Onlangs publiceerden we deel 1 al van de miniserie over je haar kleuren met topkapper Piet-Jan Duivenvoorden. Hier komt het vervolg! De kapper heeft twee keer per jaar informatie voor je over de nieuwe kleuren en kleurtechnieken. Vraag ernaar, en vraag vooral ook wat bij je past. De kapper is een specialist, van een medewerker […]

03:04 - 01:50
luistertijd 03:04 - leestijd 01:50

Onlangs publiceerden we deel 1 al van de miniserie over je haar kleuren met topkapper Piet-Jan Duivenvoorden. Hier komt het vervolg!

  1. De kapper heeft twee keer per jaar informatie voor je over de nieuwe kleuren en kleurtechnieken. Vraag ernaar, en vraag vooral ook wat bij je past. De kapper is een specialist, van een medewerker in een drogisterij kun je deze kennis niet verwachten.
  2. Over de houdbaarheid van een kleuring: of je het nu gekleurd hebt of niet, je haar zal in de zomer altijd iets van kleur veranderen. Producten met een uv-filter helpen tegen die verkleuring. Slim is het natuurlijk ook om een hoed of pet op te zetten.
  3. Het is ook een goed idee om al in de lente je haar iets donkerder te verven, zodat de oplichting van je haar in de zonniger maanden daarna minder opvalt. In het najaar ga je dan weer lichter omdat verkleuring minder een rol speelt, en blijft de kleur mooi in toon bij je huidtint.
  4. Wees voorzichtig met teveel contrast. Als voorbeeld vind ik kunstschilder Ans Markus altijd treffend: haar donkere haar geeft teveel contract met haar lichte huid.
  5. Zoveel mensen, zoveel huidskleuren. Over het algemeen is de ondertoon van blanke mensen wat rozig, maar geel komt ook veel voor. Daarom zal goudblond bij de een mooier staan en asblond bij de ander. Zorg dat de tint bij je huidskleur past. Een verkeerde kleur maakt je teint flets. Presentatrice Caroline Tensen staan goudtinten goed. Astinten staan juist weer mooi bij Anita Witzier. Een goede kapper doet een kleurtest bij je: ben je een koel of en warm type? Vraag hiernaar.
  6. Hoe een kleur uitpakt, heeft te maken met de ondergrond. Met andere woorden: wat is de voorgeschiedenis van het haar. Is het al eerder gekleurd of puur natuur? Is er met henna geverfd? De kapper kan het beste inschatten hoe het mooiste kleurresultaat behaald kan worden.
  7. Je haar van donker weer naar een lichte tinten kleuren is niet zo eenvoudig. Toch willen veel klanten in de winter donker haar en in het voorjaar weer blond haar. Het kost de kapper echt een inspanning om dat mooi voor elkaar te krijgen. We zijn geen tovenaars als Hans Klok, zeg ik altijd maar! Het haar moet in verschillende stappen lichter gekleurd worden. Alle pigmenten die er in november ingestopt zijn, moeten er weer uit gehaald worden. En dat gaat NIET in  1 keer. Laar je hier in begeleiden door een professionele kapper.

Trend in de kapperszaken van Piet-Jan Duivenvoorden momenteel:

‘De high- en lowlights zijn wat naar de achtergrond verdwenen. We werken meer met vlakkleuringen. Met kleuren die dicht bij elkaar liggen. Grote vlakken worden ingekleurd maar met een minder groot contrastverschil dan bij de highlights.’

Lees ook deel 1 van de haarkleuringsadviezen van Piet-Jan.

Lees ook