shop Africa Organics Baobab shampoo en conditioner Onze tester en schoonheidsspecialiste Karmelita gaf dit setje maar liefst een 10! En dat is echt een unicum als je weet dat zij heel fijn krullend maar ook veel haar heeft dat snel pluizig wordt. Bekijken Zwavel wordt in iedere lichaamscel aangetroffen. Het is onder meer nodig voor […]

06:06 - 03:40
luistertijd 06:06 - leestijd 03:40

Zwavel wordt in iedere lichaamscel aangetroffen. Het is onder meer nodig voor de aanmaak van keratine, een eiwit dat belangrijk is voor de conditie van huid, haar en nagels. In de vorm van MSM wordt het ook ingenomen bij gewrichtsklachten en allergieen. In combinatie met vitamine C helpt het ook de celwanden doorlaatbaar te houden. De opname en afgifte van voedings- en afvalstoffen wordt bevorderd.

MSM (methylsulfonylmethaan) is een van nature in het lichaam voorkomende, wateroplosbare, organische zwavelverbinding. MSM levert zwavel in een voor het lichaam gemakkelijk bruikbare vorm.

Zwavel wordt in iedere lichaamscel aangetroffen en is onder meer nodig voor de aanmaak van keratine, een eiwit dat belangrijk is voor de conditie van huid, haar en nagels. Zwavel is een stof die bij ontzettend veel (basale) functies in ons lichaam betrokken is.

Zwavel is een onderdeel van aminozuren en eiwitten, de bouwstenen van ons lichaam. Zwavel is een belangrijke bouwstof voor het zenuwweefsel, voor de spieren en voor de haren, huid en nagels.

Zwavel voor gezond bindweefsel

Ongeveer de helft van ons lichaamseigen zwavel is te vinden in de spieren, botten en de huid. Zwavel is een belangrijk bestanddeel van collageen, dat essentieel is voor de structuur van bindweefsel zoals de huid en kraakbeen. In ons lichaam vormt zwavel zogeheten disulfidebruggen, die de basis vormen voor de structuur en de elasticiteit.

Bij een tekort aan zwavel verliest het weefsel haar flexibiliteit, wat zich uit in spierstijfheid, vermindering van de stootkussenfunctie van het kraakbeen, een gerimpelde huid en afname van elasticiteit van longweefsel en hart- en bloedvaten.

Disulfidebruggen zorgen hiernaast voor een goede doorlaatbaarheid van de celmembranen en een goede werking van de transporteiwitten. Een stroef membraan is minder doorlatend waardoor de voedingsstoffen onvoldoende in de cellen terecht kunnen en de afvalstoffen minder goed kunnen afgevoerd worden.

Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid zwavel in ons lichaam af.

MSM wordt als voedingssupplement onder meer ingezet bij gewrichtsklachten, reuma, artrose, bij allergieën (zoals hooikoorts, astma), ontstekingen, constipatie, kanker en parasitaire infecties. Tevens is MSM betrokken bij ontgiftingsprocessen in ons lichaam.

In combinatie met vitamine C zorgt MSM er voor dat de cellen gezonde stoffen binnen laten en afvalstoffen uit de cel worden getransporteerd. Het zorgt ervoor dat de celwanden doorlaatbaar blijven voor alleen de juiste stoffen.

Zonder voldoende MSM in ons lichaam voor het onderhouden van gezonde cellen ontstaan er problemen, zoals verlies van flexibiliteit, littekenweefsel, rimpels, spataderen, droge gebarsten huid, maagdarmproblemen, gewrichtsproblemen en allergische reacties.

Zwavel voor je haar

MSM bevordert de aanmaak van keratine dat nodig is voor vol en veerkrachtig haar en voor sterke nagels. De buitenkant van ons haar, de haarschacht, bestaat hoofdzakelijk uit keratine. Keratine is een eiwit met een hoog gehalte aan het aminozuur cysteine, dat is opgebouwd uit zwavel. MSM is een leverancier van zwavel, dus een bouwsteen voor keratine. Haar bestaat voor een belangrijk deel uit keratine. Keratine is opgebouwd uit eiwitmoleculen, die verbonden zijn met zwavel, de zogenaamde zwavelbruggen. Problemen met haar ontstaan wanneer het keratinegehalte in het lichaam te laag is of wanneer de zwavelbruggen beschadigd zijn. MSM verhoogt de keratineproductie in het haar, waardoor meer zwavelbruggen ontstaan. Hierdoor verbetert de haarstructuur.

Stoffen die, naast de zwavelhoudende verbinding, nodig zijn voor de opbouw van keratine zijn vitamine C, vitamine B5, biotine, kiezelzuur, zink en selenium.

MSM wordt snel en zeer efficiënt opgenomen in het lichaam, vanwege het lage molecuulgewicht en de wateroplosbaarheid. Bij inname wordt MSM evenredig over het lichaam verdeeld.

NAC, een andere zwavelhoudende verbinding

NAC is ook een zwavelhoudende verbinding, namelijk in de vorm van het zwavelhoudende aminozuur L-cysteïne. NAC is een antioxidant, oftewel een vrije radicalenvanger en kan naast zijn herstellende rol in het lichaam,  gebruikt worden om de detoxificatie te ondersteunen. NAC is van zichzelf dus een krachtig antioxidant, maar ook een voorloper van het antioxidant glutathion, dat in elke lichaamscel aanwezig is. Glutathion is een antioxidant dat het belangrijkste afweermechanisme vormt tegen oxidatieve stress. Het speelt een rol in de energiestofwisseling, celdeling en een groot aantal andere functies. Het is daarom essentieel voor het voortbestaan van de cel.

NAC wordt gebruikt in doseringen tussen 500 en 2000 mg per dag. NAC werkt samen met vitamine E en selenium.

Synoniemen: Methylsulfonylmethaan,  organische zwavelverbinding.

Belangrijke bronnen van zwavel: eiwithoudende voedingsmiddelen zoals vlees, peulvruchten, tofu en spinazie. Ook bepaalde groenten zoals ui, knoflook, bieslook en prei bevatten veel zwavel.

Toxiciteit/bijwerkingen:

MSM is zeer veilig te noemen. Bij gevoelige personen kunnen er maagdarmproblemen optreden (darmkrampen, diarree). In dergelijke gevallen wordt geadviseerd de inname van MSM meer over de dag te spreiden of de dosering te verlagen en geleidelijk weer op te bouwen.

Dosering adviezen:

Combineer MSM altijd met vitamine C!

Tijdelijk: vanaf 4000 tot 10.000 mg per dag mogelijk; afhankelijk van de toepassing.

Voor ontgiften gelden de hoogste concentraties, voor psoriasis 6000 tot 8000 mg per dag gedurende 3-4 weken. Daarna volgend met een onderhoudsdosering. Als pijnstiller dienen doseringen van 4000-5000 mg per dag. Bij gewrichtspijn: combinatie met glucosamine.

Onderhoud: 1000 tot 3000 mg per dag. Deze dosering is ook geschikt voor huid, haar en nagels.

Bij voorkeur rustig opbouwen en het liefst verspreid over de dag innemen, om maagdarmproblemen te voorkomen.

MSM is voor haar werking afhankelijk van een aantal andere stoffen. Zo dienen bijvoorbeeld ook alle andere mineralen in voldoende hoeveelheden aanwezig te zijn. MSM kan daarom het beste worden ingenomen samen met een basissuppletie van een goede multivitamine en voldoende vitamine C.

Literatuur:

1] www.orthokennis.nl

2] http://www.naturafoundation.nl/monografie/MSM.html

3] Pharmacokinetics and distribution of [35S]methylsulfonylmethane following oral administration to rats. J Agric Food Chem. 2007 Feb 7;55(3):1033-8.

Lees ook