nou cosmetica of zijn het medicijnen? Er zijn op dit moment 15.000 artsen (VS) die huidverzorging verstrekken. Volgens ‘The pink Rapport’ van ‘The Benchmarking Company’ kopen 35% van de Amerikaanse vrouwen tussen de 18-29 jaar huidverzorging op aanraden van hun dermatoloog. Vooral om:

Deze vrouwen zijn niet alleen. Een opsomming van de producten die tussen cosmetica en medicijnen in zitten (let wel, gebaseerd op internationale marktgegevens, dus er zullen producten bij zitten die niet in Nederland te koop zijn):

Lancôme Génifique: claimt dna schade te repareren en middels beinvloeding van oppervlakkig levende eiwitten de teint weer stralender te maken. Het was een van de best verkopende producten in de prestige markt in 2009. Lees dit artikel erover op BeautyJournaal.

Clinique Even Better Skin Tone Corrector: claimt pigmentvlekken te reduceren. Dit product heeft zeer goed gepresteerd in het prestige markt in 2010.

Clinique Repairwear Laser Focus Wrinkle and UV Damage Corrector:  claimt uv-schade te repareren en rimpelvorming terug te dringen. Lees dit artikel erover op BeautyJournaal.

Révive Intensité Moisture Serum Extreme: claimt een dramatische verbetering van het celvernieuwingsmechanisme in de huid.   

Estée Lauder Time Zone Night: Respondenten melden vooral dat de huid na 1x keer al ongelofelijk glad aanvoelt en eruit ziet. Claimt je huid er in 4 weken 10 jaar jonger uit te kunnen laten zien.   

Prevage AntiAging Eye: bevat de klinisch redelijk goed onderzochte stof Idebenone, een krachtige anti-oxidant die kraaienpootjes minder zichtbaar maakt en ook een werking tegen donkere kringen zou kunnen hebben, alsmede tegen zwelling.

dr. Perricone Cold Plasma: claimt een gepatenteerde ionisch systeem te hebben dat ervoor zorgt dat de huid precies de stoffen aantrekt die het op dat moment ook nodig heeft.

Neutrogena Clinical Lifting Wrinkle Treatment: Met behulp van J&J Cytomimic Technology activeert en ontwaakt het de huidcellen om tekenen van veroudering te bestrijden. De technologie wordt ook benut in hun merken ROC en Aveeno. Lees ook dit artikel op BeautyJournaal.

Nude Advanced Cellular Renewal: claimt dna schade te kunnen stoppen. Nude’s Bryan Meehan maakte organische producten in Groot-Brittannië sexy door zijn Fresh&Wild winkels. Hierdoor was hij geïnspireerd om het zelfde te doen met natuurlijke huidverzorging. Samen met Ali Hewson (vrouw van Bono) heeft hij van Nude een succesvol brits huidverzorgingmerk gemaakt. Nude staat synoniem voor duurzame ethische huidverzorging met hoge prestaties.

Christian Dior Capture XP: claimt de conditie van volwassen stamcellen te kunnen conserveren. Lees dit artikel erover op BeautyJournaal.

Shiseido Bio Performance Super Corrective Serum: claimt in een dag een nieuwe huid te kunnen ‘onthullen’. Stimuleert de aanmaak van fibroblast cellen met 27%. In een dag merkte 92% van de testers dat hun rimpels minder zichtbaar waren en dat hun gezichtcontour strakker was. Lees ook dit artikel erover op BeautyJournaal.

Givenchy Vax’in for Youth: claimt huidcelfuncties in het algemeen in balans te kunnen brengen. Stopt rimpel vorming, versterkt de huidskleur en elasticiteit, verbetert de helderheid van de huid, beschermt tegen beschadigende factoren.

ReVive Peau Magnifique Youth Recruit: een product van ruim 1000 euro marktwaarde, waarin technologisch opgewerkte groeifactoren zitten waarvan geclaimt wordt dat ze alle celfuncties een prikkel geven.

Estée Lauder’s Advanced Night Repair: claimt dna schade effectief te kunnen repareren en bestrijdt alle tekenen van huidveroudering.  Lees ook dit artikel erover op BeautyJournaal.

Estée Lauder Re-Nutriv Ultimate Youth Cream: bevat Resveratrol waarvan geclaimt wordt dat het bepaalde genen kan activeren zodat deze beter gaan werken tegen UV schade.

Olaz Pro-X Intensive Wrinkle Protocol:  Pro-X Intensive Wrinkle Protocol is net zo effectief als merken die de dermatoloog op recept voorschrijft, zo claimt Procter & Gamble – waarvan Olaz onderdeel is. Pro-X Intensive Wrinkle reduceert rimpels en fijne lijntjes door de signalen in de huid te herprogrammeren om de huidbarrière en de celdeling te stimuleren.  

Prevage: de claim luidt: Prevage formules brengen je huid de voordelen van Idebenone, een revolutionaire nieuwe huidverzorgingtechnologie. Het corrigeert en voorkomt de zichtbare tekenen van huidveroudering. Met een EPF ™ rating van 95, is Idebenone bewezen de meest * krachtige en effectieve antioxidant die beschikbaar is. Lees ook dit artikel erover op BeautyJournaal.

Latisse by Allergan, een product dat de wimpergroei laat toenemen en alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Er zit prostaglandine in. Inmiddels zijn er veel kopieen op de markt, met een afgezwakt alternatief voor deze medicinale stof. Latisse is het enige door de FDA goedgekeurde product voor het stimuleren van wimpergroei. De wimpers worden langer, dikker en donkerder. Vorig jaar heeft de FDA Allergan een waarschuwingsbrief gestuurd omdat de claims in hun latisse marketingcampagne misleidend waren. Daarnaast gaven ze niet genoeg informatie over de risico’s. De originele campagne maakte gebruik van Brook Shields die te zien was met volle wimpers. Echter er werd geen vermelding gemaakt van de mogelijke bijwerkingen zoals de bevordering van haargroei buiten het te behandelen gebied, jeukende of rode ogen, permanent donkerdere kleur van de ogen en bacteriële infecties die kunnen leiden tot blindheid. Lees ook dit artikel erover op BeautyJournaal.

Valeant Pharmaceutical created Kinerase Skin Care: claimt een zachte, maar effectieve huidverzorginglijn te zijn  waarbij wetenschappelijk is aangetoond dat huidveroudering, schade door de zon, vlekkerigheid en ruwheid significant verbetert. De kracht achter Kinerase is kinetine, een plantaardig extract dat  zichtbare verbetering van de verouderde en zon beschadigde huid beloofd. Kinetine is de stof die er voorzorgt dat bladeren van planten niet uitdrogen en afsterven. De formules van Kinerase leveren rechtstreeks het opmerkelijke herstellende vermogen van kinetine aan de huid. Kinerase verbetert het vermogen van de huid om vocht vast te houden. 

Stiefel Laboratories (onlangs gekocht door GlaxoSmithKline) lanceerde Revaléskin. Wetenschap ontmoet de natuur in de eerste en enige professionele lijn van ‘organiceutical’. Anti-aging huidverzorging die uitsluitend is samengesteld met een van de meest krachtigste antioxidant extracten genaamd CoffeeBerry extract.

Afgeleid van de vrucht van de koffieplant (Coffea arabica), CoffeeBerry extract is een van de hoogste scorende ooit geregistreerde antioxidanten en kan helpen uw huid gladder en jonger te maken. CoffeeBerry extract is uitzonderlijk rijk aan polifenolen, zoals chlorogeenzuur, gecondenseerde proanthocyanidinen, chininezuur en ferulinezuur. Polyfenol antioxidanten helpen bij het afweren van vrije radicalen die cellen beschadigen wat uiteindelijk leidt tot processen die tekenen van veroudering veroorzaken.

Nog meer ontwikkelingen in de high tech cosmetica markt: 

De dermatoloog aan huis

Een aantal “professionele” apparaten voor thuis maken een breed scala aan beloften:

L’Oreal Collageen Micro-Pulse Eye: Breng de antirimpelcrème onder de ogen aan en vervolg met de antiwallen micropuls stimulator om de circulatie te bevorderen.

NuFace Facial Toning Device: Een microstroom apparaat dat zachte impulsen geeft aan de spieren om de circulatie, textuur, toon, en zichtbaarheid van fijne lijntjes te verbeteren.

Clarisonic Opal Infusion System : Combineert baanbrekende sonische technologie met een anti-aging serum dat  de huid hydrateerd en de zwelling rond de ogen vermindert. 

Hightech gadgets die een hoge intensiteit rode en blauwe LED licht golven afgeven, zijn op dit moment de hipste apparaten voor de thuis markt:  

Baby Quasar Light Therapy: De Baby Quasar Red Light Therapy maakt gebruik van SequePulse technologie met vier golflengten van rood en infrarood licht om de productie van collageen te stimuleren. Het blauwe licht bestrijdt acne en doodt bacteriën. 

Voor de Nederlandse markt: Pascaud Unolite: verkrijgbaar in rood en blauw led licht. De claim voor rood licht luidt een stimulatie van huidfuncties in het algemeen waardoor rimpels en pigmentvlekken verminderen, de huidkleur verbetert. Voor blauw geldt de claim dat het zuiverend en kalmerend werkt op onzuivere (acne-) huiden. Lees hier het artikel erover op BeautyJournaal.

De consumentproducten(apparaten voor thuis) markt wordt geschat op een totale waarde van ruim 1 miljard dollar wereld. Dit wordt in perspectief gezet doordat de cosmeceutical industrie in Noord-Amerika wordt geschat op een waarde van 17 miljard dollar.

Toekomst

Stel je dit scenario voor:

Kom naar de ‘’Advanced Clinic for Futuristic Health’’ voor een jaarlijkse genetische check-up. Waar DNA-afwijkingen worden geïdentificeerd en het cellulaire DNA wordt gerepareerd. Waar de juiste stoffen de genen stimuleren of remmen zodat deze weer optimaal functioneren. Er is een verwijzing mogelijk naar de “Longevity Spa” die DNA gebaseerde anti-aging behandelingen aanbiedt. Misschien wordt er zelfs wel een chip geïmplanteerd onder de opperhuid. Hierdoor kan een arts subtiele ‘micro lifts’ uit voeren. Met nieuwe ‘fillers’ uit plantaardige stoffen worden rimpels van binnenuit aangepakt. Of wat denk je van zelfdenkende fillers, zoals Botox? Die automatisch weer meer werkzame stof vrijlaten zodra de eerder geinjecteerde hoeveelheid vrijgekomen stof is uitgewerkt?

Wat vind je ervan?

Binnenkort zullen we ook een artikel wijden aan de opkomst van centra met collageenbanken als opvolgers van de inmiddels omstreden zonnebankcentra.

Lees ook