De lezeres vraagt aan suppletie-expert Anne Andela: ‘Ik lees de laatste tijd steeds meer berichten over supplementen die ervoor kunnen zorgen dat er meer collageen aangemaakt wordt en dat dat effect heeft op rimpels. Natuurlijk begrijp ik dat je ze nooit weg kunt krijgen, maar zit er waarheid in de beweringen dat de rimpels minder worden?En […]

04:07 - 02:28
luistertijd 04:07 - leestijd 02:28

De lezeres vraagt aan suppletie-expert Anne Andela:

‘Ik lees de laatste tijd steeds meer berichten over supplementen die ervoor kunnen zorgen dat er meer collageen aangemaakt wordt en dat dat effect heeft op rimpels. Natuurlijk begrijp ik dat je ze nooit weg kunt krijgen, maar zit er waarheid in de beweringen dat de rimpels minder worden?En is dit dan tijdelijk zolang je de supplementen slikt of is het voor langere tijd.

Er zijn verschillende soorten. Ik heb gelezen over een poeder waar je een drankje van maakt en over pillen. Worden deze supplementen inderdaad goed opgenomen door de darmen en doen ze hun werk daar waar nodig of wordt alles ongedaan gemaakt in de maag en merk je er weinig van?’

Anne Andela antwoordt:

De aanmaak van collageen is een zeer complex proces, waarbij meerdere actieve stoffen een rol spelen. De fibroblasten in de huid dienen gestimuleerd te worden om collageen aan te maken. Vitamine C speelt hier ook een rol bij. Sommige supplementen bevatten ook kleine stukjes collageen (collageenpeptides), om de lichaamseigen productie van collageen te stimuleren. De opname van collageen is in kleine stukken beter. Normaal collageen is zeer moeilijk afbreekbaar. Hiernaast zijn glucosamine (HCl of sulfaat) en N-acetyl-D-glucosamine (voor de aanmaak van hyaluronzuur) van belang voor het vasthouden van vocht, wat ook een vermindering van rimpels tot gevolg heeft. Verder heeft je huid nog antioxidanten nodig voor een bescherming tegen vrije radicalen en het voorkomen van verdere rimpels.

‘Er zijn dus meerdere stoffen van belang voor een goede conditie van je huid en het tegen gaan van rimpels. Er is dan ook genoeg over te vertellen!’

Bij de ontwikkeling van supplementen is het verder erg belangrijk om naar de juiste combinatie van actieve ingrediënten te kijken. Tevens is er onderzoek voor nodig om de opname van de betreffende stoffen in het lichaam te bepalen.

Geschikte supplementen voor je huid

Geschikte supplementen uit ons assortiment voor collageenaanmaak en het tegen gaan van rimpels zijn:

– Dr. Murad Youth Builder: bevat o.a. vitamine A, C en E, N-acetyl-D-glucosamine (voor de aanmaak van hyaluronzuur), glucosamine sulfaat, chondroitine sulfaat, antioxidanten (druivenpitextract, quercetine)

– Rejuvenal SkinMatrix: bevat o.a. collageenpeptides, vitamine C, glucosamine, chondroitine sulfaat, antioxidanten (granaatappel,druivenpitextract) en ceramides om je huidbarriere te beschermen tegen dehydratatie

Drinken in plaats van slikken

Indien het slikken van supplementen je tegen staat, kun je ook voor de poedervariant kiezen (voor door de yoghurt, of te mengen met een drank):

– Rejuvenal Skin Pro; bevat nog meer actieve ingrediënten gericht op de aanmaak van collageen en huidveroudering dan de SkinMatrix, daardoor ook alleen in poedervorm aanwezig. Simpelweg omdat het teveel zijn om in een tablet te stoppen.

Hiernaast geloof ik in het totaalconcept:

Innerlijke, uiterlijke verzorging en een stukje ontspanning in je leven: goede reiniging van de huid (hierbij is je huidtype van belang), actieve ingrediënten van binnen en van buiten,bescherming tegen UV. Er is genoeg te doen voor je huid om rimpels te verminderen en tegen te gaan!

Remedie bij acne

Wat betreft de vraag of het tijdelijk is, dit hangt eigenlijk van je klacht af. Bij acne is het zodat de supplementen en een goede huidverzorging je huid tot rust kunnen brengen. Met als gevolg dat je op een gegeven moment zonder deze supplementen kunt of over kunt stappen op een ander supplement om een ander effect te beogen, bijvoorbeeld extra bescherming tegen vrije radicalen.

Wat betreft producten voor het tegen gaan van rimpels, zijn er ook kuurvarianten en onderhoudsdoseringen mogelijk. Ik denk dat men in het geval van het tegen gaan van rimpels over het algemeen wel een continue dosering van actieve ingrediënten nodig heeft.

Hartelijke groet, Anne Andela, apotheker en suppletiedeskundige 

Lees meer in BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek

Lees ook