Onlangs werd in buitenlandse media gewag gemaakt van een nieuwe ontwikkeling om rimpels te lijf te gaan: met bloedinjecties. Of beter gezegd: met injecties waarin groeifactoren die in het bloed rondzwemmen, zijn opgenomen. Men noemt deze behandeling in het Engels: Platelet Rich Plasma Therapy. Het komt voort uit de sportwereld waar men dit pleegt te […]

04:10 - 02:30
luistertijd 04:10 - leestijd 02:30

Onlangs werd in buitenlandse media gewag gemaakt van een nieuwe ontwikkeling om rimpels te lijf te gaan: met bloedinjecties. Of beter gezegd: met injecties waarin groeifactoren die in het bloed rondzwemmen, zijn opgenomen. Men noemt deze behandeling in het Engels: Platelet Rich Plasma Therapy. Het komt voort uit de sportwereld waar men dit pleegt te doen om blessures sneller te laten genezen, dankzij die groeifactoren.

Even een lesje biologie: bloed is opgebouwd uit witte en rode bloedlichaampjes plus plasma en platelet. Deze plateletten geven groeifactoren vrij die weefsels kunnen repareren. Bij de bloedtherapie injecties worden alleen de groeifactoren geoogst en in geconcentreerde doses ingespoten. De te behandelen plek kan een spier zijn, bot maar dus ook de huid zelf.

In theorie is het ook zo dat de groeifactoren de hoeveelheid collageen kan laten toenemen. Groeifactoren stimuleren namelijk fibroblast cellen, waaruit het collageen voortkomt. Je weet: voldoende collageen in de huid zorgt voor een volle, soepele huid zonder rimpels. Groeifactoren kunnen zelfs haarfolikels een groei-impuls geven, waardoor het nu ook voor dit doeleind onderzocht wordt.

Italiaans onderzoek met patienten die  eens per maand (3 maanden lang) waren geïnjecteerd in het gezicht en de hals leverde bevredigende resultaten op, en geen serieuze bijwerkingen. Nu is drie maanden niet veel als het om collageen groei gaat, dus wellicht werden de resulaten daarna nog beter – of niet.

Ook onze plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam voert er onderzoek mee uit, zo laat hij ons weten. In Groningen, bij het universiteitsziekenhuis. Hij legt uit: ‘In de bloedplaatjes zitten groeifactoren. Bij wondgenezing is de eerste fase de stolling, dan gaan de bloedplaatjes klonteren en dan komen de groeifactoren vrij en die zetten de wondgenezing in gang. Maar je kunt het ook bij vetcelinjecties gebruiken om ervoor te zorgen dat het ingespoten vet beter overleeft in de huid. Het stimuleert de bloedvatvorming. Hoe eerder vet wordt voorzien van bloed, hoe beter het overleeft. Zoals je weet verdwijnt er altijd weer een deel van het vetweefsel en moet je nog een tweede injectieronde doen om het verloren gegane vet aan te vullen.

‘De bloedplaatjes zorgen dankzij die groeifactoren bij wond genezing voor het ontstaan van bindweefsel. Zo maakt de huid zichzelf weer dicht.  Het kan dan ook zo zijn dat bij extra toediening mooiere littekens ontstaan.’

Er wordt nu al volop gekeken of je met stamcellen in het vetweefsel het volume kan behouden, daartoe worden ook speciale centrifuge methoden gebruikt, maar het is nog helemaal niet duidelijk of die stamcellen wel zoveel impact hebben en hoe. Uit proeven is al wel bekend dat vet beter overleeft als het van bloed wordt voorzien, inclusief die groeifactoren.’

‘Omdat platelet de vorming van bindweefsel bespoedigt, zou het in theorie ook kunnen gebeuren dat je teveel bindweefsel krijgt, dus bultvorming.’

Toch kleven er nog gevaren aan, zegt de Niessen. ‘De bloedplaatjes zorgen dankzij die groeifactoren bij wond genezing voor het ontstaan van bindweefsel. Zo maakt de huid zichzelf weer dicht.  Het kan dan ook zo zijn dat bij extra toediening mooiere littekens ontstaan. Hiervoor loopt momenteel in Groningen een studie. Bij borstverkleinende operaties wordt nu gekeken of het extra inbrengen van plateletgel een mooiere wondgenezing tot stand kan worden gebracht.

Het geval is natuurlijk dat je bij rimpels niet teveel weefselvorming wilt krijgen. Omdat platelet de vorming van bindweefsel bespoedigt, zou het in theorie ook kunnen gebeuren dat je teveel bindweefsel krijgt, dus bultvorming. Van rimpel naar bult, dat wil je ook niet. Het moet nog goed onderzocht worden.’

De Nederlandse plastisch chirurg Jeroen Stevens werkt er ook mee, en laat dat zien in dit filmpje:

Heb jij een vraag aan onze plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur hem via het contactformulier.

Lees hier meer artikelen met dr Frank Niessen.

Lees ook