Hoe schadelijk zijn sporen van uv-filters voor het ongeboren kind?

02:12 - 01:19
luistertijd 02:12 - leestijd 01:19

Wetenschappers van de Universiteit van Zurich hebben ontdekt dat ook sporen van uv-filters die in cosmetica gebruikt worden, in borstvoeding terechtkomen. Of dit schadelijk is voor de baby, kan men nog niet zeggen.

Dit meldt de vaksite Cosmetics Design.com vandaag. Het is nieuw, zo zeggen de onderzoekers onder leiding van Margret Schlumpf, dat ook sporen van uv-filters in borstvoeding gevonden worden. Van parabenen (conserveringsmiddelen in cosmetica en voeding) was het bij voorbeeld al bekend. Het team toonde aan dat sporen van 8 soorten uv-filters in de menselijke borstmelk gevonden is. Ze dragen chemische namen als Bp-2, Bp-3, EHMC, HMS, 4-MBC, 3-BC, OC and OD-PARA). Deze filters hebben potentieel hormoonverstorende eigenschappen, vergelijkbaar met parabenen, muskverbindingen in parfum en een aantal pcb’s in plastic materialen.

Een testgroep van 53 zogende moeders deed mee aan het onderzoek. Ze moesten nauwkeurig opgeven wat ze aten en welke cosmeticaproducten ze gebruiken. Het bleek dat de uv-filters in de cosmeticaproducten overeen kwamen met de gevonden filterstoffen in de borstmelk.

Toch kan de onderzoeker niet onomstotelijk aantonen dat er een oorzakelijk verband is tussen de gevonden stoffen in de melk en het cosmeticagebruik. Bovendien verschilde de hoeveelheid gevonden filtermaterialen ook aanzienlijk. Ze zegt: First of all, we need to know what the single substances do. Many are not tested [for their endocrine disrupting effects] as yet and this is ongoing work. When you know what the single substances do, then we can look at mix of substances. ‘There are some studies on 4-MBC and 3-BC that suggest they are clearly reprotoxic, [they can] disturb female sexual behaviour, and change the weight of the prostate in males. [These are] mostly rat studies.’

Schlumpf kan ook niet zeggen of er gezondheidsrisico’s aan kleven voor de borstgevoede baby’s.

Bron:
Exposure patterns of UV filters, fragrance, parabens, phthalates, organochlor pesticides, PBDEs and PCBs in human milk: Correlation of UV filters with use of cosmetics
Margret Schlumpf et al
Chemosphere
2010 doi: 10.1016/j.chemosphere.2010.09.079
 Lees hier meer over veiligheid en uv-filters

Lees ook