Van een kapster kregen wij onlangs de volgende vraag binnen voor onze medisch haarspecialist Ids Boersma:  ‘Sinds een paar maanden heb ik het idee dat het haar bij de aanzet al afbreekt. Ik ben zelf kapster. Ik heb mijn haar vaak geverfd, maar ik ben er nu mee gestopt. Ik ben ook goede verzorgende producten […]

01:43 - 01:01
luistertijd 01:43 - leestijd 01:01

Van een kapster kregen wij onlangs de volgende vraag binnen voor onze medisch haarspecialist Ids Boersma: 

‘Sinds een paar maanden heb ik het idee dat het haar bij de aanzet al afbreekt. Ik ben zelf kapster. Ik heb mijn haar vaak geverfd, maar ik ben er nu mee gestopt. Ik ben ook goede verzorgende producten gaan gebruiken, maar het lijkt wel steeds erger te worden. Zou ik hier zelf wat aan kunnen doen? Komt het haar vanzelf weer terug, of moet ik hulp zoeken?’

Ids Boersma antwoordt:

Beste mevrouw,

Haren breken niet zomaar af. Dit komt vrijwel uitsluitend voor bij beschadiging van het haar, bijvoorbeeld door het gebruik van een te hete krultang of het veelvuldig gebruik van producten om haren te ontkroezen. In theorie kunnen ook haarkleurstoffen de haren beschadigen, maar dat komt in deze tijd niet meer voor.

Soms komt het haar ook in een kortere groeicyclus terecht

Vaak ook worden korte haren gezien als haren die zijn afgebroken. In deze situatie kan er sprake zijn van een haarafwijking waarbij de groeicyclus van de haren is verkort: elke keer als een haar wisselt komt er een opvolger die minder lang groeit en daardoor korter is.

Als de haren echt zijn afgebroken zullen de opvolgers van deze haren, dus na het wisselen, weer langer doorgroeien en hoef je niets te ondernemen. Mocht het haar in een kortere groeicyclus zijn geraakt doet u er goed aan dermatoloog te bezoeken voor advies en/of behandeling.

Hartelijke groet,

Ids Boersma, dermatoloog-tricholoog

Lees ook