shop Schwarzkopf Blonde Me Dry Shampoo Foam Het is even wennen: een droogshampoo die geen poeder is maar een foam. Maar het is hartstikke lekker. Het verstuift niet, je krijgt niet zo’n poederachtige dot in je haar die je weer goed moet verdelen. Weg vettigheid. Je haar glanst en krijgt nieuw volume. Bekijken Deze week […]

03:22 - 02:01
luistertijd 03:22 - leestijd 02:01

Deze week kwam er een mailing binnen van het persbureau van Nivea dat ons aanspoorde om met dit weer vooral de Nivea Aqua Sensation naar lezers te communiceren. Er wordt gesteld: ‘Sneeuw, hagel, bijtend koude wind en de wisselende temperaturen waaraan je huid in de winter wordt blootgesteld kunnen al snel voor een droge, beschadigde of schilferige huid zorgen.’

Nivea Aqua Sensation heeft de volgende voordelen, lezen we: ‘Nivea Visage Aqua Sensation bevat Hydra IQ voor de droge tot zeer droge huid (een complex wat het bedrijf zelf Hydra IQ heeft genoemd, red)’. ‘Het is gebaseerd op de Nobelprijswinnende innovatie: de ontdekking van aquaporines, de waterkanaaltjes van de huid. Nivea’s huideigen ingrediënt stimuleert een betere verdeling van vocht tot in de diepste lagen van de huid. Hiermee ligt een prachtige, verzorgde huid die van binnenuit straalt binnen ieders bereik, de hele winter lang!’

We waren enigszins verbaasd omdat wij altijd geleerd hebben dat je bij een zeer koude buitenlucht juist vettende stoffen moet gebruiken, die de huid afsluiten, om verdamping van vocht uit de diepere huidlagen tegen te gaan. Een moisturizer lijkt ons niet op zijn plaats. We vroegen raad aan onze cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers. Hij meldt:

‘Omdat koude lucht nu eenmaal veel minder waterdamp kan bevatten, hebben we nu te maken met een veel drogere lucht dan normaal. Daardoor is de gradient die je van binnenin de huid (die je constant mag beschouwen) naar de drogere buitenkant groter. Hierdoor is het vochtverlies groter. Je merkt dit altijd het eerst op die plaatsen van de huid waar de huid het dunst is, dus met name bij de lippen. 

‘Je moet nu snel iets doen omdat water binnen te houden. Een occluderende stof (een stof die waterverdamping vanuit de huid voorkomt door deze af te sluiten) is dan inderdaad de snelste remedie. Vetten werden en worden nog steeds daarvoor gebruikt. Je kunt dit dus inderdaad doorbreken door het smeren van een occluderende moisturiser, met name de occluderende met een hoog gehalte Petrolatum liquidum in de INCI lijst.’

‘Creme bevriest pas op de huid als de buitentemperatuur tussen de -30 en -50 graden celsius is.’

De vochtbindende stoffen van dit Nivea product zijn overigens niet occluderend (insluitend) . Er zit glycerine in, dat een zg. humectant is, die vocht uit zijn omgeving aantrekt en shea butter, een fijne plantaardige huidverzachter voor een droge huid. Al met al wellicht voldoende als de temperatuur niet onder nul komt, dus bij gewoon Hollands winterweer. Het product kost € 11,99 voor 50 ml. Een vriendelijke prijs, uitproberen dus maar!

Wil je meer weten over het verschil tussen hydraterende stoffen die het aanwezige vocht binden of juist extra vocht aantrekken? Lees dan dit artikel.

Meer weten over de feiten en fabels rond minerale olie in huidverzorgingsproducten? Lees dit artikel.

Wil je meer weten over aquaporines? Lees dan ook onze artikelen over Eucerin. Dit merk is eveneens van Beiersdorf en kwam als eerste met de technologie op de markt.

Lees ook deze huidverzorgingstips in de winter van onze huidexpert Mardge Pascaud.

 

Lees ook