De geur van gezelligheid, kou, kerst en open haard! De tijd van de koude winterdagen komt er weer aan.

05:12 - 03:07
luistertijd 05:12 - leestijd 03:07

De geur van gezelligheid, kou, kerst en open haard! De tijd van de koude winterdagen komt er weer aan. December. Sinterklaas. Kerst. Voor de open haard zitten met marsepein, speculaas en mandarijnen. En eind december de geur van kerstbomen, van kaarsen en wierook in de nachtmis. Bij deze periode heeft iedereen zijn eigen geurherinneringen en geursensaties. Welke geurherinneringen heb jij bij deze periode? Laat je meevoeren en ontdek waar de ingrediënten van Sinterklaas en Kerst vandaan komen. Ruik en geniet!

Proust effect

Welke geuren horen bij deze periode en worden ook in de parfumerie gebruikt? Waarbij krijgen we direct dat heerlijk comfortabele gevoel? De Franse schrijver Marcel Proust omschreef dit zo beeldend in zijn ‘A la recherche du Temps Perdu’: bij het (onbewust) ruiken van de geur van madeleines gedoopt in lindebloesemthee, kwamen vele herinneringen terug aan zijn jeugd en de tijd met zijn tante. Vandaar dat we dit nu het ‘Proust-effect’ noemen: geuren kunnen je als geen ander in 1 x zo levendig terugvoeren naar herinneringen.

Wie zoet is, …

Marsepein, chocola, karamel en kaneel behoren tot het snoepgoed van Sinterklaas maar het zijn ook ingrediënten die parfumeurs graag gebruiken in de parfumerie. Het geeft parfum een gourmand akkoord en maakt deze parfums begeerlijk en comfortabel. Gourmand akkoorden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Zeker met de komst van het parfum Angel van Thierry Mugler in 1992.

Kaneel is sinds de 16de eeuw een geliefd specerij. Het ingrediënt is wereldwijd bekend in warme wijn en in gebak. De Egyptenaren gebruikten kaneel al in hun heilige parfums. De kaneelboom uit Sri Lanka wordt veelal voor de parfumerie gebruikt. Zoete kaneel was het parfum van verleiding. Een combinatie van kaneel en mirre werd door verliefde vrouwen over hun bed gesprenkeld. Daarnaast was kaneel in de oudheid een mooi geschenk voor koningen en gasten.

Voorbeelden van parfums waar je aan kunt denken met het snoepgoed van Sinterklaas zijn:

Aomassai (Parfumerie Generale): je ruikt de chocola en hazelnoot zodra je de geur opspuit.

Bij de o zo Franse eco-chic Sexy Angelique van Honore des Pres ruik en beleef je marsepein en amandel.

Cozé (Parfumerie Generale):  dit parfum kan je proeven. Spuit het aan de binnenkant van je pols ruik er aan en lik (ja echt) het parfum eraf.  Maak met je tong klank bewegingen zodat je de ingrediënten goed proeft. In je mond en keel proef en voel je nu de ingrediënten peper en nootmuskaat. Je ruikt veel chocola.

Elixir des Merveilles (Hermes): chocola, benzoïne, koekjes en vanille suiker. Net een heerlijk koekje.

Elixir Charnel: Gourmand Coquin (Guerlain): chocola, rum en peper. Het water loopt je in de mond bij het ruiken van dit parfum.

Wijzen uit het Oosten

De drie wijzen uit het Oosten namen in het bijbelse verhaal geschenken mee voor het kerstkind: goud (in werkelijkheid benzoïne hars), wierook en mirre. Benzoïne hars (in de overlevering verbasterd naar goud) heeft de kleur van goud en was minstens net zo kostbaar. Het wordt gebruikt in parfums en het geeft een wierook, drop- & likeur-achtige geur aan het parfum. Mirre is een gomhars. Een van de oudste ingrediënten in de parfumerie. De Egyptenaren gebruikten mirre om hun mummies te balsemen. Zij haalden het uit Somalië en Soedan. Mirre vertaald uit het Arabisch betekent bitter. Mirre geeft een warme, aromatische geur met een scherpe prikkeling.

Wierook wordt al eeuwen lang gebruikt voor religieuze gebeurtenissen. Bij alle heilige feesten staat wierook voor het geuroffer. Wierook dat vooral geassocieerd wordt met kerken, wordt juist ook veel als ingrediënt in parfums gebruikt. Frankincense, de wierooksoort uit vroege tijden, betekent letterlijk ‘melk-wit’ in het Hebreeuws. Het heeft een wit-gele kleur en het zijn kleine bolletjes, ‘ tears of frankincense’. Frankincense is een struikgewas dat voornamelijk groeit in Zuid-Arabië. Frankincense geeft een warm, balsamische geur met een licht citrus akkoord.

Welke parfums hebben wierook en benzoïn als ingrediënten:

Louanges Profanes (Parfumerie Generale): veel van de ingrediënten hebben een link naar verschillende religies (wierook, gaïac hout waar de Ark van Noach mee werd gebouwd, witte lelie, benzoïne) Een oriëntaals parfum met een poederige sensuele akkoorden. De metafoor die Pierre Guillaume inspireerde bij de creatie van dit parfum  was een lieflijke engel als Chippendale verkleed (..)

Chaman’s Party (Honoré des Prés): kruidnagel, vetiver en ironwood. Een mysterieus en harmonieus parfum.

Fahrenheit Absolute (Dior): wierook, mirre en oudh. Een intens donker parfum.

Nuit de Noël (Caron): De naam Nuit de Noël staat voor een sprookjes nacht en natuurlijk voor kerst. Het heeft ingrediënten als Ylang-ylang,  jasmijn, amber en sandelhout.

Ga op geurreis in de bijzondere parfumwinkel Perfume Lounge van onze parfumexpert Tanja Deurloo in Amsterdam.

Lees ook