Het Wetenschappelijk Comite voor consumentenveiligheid (SCCS) heeft een paper gepubliceerd waarin de percentages van een bepaalde rode kleurstof ter discussie wordt gesteld.

01:16 - 00:45
luistertijd 01:16 - leestijd 00:45

Het Wetenschappelijk Comite voor consumentenveiligheid (SCCS) heeft een paper gepubliceerd waarin de percentages van een bepaalde rode kleurstof ter discussie wordt gesteld. Het betreft het ingrediënt HC Red No 16. Dit meldt CosmeticsDesign. com vandaag. 

HC Red No 16 (chemische naam: N-(2-nitro-4-aminofenyl-allylamine (B114)  kan onder de huidige regelgeving worden gebruikt in zowel niet oxidatieve en oxidatieve haar kleurstofformuleringen met een concentratiegrens van 1,5 procent en 0,75 procent. Maar na een check van deze aanbevelingen heeft de commissie geconcludeerd dat de aanbevolen concentraties mogelijk te hoog zijn. Ze kunnen irritaties aan huid de huid veroorzaken en door de huid geabsorbeerd worden. Het gaat wellicht voor om zeer rode haarkleuringstinten.

De ter discussiestelling maakt onderdeel uit van een voortdurende evaluatie van alle haarkleuringsingrediënten om tot veilige stoffen en veilige marges te komen, zoals deze ook gelden voor uv-filters en conserveringsmiddelen. De brancheorganisatie CTPA in Engeland heeft teleurgesteld gereageerd omdat producenten nu in het ongewisse blijven wat ze met hun huidige producten aanmoeten. Wellicht zijn aanpassingen dus noodzakelijk en zullen producten uit de markt gehaald moeten worden.

Ook de kleurstoffen HV Red no 3 en 13 worden nog nader bekeken op hun bijwerkingen en veilige percentages.

Lees ook